• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
SEDA KAYA GÜLER

Zeytinyağı pazarı

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 22.10.2012, 00:00
Ve Ayvalık'tayız. Hava muhteşem. Bizler için iyi ama zeytinler ve zeytin üreticiler yağmur peşinde. Yağmur yağsın ki, zeytinler büyüsün, yağlansın, hasata uygun hale gelsin.
Yine de hasat başladı. En azından sofralık zeytinler toplanıyor, zeytinyağı için bayram sonu bekleniyor. Bu yıl 8. kez düzenlenen Ayvalık Zeytin Hasat Günleri'ne Siirtli çocuklar damga vurdu. Ayvalık Kaymakamı Nihat Nalbant'ın girişimi ve Beymen'in sponsorluğuyla gerçekleşen projeyle, farklı bölgelerde yaşayan çocuklarımızın dostluk kurması ve kültürel alışverişte bulunması amaçlanmış. Siirt'te yaşayan ve ilköğretimde okuyan 40 çocuk Ayvalıklı yaşıtlarıyla buluştu, onların evlerinde kaldı ve daha önce hiç yaşamadıkları bir deneyimi yaşadılar.

SİİRTLİ ÇOCUKLAR
Çocuklar Yelda ve İbrahim Ustalı'nın Gümüşlü bahçesinde yapılan hasadı izlediler, tırmıklarla zeytin topladılar, daha sonra Ahmet Sucu'ya ait fabrikayı gezdiler ve zeytinin zeytinyağına dönüşünü izlediler. Onları en çok heyecanlandıran şey ise, ilk kez bindikleri uçak yolculuğu ve denizdi.
Programda ilk kez bir spor etkinliği de yapıldı. Milli atletler ve Ayvalık Atletizm Kulübü'nün sporcuları Monteida'nın desteğiyle yol yürüyüş yarışına katıldılar.
Bu yılki şenliklere halkın katılımı da büyüktü. Ayvalıklılar ve yerli ve yabancı turistler, hem yarışa, hem Ayvalık meydanında yapılan fuara ilgi gösterdi. Ayvalık Ticaret Odası Başkanı Rahmi Gencer'i en mutlu eden şey de, festivalin halkla buluşması oldu. Bu nedenle fuar bayram sonuna kadar açık olacak. Bayram tatilini Ayvalık'ta geçirecek olanların veya yolu Ayvalık'tan geçenler pazara uğrayabilirler.

ORTAK İSTEK
Şenlik boyunca fuardaki en büyük ilgi zeytinyağı ile yapılan baklava ve şekerpareye oldu. Kırlangıç standında Eyüp Kemal Sevinç Usta'nın hazırladığı zeytinyağlı yemekler ve şekerpare kuyrukta saatlerce beklemeye değdi. Keza Kristal standına Adıyamanlı ustanın yaptığı zeytinyağlı baklava...
Kristal standlarında kadınların ilgisini çeken bir köşe daha vardı.
"Anne yemekleri, hepimizin çocukluğudur" diyerek yola çıkan tasarımcı Güler Sarıgöl Köymen'in kendi çocukluk hikayeleri ve anne tarifleriyle birlikte 40 anne ve kızın öykülerinin anlatıldığı, geleneksel lezzet sırlarının paylaşıldığı kitap görücüye çıktı.
Proje sadece kitapla sınırlı değil. Yine kadınlar tarafından yapılan önlükten tutacağa çeşitli mutfak eşyaları da satışa sunuluyor. Şenliğin bir başka etkinliği de Bu projeden daha sonra bahsetmek üzere bir başka etkinliğe şenliğe geri dönelim. Bu seneki hasatın konusu, "Ortak istek, zeytine destek."
Amaç zeytin üreticisinin küsmemesi, zeytinden vazgeçmemesi. Çünkü giderek zeytin yetiştirmek ve toplamak, çiftçinin zarar etmesine neden oluyor ve tabii zeytinyağı tüketiminin artması. Zira kişi başına 20 kilonun üstünde olan sıvı yağ tüketiminde zeytinyağının yeri 1.5 litre...


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA