• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
SEDA KAYA GÜLER

Kadın ve güç ilişkisi

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 08.11.2012, 00:00
Boyden World Corporation, 40'tan fazla ülkede 65'in üzerinde ofis aracılığıyla hizmet veren bir danışmanlık şirketi. Yaptığı iş, büyük şirketlere üst düzey yönetici bulma, yerleştirme. Başında Trina Gordon bulunuyor. Trina Gordon, BusinessWeek dergisi tarafından 2008 yılında "Dünyanın en etkili 50 Headhunter"larından biri olarak seçilmiş bir kadın.
Boyden'in Türkiye'de de bir ofisi var. Onun başında da bir kadın var. İnsan kaynakları ve organizasyon yönetimi konusunda uzman bir isim olan Özlem Ergün, Ödemişli ve İzmir Amerikan Kız Lisesi mezunu.
Geçtiğimiz gün bu iki kadınla İstanbul'da buluştuk ve yaptırdıkları bir araştırmanın sonuçları üzerine konuştuk. Araştırmanın konusu "kadınlar ve güç ile olan ilişkileri."

BİZDEN ÜÇ KADIN

Araştırmayı Fransa'nın en iyi üniversitelerinden biri olan Essec Business School işbirliğiyle gerçekleştirmişler. Bunun için aralarında Coca Cola, Renault, JP Morgan, Johnson&Johnson, Allianz, Lenovo gibi global markaların üst düzey kadın yöneticilerinin de bulunduğu 50 kadına sorular yöneltmişler.
Bu kadınlar arasında 3 tane de Türk bulunuyor. Coca Cola Türkiye Başkanı Galya Frayman Molinas, KAGİDER Başkanı Gülden Türktan ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülseren Onanç.
Araştırmanın sonuçları bu köşede sık sık ele aldığımız konuların doğruluğunu bir kez daha gözler önüne seriyor. O da kadın yöneticilerin bir kuruma çok şey kattığının altının çizilmesi.

KURALLARA UYMAK

Kadınların güç sahibi olmaları, kendilerine çok şey kazandırdığı gibi, çalıştıkları kurumlara da çok şey katıyor. Araştırmaya göre, kadın yöneticilerin güçlü ve otoriter yanları ile kadınsı değerleri, şirketlere katma değer kazandırıyor.
Kadınlar iş hayatındaki kurallara daha çok önem gösteriyor. Etik ve yasalar, kadınlar için çok önemli. Keyfi uygulama kadınların kabul etmediği bir konu. Kendilerinden çok, kamu yararı ve şirketin güç dengesini ve temel iş prensiplerini önemsiyorlar.
Meslek seçiminde "dolgun ücret"ten çok "mutlu olmaya" daha çok önem veriyorlar. Bir diğer konu da yönetici makamına erişmek için çatışma yerine, mücadele etmeyi benimsemeleri. Kadın yönetici sayısının artması için kota gerekli. Fırsat eşitliği için gerekli. Çünkü şartlar eşitlendikten sonra mücadele daha keyifli olmaz mı?


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA