• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
SEDA KAYA GÜLER

Esnek zaman

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 13.11.2012, 00:00
İş hayatına kadınların katılımı söz konusu olduğunda ortaya çıkan bir kavram var; esnek zaman. Aslında bu esnek zaman günümüz koşullarında sadece kadınlar değil, erkekler, gençler için de söz konusu olabiliyor çükü teknoloji ve internet sayesinde bulunduğumuz her yer ofis ve eğer işin durumu da uygunsa işe, yani ofise gitmeden de çalışmak mümkün. Burada önemli olan verimlilik. Bir çok yönetici bunu kıstas alıyor ve önemli olan kişinin verimli çalışması ve bu çalışmanın şirketin verimliliğine katkı yapması. İstanbul'da yapılan Kagider ve Garanti Bankası işbirliği ile gerçekleşen "Uluslararası Kadın Zirvesi"nde de bu konu ele alındı. Esnek zaman, annelik ve ev işleri gibi sorumluluklar nedeniyle, özellikle evlendikten sonra işten ayrılmak zorunda kalan kadınlar için bir çözüm olarak öne sürülüyor. Ama aynı zamanda kadının aleyhine işleyen de bir konu. Bu durumda maaşı daha az olabiliyor, ilerleme şansı olamıyor vs.

INTEL ÖRNEĞİ
Bu, istismar edilebilecek bir konu olmasına karşın kimi zaman da ondan daha iyi verim almanın bir yolu da olabiliyor. İşte toplantıda konuşan Intel Türkiye, Orta Doğu ve Afrika Bölge Direktörü Ayşegül İldeniz, kendi şirketinden öyle örnekler verdi ki, istenirse esnek zamanın çalışanın verimini artıracağı gibi şirketin verimine de katkı sağlayacağını gösterdi. Evli ve çocuklu olan bir üst düzey yöneticisini asla 18.00 ile 23.00 arası evden aramadığını söyledi. Bu saatler onun ailesiyle olduğu saatler, sabahları da öyle. Çocuklarıyla yemek yiyecek, onların dertlerini dinleyecek, onlara vakit ayıracak. Bu çok önemli bir uygulama. Esnek zaman tam da bu. Her ne kadar süper kadın olsak da, aynı anda, hem işi hem evi düşünsek de, hem eve hem işe tam performansımızı vermek için tamamen o ana konsantre olmak gerekiyor. Bu kişi Intel Türkiye Genel Müdürü Çiğdem Ertem. Şu anda kendisi Bölge Müdürü.

KADIN YÖNETİCİ FARKI

Bir örnek daha verdi Ayşegül Hanım. Yine bir üst düzey yöneticisi, o dönem Türkiye Finans Müdürü Ezel Hanım'ın 4 yıl yarı zamanlı olarak çalıştığını söyledi. Kendisine, eğer veriminden memnun değilseniz başka birini atayalım denildiği zaman da, "Dokunmayın benim Ezel'ime, ben memnunum" dediğini ve 4 yılın ardından tam zamanlı olarak işe döndüğünü ve kariyerinde daha iyi noktalara geldiğini anlattı. Demem o ki, veriminden memnun olunan kadınlara, erkek de olabilir, hiç fark etmez, durumuna uygun esnek veya yarı zamanlı çalışma koşulları sunulursa, daha iyi performans almak mümkün. Bu iki örnekte de bu uygulamayı sürdüren yönetici Ayşegül İldeniz'in kararlığı önemli. Eğer o bu kararların arkasında durmasa, bu iki kadın yönetici şu anda başka konumlarda olacaktı. Muhtemelen yine çalışacaklardı ama kurumlarının gösterdiği uygun çalışma koşulları nedeniyle hem kendileri memnun hem de işyerleri. Kadın yönetici farkı tam da bu işte...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA