• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
SEDA KAYA GÜLER

Genel af beklentisi

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 25.03.2013, 00:00
Bir tarafta esen barış rüzgarları, bir tarafta esen ağırlaştırılmış müebbet hapis hezeyanları. Kimse 30 yıldır süren savaş sürsün istemiyor, anne- babalar çocukları askerdeyken diken üstünde oturmak istemiyor, gençler bile bile ölüme gitmek istemiyor, minicik çocuklar hayata babasız başlamak istemiyor. Diğer yandan çocuklar babalarının yüzüne hasret büyümek istemiyor, keza eşler, anne ve babalar bu ülkeye hizmetleri dokunmuş ve iddiaları kanıtlanmamış suçlar nedeniyle sevdiklerinin hapislerde yatmasını istemiyor.
Bir yandan dağdakilerle barış imzalanıyor öte yandan KCK davasında barış isteyenler için tutukluluk devam ediyor. Yılarca PKK ile savaşan askerler içeride. Genel Kurmay Başkanı, gazeteciler için var olsa idam cezası istenecek, vicdanlar nasıl rahatlayacak? Toplumun beklentisi genel af.

YARGININ DURUMU

Eski Adalet Bakanlarından, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Başkanı Prof. Aysel Çelikel de, geçtiğimiz günlerde düzenlediği basın toplantısında, bu beklentisini dile getirerek, Balyoz, Ergenekon ve KCK davalarından tutuklu bulunan herkes için genel af çıkarılması gerektiğini söyledi.
"Ben 45 yıl, hakimlerin, savcıların ve de avukatların hocalığını yaptım. Aynı zamanda eski bir Adalet Bakanı olarak yargının bugün içinde bulunduğu şartlar açısından üzüntümü belirtmeyi de fırsat bildim" diyen Çelikel'e göre yargının durumu içler acısı.
"Bir ülkede yargı kararları ve kararların içeriği tartışılmıyor da yargının kendisi tartışılıyorsa, yani kararların hukuka uygun olup olmadığı değil de, yargının konumu tartışma konusu yapılmışsa yargı bitmiş demektir" diyen Çelikel'in altını çizdiği hususlar şunlar:
. "Demokrasinin bel kemiği yargıdır. Bugün geldiğimiz bu noktada kolluk kuvvetlerinin, savcıların, hakimlerin ve siyasi iktidarın sorumluluğu vardır ve töhmet altındadırlar."

BEYAZ SAYFA AÇMAK
. "Milyonlarca sayfa tutan iddianameler, mütalaalar, yargı kararları deliller, yargıçlar ve savcılar tarafından incelenecek ve adil bir karar verilecek. Bunun böyle olacağını düşünmek biraz mantık dışı gibi görünüyor."
. "Çünkü yargıçlar ve hakimler de insandır onların da gücü bir yere kadar uzanabiliyor. Bu milyonlarca sayfayı okuyup, inceleyip, delillerini tartışıp değerlendirdikten sonra adil bir karar vermek bana göre ben yargının iç yüzünü de biliyorum imkansız gibi."
. "Eğer bu ülkede biz beyaz bir sayfa açmak istiyorsak, her şeyin yeniden başlaması, yargının daha demokratik bir biçimde çalışmasını istiyorsak, KCK tutukluları da dahil olmak üzere Ergenekon'du, Balyoz'du, Poyrazköy'dü ne varsa bütün bu davalarda yargılanan, hüküm giyen, mahkum olanlar için genel bir af çıkarılması lazımdır."
. "Bu toplumun vicdanının huzur bulması, bu toplumun yargıya inanması, toplumun huzur içinde geleceğe bakması, çocuklarımızın yüreklerinde kin ve intikamdan arıtılmış bir dünya bırakmamız için mutlaka her şeye yeninden başlamamız gerekiyor. Bunun yolunun aftan geçtiğini düşünüyorum."

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA