• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
SEDA KAYA GÜLER

Düzenbaz olmayı bilmek!

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 09.04.2013, 00:00
Oyunun kurallarını öğrenmeye devam edelim bugün de. İş hayatında başarılı olmaktan söz ediyorum. Oyun ve kurallar erkekler tarafından belirlenmiş ve erkekler tarafından oynanmış. Artık kadınlar da bu oyunda varlar. Ama kadınların kazanmaları zor. Bu oyunu kazanan kadınlara göre, erkek gibi oynamak gerekiyor. Ama bu erkek gibi olmak anlamına gelmiyor. O zaman hem kendinizle çelişiyorsunuz hem de kimseye yaranamıyorsunuz. Diyorlar ki, kadın gibi davranın, kendiniz olun ama kuralları iyi bilin, ona göre oynayın. Yani futbol sahasında basketbol veya voleybol oynayamazsınız. Futbol oynamak için de kurallara uymanız şart.
İşte dün CNN International'da CEO'lik yapmış Gail Evans'ın yazdığı kurallara değinmiştim. Bazılarını biraz daha açmak gerek. Mesela, 'Dost kazanmayı ummayın'dan. Geçenlerde Facebook'un Operasyondan Sorumlu Genel Müdürü Sheryl Sandber'in görüşlerine yer vermiştim. O da aynı şeyi söylüyor: herkesin sizi sevmesini beklemeyin.

DOSTLUK UMMAYIN
Kadınlar işyerinde özellikle hemcinslerinden gelen tepkilere ve dostluk eli uzatılmamasına bozuluyorlar. Kırılıp, suçluluk duymaya başlıyorlar. Erkekler ise aldırmıyor. Çalışma arkadaşlarınızla yakın dostluk kurmak şart değil. İşiniz sizin işinizdir, hayatınız da sizin hayatınız. Herkese kendinizi sevdirmeye çalışırsanız, asıl göreviniz olan işinize konsantre olamazsınız.
Bir diğer kural; 'düzenbaz olmak'. Nasıl yani dediğinizi duyar gibiyim. Şöyle ki: Kadınlar daha mükemmeliyetçi bir yapıya sahip ve başarıyı hak etmeyi tercih ediyorlar. Yani üst göreve geldiklerinde yapılması gerekenleri eksiksiz yaptıklarına kendilerini inandırmak istiyorlar. Çok iyi hazırlandıkları bir toplantıda bilmedikleri bir soru geldiğinde bunu eksiklik olarak görüyorlar.

HER ŞEYİ BİLEMEZ
Oysa kimse her şeyi bilemez. Erkekler bunu biliyorlar. Ne zaman ve nerede ne yapmaları gerekiyorsa uyduruyorlar. Edinebilecekleri kadar bilgi edinmek için uğraşıyor, yükseğe yaklaştıkça daha çok sezileri ile özgüvenlerine güvenip, kitap bilgilerinden çok genele yaygın ve geçmiş deneyimlerinden yararlanabilme becerilerine bel bağlıyorlar.
Yapılması gereken, dürüstlükle mükemmel olmadığımızı kabullenmek. Kendinize mantıklı sorular yönelin diyor Gail Evans: "Görevinizdeki birinin bilmesi gerekenler nelerdir? Siz biliyor musunuz? Bilmiyorsanız, öğrenmek ne kadarınızı alır? Sizden önceki kişi bu evrede sizden daha çok şey biliyor muydu?"
Ve kendi deneyimlerini paylaşıyor: "CNN için bir bölümü oluşturmamı önerdiklerinde ne yapmam gerektiği hakkında hiçbir fikrim yoktu. Ama şirket başkanı beni iki nedenden dolayı seçmişti: Birincisi bana güveniyordu, ikincisi sorularla onu ezdirmeyeceğimi biliyordu. Patronlar size iş havale ederler çünkü onu sizin düşünmenizi isterler. Kendileri çözmek isteselerdi, size gerek olmazdı."
Dolayısıyla yapılmazı gereken özgüveni devreye sokmak, yapabileceğimize inanmak.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA