• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
SEDA KAYA GÜLER

Genç kızlara neler oluyor?

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 10.04.2013, 00:00
Ergenlik dönemi çalkantılı zamanlardır. Bu dönemde genç kızlar, sakin geçen bir çocukluk döneminin aksine, patlayan bir bombaya dönüşebilirler. Müge Anlı'nın sunduğu gündüz kuşağı programında bu dönemdeki genç kızların aileleri ile nasıl bir iletişimsizlik içinde olduklarını ve evden kaçıp bir erkeğin peşinden gittiklerini görüyoruz. Yağmurdan kaçarken doluya tutuluyorlar ama o yaşta, o dönemde bunun farkında olmaları mümkün değil. Sonra sakinleşecek ve yaptıklarının yanlış olduğunu anlayacaklar ama yaşananları değiştiremeyecekler.
Bu dönemin daha sorunsuz geçmesi mümkün. Ama burada görev anne-babaya, aileye düşüyor. Onların bu dönemdeki gençleri anlaması ve nasıl davranılacağını bilmesi ve bu çocuklara anlayışlı davranması gerekiyor. Tabii bunun için bilinçli bir anne-baba olmak gerek. Olamadıklarını bu programa katılıp, kızlarını arayan anne ve babaları izlerken görüyoruz.

ZORLU BİR DÖNEM
Diyebilirsiniz ki, bütün çocuklar bu dönemde sorunlu mu? Hepsinde tepkiler aynı olmayabilir ama değişim kaçınılmaz. Çünkü genç kız beyni bu dönemde açılır ve düşünme, hissetme, hareket etme, görünüşünü saplantı haline getirme biçimini belirleyen nöronların devreleri yeniden düzenlenir. Bunun anlamı, beynin kadın olmakla ilgili bilgileri açığa çıkarmasıdır.
Ergenlik sırasında genç kızın bütün var olma nedeni cinsel açıdan arzulanır olmak haline gelir. Kadın beyni üzerinde araştırmalar yapan nörologlar, bu dönemde çocukluğun sakin denizinin sona erdiğini ve ailelerin kendilerini cam kırıkları üzerinde yürür halde bulacaklarını söylüyorlar. Çünkü karşılarında ani tavır değişiklikleri sergileyen ve her türlü davranışa direnç gösteren bir çocuk vardır artık.
Neden bunlar oluyor derseniz bilimsel açıklaması şöyle: Bu dönemde genç kızlar başta ostrojen olmak üzere hormon yüklemesiyle karşı karşıya kalıyorlar. Kimyasalların beynine hücum etmesiyle çocuklukta kontrol altında tutulan hücreler harekete geçmeye başlıyor. Bu arada yumurtlama sistemi de devreye giriyor.

ONUN SUÇU DEĞİL!
İşte bu hormonal salınımlar ve değişimler, genç kızın daha duyarlı bir hale gelmesine neden olur. Kafası karışır. Yeni ortaya çıkan bu cinsel odaklanmayı nasıl yorumlaması gerektiğini bilmeyebilir. Bu durum normal mi, anormal mi, göğüslerinin büyümesi iyi bir şey mi, kötü mü? Bazı günler özgüveni çok güçlü olur, bazı günler her şeyi bir tehdit olarak algılayabilir.
Çocukken oğlanlara kıyasla başkasının ses tonundaki duygusal değişimleri ve göstergeleri yorumlamakta uzman olan genç kız, bu dönemde ikilemde kalır. Başkalarının ne hissettiğiyle ilgili düşüncelerini belirleyen filtreler artık menstüral döngüsünün neresinde olduğuyla ilintilidir. İşte o yüzden bazı günler özgüveni güçlenir, bazen tamamen yok olur. Bir gün saçlarına neden fön çektirdiğini sorduğunuzda oralı olmaz, başka bir gün bir şey ima etmeye çalıştığınızı düşünerek size saldırabilir.
Dediğim gibi kiminde bu dönem daha az sorunlu geçer kiminde uzman yardımı almak gerekir. Ama bunun için de anne-babanın durumun farkında olması gerekir. Müge Anlı'nın programında gördüğümüz Türkiye profilindeki anne-babalar, bu anlayıştan çok ama çok uzaklar.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA