• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
SEDA KAYA GÜLER

Ben 1 gün kadınken

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 14.04.2014, 00:00
Hepsi yakından tanıdığım, sevdiğim, başarılarını desteklediğim, her fırsatta alkışladığım kadınlar. Hepsi girişimci. Ya doğuştan ya sonradan. Ya eğitimlerini bitirdikten sonra iş hayatına atılmış, çeşitli şirketlerde çeşitli pozisyonlarda çalıştıktan sonra kendi işyerlerini açmışlar ya da direkt kendi işlerinin başına geçmişler. Zor olanı seçmişler yani. Baba veya koca parası yemek yerine sabahtan akşama çalışıyor, şirketlerini ayakta tutmak için çaba gösteriyorlar.
Onca işin arasında bir de sosyal sorumluluk proleriyle ilgileniyorlar. Üye oldukları derneğin amacı kadın girişimci sayısını artırmak. Bunun için seminer, toplantı, panel düzenliyor, başka şehirlerde kadınlarla buluşma toplantılarına katılıyor, bilgi ve deneyimlerini paylaşıp mentörlük yapıyorlar.
Son olarak da sahneye çıktılar! Evet, bir tiyatro oyunun içinde yer alıp, oyuncu oldular. Amaçları daha çok kadına ulaşmak.

KAGİDER AKADEMİ

KAGİDER'li kadınlardan söz ediyorum. Amaçları girişimci olmak isteyen kadınların eğitileceği KAGİDER Akademi'yi hayata geçirmek. Aslında bu eğitimleri veriyorlar. Yazının başında da bahsettiğim "işimi Kuruyorum" gibi, girişimci olmuş ama işlerini tam oturtamamış veya sıfırdan iş kurmak isteyenlere yardımcı oluyorlar. Bu şekilde sınırlı sayıda kadına ulaşabildikleri için daha fazla kadına ulaşmanın peşindeler. On-line akademi projesi de bunu kapsıyor. Türkiye'deki tüm kadınlara ulaşmak hedefleniyor.
"Nasıl fon oluşturabiliriz2 diye düşünürlerken üyelerden Şila Gök tiyatro fikrini ortaya atıyor. Fikir beğenilince devreye BKM giriyor.
Kısa sürede bir oyun sahneye konuluyor. Cinsiyetçi bir bakış açısına sahip bir erkeğin "bir sabah uyandığında kendini kadın olarak" bulması ve bir günlük kadınlık deneyimi sonrası yaşadığı değişimi anlatan oyunu Erkan Ersezer ve Gürkan Kanyaş yazıyor. Celal Tak hem oynuyor hem yönetiyor. Oyundaki erkekleri BKM oyuncuları üstleniyor. Celal Tak'ın yanı sıra Hakan Bilgin, Caner Alkaya ve Yavuz Pekman çoğu hayatında ilk kez sahneye çıkan kadınlara yardımcı oluyor.

İŞ KADINLARI SAHNEDE
Kadınlara gelince. Bu cesur kadınlar alfabetik sırayla Ayşegül Demirağ, Berrin Kuleli, Defne Samyeli, Esra Bezircioğlu, Fisun Usta, Gülden Türktan, Handan Ercengiz, Özgül Öztürk, Özlem Gülerler, Remziye Büyükayman, Sanem Oktar Öğüt, öğrencilik yıllarında tiyatro deneyimi var. Defne Samyeli'nin de dizi oyunculuğu. Başrolleri de ikisi üstlenmiş zaten. Çok da başarılılar. Hele bir günlüğüne kadın olan bir erkeği canlandıran Sanem çok başarılı.
Onca işlerinin arasında akşamları önceleri haftada iki sonraları üç kez tiyatroya gidip 4-5 saat prova yapan kadınları ayakta alkışladık. Erkekleri de tabii. Oyunun hayata geçmesinde emeği ve desteği olan herkesi. Gösterimin sonunda, oyunun kurumsal destekçilerine teşekkür edildi ve BKM'den Zümrüt Arol, Big Chefs'ten Abdurrahman Yavaş ve Vodafone Türkiye'den Gizem Keçeci'ye teşekkür plaketleri sunuldu.
KAGİDER İstanbul'dan sonra Ankara'da oynanacak oyunu tüm illerde oynamak istiyor. Mesajlarının daha çok kişiye ulaşması için DVD çıkarmayı planlıyor. Senaryo hakkı KAGİDER'in olan oyunu başka dernekler oynaması da mümkün.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA