• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
SEDA KAYA GÜLER

Çirkin ördek yavrusu

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 15.08.2014, 00:00
Çirkin ördek yavrusu hikayesini bilirsiniz. Anne ördeğin yumurtaları günü geldiği zaman çatlar ve yavrular tek tek ortaya çıkar. Ama biri diğerlerinden çok farklıdır ve de çirkindir. Çiftlikteki tüm hayvanlar tarafından dışlanır. Anne ördek başlarda farklı olanı diğerlerinden ayırmasa da gün gelir o da bunalır diğer hayvanların alaycı yaklaşımları ve yavruyu kabullenmeme baskılarından. Ve yavrudan kurtulmak ister. Ölmesini veya gitmesini diler. Bunu duyan çirkin ördek yavrusu çiftlikten uzaklaşır. Bir dolu macera yaşar ve her seferinde ölümle burun buruna gelir. Mutsuz ve yorgun bir şekilde bir göl kenarında ölmek isterken uzakta gölde süzülen kuğuları izler. Onlara hayran olur. O anda suyun üzerinde kendi aksini görür ve bir bakar ki kendisi de hayran olduğu kuğulara dönüşmüştür.

TOPLUMDAN DIŞLANMA
Hangimiz çirkin ördek yavrusu değiliz ki! Toplumdan dışlanma çok eski bir sorundur. Masalımızdaki kuğu yavrusunun da kuğu olduğunu başta kimse bilmez. Ördek yavrularına benzemediği için dışlanır. Hem dış görünüşü nedeniyle hem de farklı olduğu için. Hem kardeşleri hem de çiftlikteki diğer hayvanlar ona eziyet ederler. Ve yavrunun kalbi gerçekten kırılır ve kendi kendini reddettiği bir aşamaya gelir. İşte bu korkunç bir şeydir. Çünkü aslında farklı görünmekten ve farklı davranmaktan başka bir şey yapmamıştır. Tıpkı diğerlerinden farklı davranan çocuklar gibi. Kimi çocuklar bebekliklerinden itibaren meraklıdırlar. Her şeyi öğrenmek ister, her şeyi sorgularlar. Özellikle kız çocukları. Kendilerine sunulan hayatı kabul etmezlerse hemen dışlanırlar. Bir insanın özellikle de bir çocuğun dışlanmasının nedeni aslında kendi hataları değildir. Yanlış anlama, cehalet veya birilerinin bilerek yaptığı kötülükler buna sebep olur. Anne-babanın yapması gereken çocuğu anlamaya çalışmak ve sahiplenmektir. Çocuklar da ailelerinden, çirkin ördek yavrusunun annesinden beklediği gibi ilgi ve yakınlık ister. Göremeyince hayata küserler.

ANNE TÜRLERİ
Burada annenin rolü çok önemlidir. Kişiliğimizin oluşmasında annemizin davranışları büyük önem taşımaktadır zira. "Kurtlarla Koşan Kadınlar" kitabında bu masalın analizini yapan Clarisa Estes, öyküdeki anne ördek üzerinden anne türlerini inceler. Öyküdeki anne içgüdülerinden uzaklaşmıştır. İkircimlidir. Hem çevresi tarafından kabullenilmek ister hem de yavrunu korumak. Karşı gelirse cezalandırılacağı korkusu onu kararsızlığa ve bunalıma iter. Sonunda çöker. Bir seçim yapmak zorunda kalır çünkü ve seçimi onu mutlu etmez. Birçok anne de çocuklarının yanında yer almak yerine toplumun arzularına boyun eğmezler mi? Üstelik anne olmak için yanıp tutuşmalarına rağmen çevreleri için çocuklarından vazgeçerler. Bu anneler çocuk anne veya annelik görmemiş annelerdir. Yani onların anneleri de kendilerini korumamıştır. Özetle güçlü çocuklar güçlü anneler tarafından yetiştirilirler. Yani çocukların güçlü olması istiyorsak anneleri güçlendirmemiz gerekir. Bu da kadın dayanışması ile olur. Birbirine yardım ederek olur. Birbirimiz anlayarak ve destekleyerek olur.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA