• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
SEDA KAYA GÜLER

Bir dünya turu

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 13.10.2014, 00:00
Dünya seyahatine çıkmaya ne dersiniz? İşi, gücü, her şeyi bırakıp yeni yerler görmek, başka kültürler ve insanlar tanışmak, yeni tatlar, farklı heyecanlar yaşamak!
Birçok kişinin hayalidir dünyayı gezmek ama bunun için milli piyangonun çıkmasını bekleriz. Çok paramız olunca ancak bu hayali gerçekleştirebileceğimizi düşünürüz. Çok para olmadan, yani geleceğimizi garanti altına almadan böyle bir maceraya atılmayız.
Aşırı temkinliyizdir bu konuda ve aşırı tutucu. Kolay kolay riske girmeyiz yani. Hatta biri evini, arabasını satıp, bankadaki birikimine güvenip böyle bir seyahate çıksa, aklından zoru olduğunu bile düşünürüz. Oysa her konuda olduğu gibi bunun için de istemek ve karar vermek yeterli.
Örneğin 30'lu yaşlarda iki gençle tanıştım bir gazete röportajında. Biri bilgisayar uzmanıymış biri de finansçı. İki yıl sürecek bir dünya seyahatine çıkmışlar ve bir yılı geride bırakmışlar.

15 ÜLKE 920 ŞEHİR

Eylül 2013'te başlamışlar gezmeye. İlk durakları Moğolistan. Bir senedir Asya'dalar. Çin, Japonya, Kore, Nepal, Hindistan Tayland, Kamboça, Endonezya, Filipinler, Malezya vs... Asya'da 15 ülke ve 920 şehri gezmişler. Her ülkede ortalama dört hafta kalıyorlar.
Trenle veya otobüsle gidecekleri yerlere gidiyorlar. Pansiyon veya hotel denilen küçük ve ucuz otellerde kalıyorlar. Uçak paraları hariç, günde kişi başına ortalama 30 dolar harcamışlar bugüne kadar. Seyahat dediğin şey hep keyifli değil elbette. Kötü koşullarda yolculuk etmek veya dolandırılmak veya hastalanmak da var. Özellikle yemeklerden rahatsız olmak. Ama bu riskler yaşadığımız ülkede ve evimizde de mevcut. Bunları bu iki arkadaş gibi "tecrübe" olarak görmek, zorlukların üstesinden gelmeyi kolaylaştırıyor. Zaten bu tür zorlukları göze almadan seyahate çıkmak pek mümkün değil.

VAR MISINIZ MACERAYA?
İnanılmaz serüvenler yaşamışlar. Gezilerinin en etkileyici günlerini Batı Papua'da geçirdiklerini söylüyorlar. Medeniyetin olmadığı köylerde 10 gün kalmışlar. Şimdi Amerika'dalar. Çok ucuz bir ülke olmadığı için orada fazla kalmayıp, Meksika'ya geçmeyi ve orta Amerika'yı gezmeyi planlıyorlar. Oradan da Güney Amerika. Paraları ne zaman biterse o zaman geri dönecekler. Lale ve İlker'in yaşadıkları deneyimleri facebook.com/birdünya turu'ndan takip edebilirsiniz.
Belli mi olur belki siz de kalkışırınız böyle bir dünya turu planlamaya. Elbette parasız yola çıkılmaz ama böyle bir geziye kalkışmak için ille de lotoyu kazanmayı beklemek gerekmiyor. Tabii hayalimiz buysa.
Aslında günümüz gençleri bu konuda daha şanslılar. İnternet çağındayız çünkü. İletişim olanakları müthiş. Ayrıca gidilen yerlerde para kazanmak da mümkün. Her yerde geçerli olan bir mesleğe sahip olanlar kısa süreli işler yaparak masraflarını karşılayabilirler. Ha kendi ülkenizde yaşamışsınız ha başka bir ülkede. Ama bunun için seyyah ruhuna sahip olmak gerekiyor. Ve de cesur bir yüreğe.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA