• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
SEDA KAYA GÜLER

Huzur ve kültür arayanlar

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 05.11.2014, 00:00
Eskiden Bodrum gibi Güney Ege'ye yerleşmek modası vardı büyük kentlerde yaşamaktan sıkılanlar arasında. Yoğun iş temposu, bunaltıcı trafikte işe veya eve yetişme telaşı, iş hayatındaki ayak oyunları, stres, geçinme zorluğu vs. gibi sorunlar nedeniyle bunalanlar, çareyi erken yaşta emekli olup başta Bodrum olmak üzere küçük kasaba ve köylere yerleşmekte buldular.
Kimi çok mutlu ve huzurlu bir şekilde yaşamını sürdürüyor ama çoğunluk geri döndü. Zira şehirde yaşamaya alışanlar için, sakin kasaba yaşamı bir süre sonra fazla sıkıcı gelmeye başlıyor. Mutlaka bir uğraş lazım. Bahçe işleri de güzel ama kültürel ve sosyal etkinlikler aranıyor.
Dolayısıyla dernekler kurulmaya başladı. Onlarla birlikte festivaller düzenlenmeye, çeşitli konser ve sergiler, edebiyat söyleşileri ve kültürel fuarlar düzenlenmeye başladı. Gümüşlük Akademisi gibi işe farklı bir boyut getiren çalışmalar da var. Önce yazlık ev derken şimdi pek çok kişi kış-yaz buralarda yaşıyor.

GENÇ EMEKLİ GÖÇÜ
Son yıllarda İzmir'in ilçelerine doğru bir yöneliş var. Urla, Seferihisar, Dikili, Çeşme gibi ilçeler hem şehir hem de köy hayatı isteyenler için ideal. Ve Kuzey Ege. Özellikle Ayvalık. Zeytin festivali için gittiğim ilçede birçok arkadaşımla karılaştım buraya yerleşen. Kimi yıllardır burada yaşıyor, kimi geçiş dönemi yaşıyor, kimi yerleşme aşamasında. Tarihin çeşitli dönemlerinde göçlere ev sahipliği yapmış Ayvalık, şimdi de "genç emekliler göçü" yaşıyor diyebiliriz.
Onları buralara çeken şey; kültürel ve sosyal etkinlikler. Pek çok dernek var Ayvalık'ta kültür ve sanatla ilgilenen ve hepsi çok önemli işler yapıyorlar. Her alana yönelik kurslar, atölye çalışmaları, workshoplar... Bütün bu çalışmalar, hem kenti güzelleştirmek hem de hayatı güzelleştirmek için. İnsan yaşamına güzellikler katmak için.
Kentin kültürel ve tarihsel değerlerine farkındalık yaratmak amacıyla kurulan Ayvalık Araştırma, Geliştirme, Uygulama Derneği (Ar-Ge) de bunlardan biri ve en yenisi. Geçtiğimiz hafta bu derneğin basın toplantısına katıldım ve dernek yöneticileri ile tanıştım. Aralarında erkekler de var ama üyelerin büyük bir çoğunluğu kadın. Kimi mimar, kimi avukat, kimi doktor, kimi mühendis, kimi akademisyen.

ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME
Kurucu üyelerden Aysel Namlı, bölgenin en aktivist kadınlarından. Hayatı kültürel etkinlikler için uğraş vermekle geçiyor. Dernek Başkanı Elçin Kılıç, üye profilini şöyle anlattı: "Bizler, bazılarımız burada doğmuş ve büyümüş, bazılarımızın tüm kökleri Ayvalıklı olan, bazılarımız ise kendilerine yaşam alanı olarak burayı seçmiş, bu güzel ilçeye aşık olmuş, Ayvalık'ın bir dünya kenti olarak gelişimi sürecinde mevcut değerlerinin ve zenginliklerinin korunması amacıyla bir araya gelmiş bir grup insanız. Hepimiz elimizden gelen her şeyi yapmaya hazırız."
Vizyonlarını ise şöyle ifade etti: "Başta Ayvalık olmak üzere, tüm Ege Bölgesi için geçmişin izleri ile günümüzün potansiyelini birleştirip geleceğin kurgusuna katkı sağlayan, etkin, güvenilir ve itibarlı bir sivil toplum örgütü haline gelmek."
Siyaset üstü bir oluşum vurgusu yapılan toplantıda; derneğin yerel, bölgesel ve ulusal bazda projeler üretileceği duyuruldu. Ve araştırma. Önce araştırmalar yapılıp veriler toplanacak, sonra da çözüm için harekete geçilecek.
Hepsinin heyecanına ben de ortak oldum. Ama Ayvalık için öyle bir proje var ki heyecanlanmamak elde değil. Ayvalık Belediyesi'nin 20 bin metrekarelik alana yapmayı düşündüğü kültür ve sanat merkezi. Bir başka yazıda detaylarına değineceğim...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA