• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Esnaf sanatkarların 2011 yılı beklentileri ZEKERİYA MUTLU

Esnaf sanatkarların 2011 yılı beklentileri

zekeriya.mutlu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 16.12.2010, 00:00
Son yazımızda esnaf sanatkarlar açısından 2010 yılının genel bir değerlendirmesini yapmış, hükümetin, yılın son çeyreğinde arka arkaya yaptığı açıklamalarla reel sektöre umut aşıladığını ifade etmiştik.
Gerçekten de, borç yapılandırma tasarısı ve istihdam paketi çalışmalarının bir an önce kanunlaşması, ülkedeki ekonomik çevrelerin ortak beklentisi haline gelmiştir.
Hükümet, meslek örgütlerinin görüşlerini de dikkate alarak tasarı çalışmalarında eksik kalan yönleri tamamlamalı, toplum vicdanını rahatsız etmeyen, haksız rekabet ortamı yaratmayan adaletli kanunlar çıkartarak reel sektörün 2011 yılına daha güvenli bakabilmesini sağlamalıdır.

POPÜLİST YAKLAŞIM
Bu noktada, 2011 yılının yaz aylarında yapılması beklenen genel seçimler öncesi, ülke yöneticilerinin ekonomi politikaları da büyük önem kazanmaktadır.
Gerek yapılandırma yasası gerek istihdam paketi gerekse yeni dönemde hayata geçirilecek diğer çalışmalarda ayaklar yere sağlam basmalı, genel seçimler düşünülerek popülist yaklaşımlarda bulunmaktan özenle kaçınılmalıdır.
Yeni yılın ilk çeyreğinde, 2010'un son döneminde yapılan çalışmaların meyvelerini vereceği, ekonomide bir canlanma yaşanacağı beklenmektedir.
Reel sektörün eski ritmini yakalamaya çalışacağı bu dönemde, ülke yöneticilerinin de son derece dikkatli hareket etmeleri gerekmektedir. Zira, bu kritik süreçte seçim ekonomisini çağrıştıran politikaların izlenmesi, uzun vadede piyasalarda yeni tıkanıklıkların yaşanmasına yol açabilecektir.
Ekonomi kurmayları, mali disiplini kaybetmeden, üreten ve yatırım yapan kesime desteklerini sürdürmelidir. Alınacak kararlarda ekonomik zincirin en zayıf halkası esnaf sanatkarlara pozitif ayırımcılık yapılmalı, esnaf teşkilatının yöneticilerinin görüşleri doğrultusunda üyelerimize yönelik özel destek programları hazırlanmalıdır.
Özetle, yeni önlemler planlanırken, desteğe en fazla ihtiyaç duyan küçük işletmelerin sıkıntılarını gidermek öncelikli olmalıdır.

İESOB'NİN ÖNERİLERİ
Bu doğrultuda yapılacak çalışmalarda;
- Ekonomi öncelikli olmalıdır. Ülke yöneticilerinin gündemlerini siyasal konular ve soyut kavramlar gereğinden fazla meşgul etmektedir.
Türkiye'nin önceliği ekonomi olmalıdır. İlk adımda ülke yöneticileri ile esnaf temsilcilerinin bir araya geleceği samimi platformlar oluşturulmalıdır. Tüm siyasiler, TBMM üyeleri, yerel yönetimler, halkın ekonomik sıkıntılarının azaltılması için daha fazla mesai sarf etmelidirler.
- Üretim maliyetleri düşürülmelidir. Türkiye'de akaryakıt, elektrik gibi üretim girdileri oldukça pahalıdır. Özellikle akaryakıta gelen son zamlar, mal ve hizmet üreten kesimlerin belini iyice bükmüş durumdadır. Üretime ivme kazandırılması için önce girdi maliyetleri düşürülmelidir.
- Yerli malı özendirilmeli. Tüketiciler ihtiyaçlarını giderirken yerli malını tercih etmelidirler. Türk malını tercih etmek bir inisiyatif, seçenek değil, mecburiyet olmalıdır. Yerli malının tercih edilmesi, genel üretim ve istihdamı destekleyecek bir unsur olacaktır.
- Kayıtdışı önlenmeli. TUİK verilerine göre, Türkiye'de çalışan yaklaşık 22 milyon çalışanın yarısından fazlası kayıtdışıdır. Kayıtdışı ile mücadeleye daha fazla önem verilmeli, mükellef tabanı genişletilmelidir.

MESLEKİ EĞİTİM
- Meslek eğitimi önemsenmeli. Meslek eğitimi ülkelerin kalkınmasında büyük rol oynayan bir etkendir. Ülkemizde meslek eğitimi tercihi, gelişmiş ülkelere nazaran daha düşüktür. Türkiye'de meslek eğitimi yaygınlaştırılmalı, özendirilmeli, esnaf teşkilatlarına daha verimli meslek eğitimi verebilecekleri imkanlar sağlanmalıdır.
- Ar-Ge desteği. Ar-Ge Teşvik Yasası'ndan yararlanamayan esnaf sanatkarlara yönelik yeni çalışmalar yapılmalıdır. Ar-Ge desteklerinin meslek odaları kanalıyla verilmesini sağlayacak düzenlemeler hayata geçirilmelidir.
- İstihdam özendirilmeli. Hükümet tarafından hazırlanan istihdam paketinin ayrıntıları henüz tam açıklanmamıştır. Ancak yapılan çalışmada işçi çıkarmaların önüne geçecek önlemler, Sosyal Güvenlik primi ve vergi muafiyeti gibi istihdamı özendirecek tedbirler mutlaka düşünülmelidir.

HATIRLATMA
Yerli malını tercih edin

İçinde bulunduğumuz hafta Yerli Malı Haftası.
Resmi adı 'Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası' olan haftada yapılan etkinlikler, tüketicileri yerli malına özendirmeyi, yerli malı tüketimini artırmayı hedeflemektedir.
İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği tarafından hazırlanan ve her platformda dile getirilen ekonomik öneriler paketinde, yerli malı tüketiminin önemine mutlaka yer verilmekte, yerli malı tüketiminin Türk ekonomisine sağladığı katkılara dikkat çekilmektedir.
Yerli malını tercih etmek isteyen tüketicilerin, ürün barkodlarına dikkat etmeleri gerekmektedir. Alınacak ürünün üzerindeki barkodun 869 ile başlaması, o ürünün gerçekten Türk malı olduğunu göstermektedir.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA