• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Sonra ne oldu? Matrix BİRKAN YÜKSEL

Sonra ne oldu? (Matrix)

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 06.05.2017, 00:00

Bıraktığımız yerde kırılgan bir barış var. Makineler ve insanlar arasında Neo'nun mesihvari fedasıyla tesis edilmiş, gayet ikircikli bir ateşkes. Mimar, kendisini güvenilmez bulan Kahin'e ve aslında neler olup bittiğini anlamaya çalışan izleyiciye, "Beni ne sanıyorsun, bir insan mı!" dediğinde sükunete ikna olduğumuz an, devam filminin başlangıcı olabilir.
Gerçekçi olalım, Neo dirilecektir. Dirildiği dünyanın barışını koruma çabaları, devam filminin genel teması olur sanıyorum.
Bir kaç yoldan ilerleyebilir film.
Barışın ne pahasına olursa olsun sürmesi için uğraşanlar ile karşıtlarının çatışması bunlardan biri. Makineler ile bir arada yaşamayı çekilen tüm acılara ve verilen mücadeleye hakaret sayan aşırılıkçılar ile insan nesillerinin göreli bir huzur ortamında yaşama hakkını her şeyin üzerinde gören ılımlılar, hikayenin merkez çatışma hattını oluşturur. Birbirlerini barışa şans vermeyen şiddet düşkünü psikopatlar yahut konfora kapılıp devrimi unutan 'satılmışlar' olarak sabitleyen bu kutuplaşma ekseninde Neo'nun konumu hayati önemde olacaktır.

TEMKİNLİ BİRARADALIK

Matrix, gerek hikayesinin genel hatları ve gerekse finali itibariyle temkinli bir 'birarada yaşam' olanağını kollamasıyla ayrıksıdır. Yakın akrabası Terminatör'den çok, uzak kuzeni 'Blade Runner'a yakınlaşır bu bahiste. Her şeyden önce kıyamete sebep olan unsur Matrix'te insanın kibri, bencilliği ve hatta faşizan yönelimleri olarak billurlaşır. Dolayısıyla devam filminde, yaşananlar hiç yaşanmamış gibi makineleri dönüşsüz biçimde imha etmeyi lüzumlu bulan bir aklın, insanlar arasında hızla taraftar bulduğu bir ana bakmamız mümkün olabilir.

ASIL TEHDİT İNSAN

Hüzünle, barışın değil savaşın, uzlaşının değil, orman kanunlarının devreye gireceği, 'Kahin'lerden çok, barışla işlev yitiren ve bundan ötürü oldukça hoşnutsuz olan 'Smith'lerin tezlerini geçerli kılacak bir hikaye izleriz böylelikle.
Son sekansta baş mekanik Mimar, baş organik Kahin'e; "Bu barışın ne kadar süreceğini umuyorsun" diye sorar. Sesinde, insan türünün güç aşkını ve kendinden olmayanı yok etme dürtüsünü çok iyi tanıyan bir alay sezilir. Kahin'in yanıtı; "Sürebildiği kadar uzun" olur. Makineler duygusuz vahşetleriyle insanı yeryüzünden silmeyi denemiş olsalar da devam filmi başlarken, kırılgan barışa asıl tehditin yine insan olduğunu biliyor olacağız. Çünkü gerçek, Morpheus'un acı itirafında yankılanıyor; "İlk kim saldırdı bilmiyoruz ama gökyüzünü karartan bizdik"

UNUTMAMALI

"...Bu gezegendeki tüm memeliler, yaşadıkları çevre ile içgüdüsel olarak bir denge kuruyorlar. Ama siz insanlar öyle değilsiniz. Bir bölgeye yerleşiyorsunuz ve çoğalıyorsunuz... Bu gezegende bu şekilde yaşamını sürdüren bir organizma daha var. Ne olduğunu biliyor musunuz? Virüsler. İnsanlar hastalıktır. Bu gezegenin kanserleri. Biz de ilacız"

Ajan Smith / Matrix (1999)

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA