• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Tutanaklardan  çıkan mesajlar CAHİT SÖNMEZ

Tutanaklardan  çıkan mesajlar

cahit.sonmez@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 10.04.2016, 00:00
FED, Amerika'nın ekonomik koşullarını ılımlı değerlendirmesine rağmen küresel koşulları öne sürerek faiz artırmadığı vurgusu yapıyor son tutanağında...

FED'in toplantılarından ve sonrasında yayımladığı kısa basın açıklamalarından duyduğumuz heyecan yetmiyormuş gibi bir de toplantı tutanaklarını merakla bekliyoruz verdiği daha detay mesajları alabilmek için... 15-16 Mart toplantısının tutanaklarını dün akşam duyurdu. Toplam 13 sayfa olan tutanak, ekonomik ve finansal gelişmelerle ilgili yorumlar içerdiği gibi Açık Piyasa Komitesi ve Guvernörler Kurulu üyelerinin 2016-2018 dönemi temel göstergelerle ilgili öngörülerini de kapsıyor.

Toplantı katılımcıların mevcut durumu nasıl değerlendirdiklerine bakalım, sonrasında bu yıl içinde FED'in faiz artırımında gerçekten güvercin davranacak mı sorusunun yanıtını arayalım...

Her toplantıda vurguladığı gibi Mart toplantısında da benzer tespit yapılmış üyeler tarafından; işgücü piyasasında olumlu gelişmeler güçlü bir şekilde devam ediyor. Yaklaşık bir yılı aşkın süredir gerçekleşen düzelmeler kişisel gelirler üzerinde de olumlu etkiler yapmaya başladı. Zaten FED her ne kadar emek piyasasında pozitif yönlü gelişmeler olsa da hane halkı geliri de beraberinde arttı mı buna da bakıyordu. Önemseme nedeni açık; istihdam artışı tüketime, tüketim de büyümeye itici güç oluyor. Geçen yılının tamamında gelir artışı ortalama yüzde 2.5 seviyesinde olmuş.

ÇEKİRDEK ENFLASYON

Tutanaklardaki cümlelerden Komite üyelerinin faiz kararında dikkate aldıkları diğer kriterlerden enflasyona yönelik pek parlak görüntü alamadıklarını anlayabiliyoruz. Tüketici fiyat endeksi halen yüzde 2 hedefin uzağında seyrediyor. Enflasyonun yukarı doğru ivmelenememesinin nedenini tüketicilerin kullandığı enerjinin ve enerji dışı ithalat fiyatlarının artmaması olarak belirliyor Komite üyeleri... Ancak gıda ve enerji dışı grubun oluşturduğu çekirdek enflasyon son 12 ayda yüzde 1.7'ler civarındaki düzeyini koruyor.

Tutanaklardan açıkça gördüğümüz üzere Komite Üyelerine göre büyümeye yönelik işaretler halen zayıf geliyor kısmen konut sektöründeki toparlanmalara rağmen...

Mevcut durumla ilgili genel bakış böyle...

Üyelerin 3 yıllık projeksiyonlarına geçmeden önce dokuzuncu sayfada dikkatimi çeken paragrafın birebir olmasa da tercümesini aktarmak istiyorum; "ekonomik görünüm ve para politikaları çerçevesinde değerlendirecek olursak, küresel ekonomik ve finansal gelişmeler halen risk yaratmaya devam ediyor." Açık bir ifadeyle Üyeler "bizim durumumuz fena değil ama bizim dışımızdaki ekonomik ve finansal gelişmeler açıkçası bizi kaygılandırıyor. Bu yüzden diğer ülke gelişmelerini de dışlamadan ılımlı aksiyon almayı tercih ediyoruz" demek istiyorlar.

ÖNGÖRÜLER FENA DEĞİL

Gelelim beklentilerine...

Büyümeye yönelik beklentileri iyimser değil. Önümüzdeki 3 yıl boyunca aşağı yönlü patika izleyecek büyüme oranı... Bu yılsonunda yüzde 2.2 büyüme yakalanacağını tahmin ediyorlar. Oysa Aralıkta bu oran yüzde 2.4 idi. Gelecek yıl ve 2018 de sırasıyla yüzde 2.1 ve yüzde 2'ye gerileyecek. İşsizlik oranı üç yıl için yüzde 4.7, 4.6 ve 4.5'e gelecek. Enflasyon ise bu yıl yüzde 1.2, 2017'de 1.9 ve 2018'de yüzde 2 olacak.
Dokuz üyeye göre yıl sonunda faiz oranı yüzde 0.75 ile 1 aralığında yer alacak. Diğer üyeler ise 1'in üzerinde öngörüyorlar. 1.75-2.25 aralığı ve 2018'de yüzde 3'ün biraz üstü tahmin ediliyor.

Sözün özü FED'de şu an için bir sonraki toplantıda ne yapacağını bilmiyor. Tam bir belirsizlik kısacası... Bu da para sihirbazlarının arayıp da bulamadığı bir zemin...

Özetle dolar belli bantta dalgalanacak.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA