• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Faizin tansiyonu düşer mi? CAHİT SÖNMEZ

Faizin tansiyonu düşer mi?

cahit.sonmez@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 24.05.2016, 00:00
Son iki yazımızda altın ve doları değerlendirdik.
Faizi pas geçersek olmaz.
Zaten Merkez Bankası'nın bugün olağan toplantısı da var. Bu vesileyle piyasaların diğer bir sacayağını oluşturan faizleri irdeleyelim, Merkez Bankası'nın faiz kararı ne olabilir sorusunun da yanıtını arayalım...
Faizi etkileyen faktörlere göz atarak başlayalım analizimizi...
Öncelikle şu gerçeğin altını çizelim. Birkaç istisna dışında tahvil faiz oranları yüzde 12 sınırını aşmıyor. 2008 küresel krizinin etkilerini yoğunlaştırdığı ekim ayında yüzde 23'leri gördü. Sonrasında 2009 Eylül'üne kadar geçen sürede yüzde 8,68'e kadar geriledi.
Dönem dönem gerek içerideki ekonomik ve siyasi gelişmeler gerekse FED'in kafa karıştıran aksiyonları sonucuna bağlı olarak 2011 yılını yüzde 11,49 seviyesinde kapattı. Sular durulunca bir kez daha yönünü aşağı çevirdi ve Nisan 2013'de yüzde 5,14 ile tarihi düşük düzeylerini bile gördü.
Sonrası malum yüzde 9 ile yüzde 11,50 bandında dalgalanıyor.

YÜKSELMESİNİN MALİYETİ

Her ne kadar yüzde 12 sınırını aşmıyor olsa da faizlerin oynaklığı göz ardı edilemeyecek kadar yüksek... Faizlerin düşüşünden sonraki her yükseliş hem mevcut tahvil pozisyonlarının prim kaybetmesine hem de yeni borçlanmaların maliyetlerinin artmasına neden oluyor. Örneğin yüzde 7'den 1000 TL nominal değerli tahvil almış bir bankanın ya da fonun faizlerin yüzde 8'e çıkması ile kayıpları 70 liraları buluyor. Aynı şekilde Hazine veya özel bir şirket tahvil yoluyla yaratacağı her 100 lira finansman için 1 lira daha fazla geri ödeme yapmak zorunda kalıyor.
Faizler risk primi olduğundan derecelendirme kuruluşlarının not değerlendirmeleri de etkili oluyor faizlerin izlediği trend üzerinde...
Sondan başlayalım...
Mayısın ilk haftası Standart and Poor's Türkiye'nin not değerlendirmesini yaptı. Yatırım yapılabilir seviyenin bir altında BB+ olan notta bir değişikliğe gitmedi, sadece görünümü negatiften durağana çıkardı.
Mali açığın ılımlı olmasının ekonomik dalgalanmalara karşı Türkiye ekonomisini koruduğu vurgusu yaptı. Bu arada 2016'nın belirsizlikler açısından çokta kolay geçmeyeceği uyarısını da ihmal etmedi.
Moody's de geçen ay Baa3 notunda ve negatif görünümde değişiklik yapmadı ve ilginç bir cümle ile duyurdu kararını; "Piyasaları bilgilendirme amacı taşımaktadır, resmi kredi notu eylemine yönelik bir açıklama değildir." Ne demekse?
5 Ağustos ve 2 Aralık'ta da var değerlendirmesi...

CDS'LER YUKARI YÖNDE

Fitch de siyasi gelişmelere dikkat çekerek dış finansman konusunda kırılganlık yaşanabileceği tespitiyle not ve görünümü BBB- ve durağan görünümü teyit etti.
Faizleri etkileyen diğer bir unsur ise özellikle yabancı yatırımcıların risk algılarını yansıtan CDS'ler... Tahvil geri ödemesinde yaşanacak sorunlara karşın bir nevi sigorta anlamına geliyor. Düzey arttıkça riskler de beraberinde artıyor, böylece tahvil yatırımcıları daha yüksek faiz talep ediyorlar.
CDS son haftalarda yukarı yönlü hareket ediyor. 5 yıllık tahviller için 227-230 seviyelerinde geziyor. Yani yatırımcılar nezdinde risk seviyesi yüksek...
Her zaman yaptığımız gibi parçaları birleştirelim...
Kurların tansiyonunun yükselmiş olması ve yukarıda çizdiğimiz resim karşısında Merkez Bankası'nın Mayıs toplantısını pas geçmesinde fayda var. Eğer faiz koridorunun üst bandında 50 baz puanlık indirime giderse kurların tansiyonunu biraz daha artırmış olur.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA