• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ELİF AKTUĞ

Lesvos Adası ve Midilli şehri

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 20.08.2015, 00:00
Ayvalık'ta tatil, tatil değil benim için. Ev hali devam ediyor, gelen/giden; aile ziyaretleri, hop diye bir hafta geçiveriyor. Aldım annemi babamı, yeğenimi, kuzenimi; attım kendimi Midilli'ye. Yunanistan adaları pek revaçta ve bir miktar da bıkkınlık geldi okuyucuya farkındayım. Hesaplı, keyifli ve sakin bir tatil geçirmek isteyen varsa; kısa bir süre için yurt dışına çıkmak isteyen varsa, hiç düşünmeden Midilli'yi tercih edebilir. Küçük çocuklu aileler için harika ve ucuz oteller var sahillerde, denizin keyfi doyasıya yaşanabilir.
***
Ben Midilli'de kalmayı ve adayı bir araba kiralayarak dolaşmayı tercih ettim. Harika bir otel seçimi yaptım, pek bilmeden. Merkezde yer alan Olympias Butik Otel, tipik bir Yunan malikanesi. Otelin sahibi Dimirti Lalelis'in ailesinden kalan, efsane bir bina. Tarihi eserlere, antikalara meraklıysanız ve sakin bir otel tercih ediyorsanız hiç tereddüt etmeyin. Oda-kahvaltı kişi başına 30 Euro'nun biraz altında bir rakam ödedik; Bay Dimitri ve tatlı eşi Maria, müşterileriyle son derece ilgili. Adada hemen herkes az da olsa İngilizce ve Türkçe biliyor, bir sıkıntı çekmezsiniz. Annem Rumca'yı ana dili gibi konuştuğu için biz çok rahattık doğrusu, turist muamelesi görmedik.
***
Midilli merkezde araba kiralamak için onlarca şirket var. Önceden ayırtsanız iyi olur, yüksek sezon olduğu için zor bulduk biz. İki gün için 50 Euro ödedik Toyota Yaris için. 5 kişi de sığdık arabaya, küçük olmasına rağmen. Midilli'de iki yer önereceğim yemek için, ilki Kalderimi Restoran. Diğeri eski limandaki O Dimos. Çoğu tavernada (onlar restorana taverna diyor) güzel yemek yiyeceksiniz zaten, balık için pazarlık da yapabilirsiniz. Kalderimi'de 10 kişi tıka basa yedik, balık, kalamar, karides, dolma, salata, köfte, sardalya; aklınıza ne gelirse. 150 Euro ödedik. O Dimos da hesaplı ve keyifli bir lokanta, salaş mekanları sevenler için ideal. İçki içenler de oldu yemekte, 5 kişi 60 Euro ödedik. Fiyatları da yazıyorum ki, daha iyi hesaplayabilesiniz eğer gidecekseniz. Plajlara girişte bir ücret ödenmiyor, yediklerinizi ve içtiklerinizi ödüyorsunuz.
***
Bir ay kadar önce çok daha hesaplıydı Yunanistan gezileri aslında, zira KDV eğlence sektöründe yüzde 16'lara çıktı son krizden sonra. Oteller ve restoranlarda en az yüzde 10 kadar zam var yani Temmuz'dan bu yana ama yine de ucuz. Cunda'da 5 kişi yemek yediği zaman kişi başı ortalama 100-150 lira ödüyor. Cunda'da oteller de çok pahalı, işin ilginç yanı hepsi de dolu gibi. Ancak Cunda ve Ayvalık'ta sezon sadece 1,5 ay sürüyor. Lesvos Adası'na biz Midilli diyoruz, en büyük şehrinden dolayı. Çok gezecek yer var, tarihi eserler, festivaller var... Bu arada gemiyle Midilli'ye geçiş, gidiş-dönüş 30 Euro, Jalem Tur'dan aldık biletleri, internetten alırsanız indirim yapıyorlar.

Denizin hangi yakası tatil için daha iyi?
* Ayvalık ve Midilli şehri çok benziyor, Midilli daha temiz, daha düzenli. Sular akıyor bir de! Ayvalık henüz bu derdini aşamadı!
* Lokantalar çok daha ucuz Midilli'de ancak bizdeki gibi bir sunum yok. Bizde koca dolapların içinde sergilenir ya mezeler mücevher gibi, onlar buna ihtiyaç duymamış.
* Bazı mezeler orada daha güzel bazılar bizde. Ama ahtapot, midye, karides, kalamar Midilli'de efsane. Posiyonlar dev gibi. Bizde mezeler neredeyse çay tabağında geliyor.
* Gezimizde rakı içenler Barbayanni (Varvayanni diye okunuyor) diye bir marka tercih etti, Plomari'de uzo fabrikasını da gezdik. 1860'ta kurulan fabrikada torun Yannis Barbayanni ile tanıştık, satış bölümünde bizzat çalışıyordu.
* Midilli'de dağ yolları bir miktar virajlı, fakat çam, incir ve zeytin ağaçlarının kokusunu içinize çekip yolculuğu zevkli bir hale getirebilirsiniz.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA