• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Sıcakların gizli tehdidine dikkat ERKİN USMAN

Sıcakların gizli tehdidine dikkat

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 26.08.2016, 00:00

Sıcakların mevsim normalleri üzerinde seyretmesi, pek çok riski de beraberinde getiriyor.
Yaz aylarında sıkça görülen, ancak dikkat edilmediğinde ölüme bile yol açabilecek besin zehirlenmelerine karşı vatandaşları uyaran Yaşar Üniversitesi Meslek Yüksek okulu Gıda İşleme Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ruhan Aşkın Uzel, alınacak tedbirleri anlattı.
Besin zehirlenmelerinin böyle zamanlarda daha sık görülmesinin, gıdaların uygun ortamlarda saklanmamasından kaynaklandığının altını çizen Uzel, "Özellikle yaz aylarında dışarıda ve açıkta satılan yiyeceklerin tüketiminden kaçınılmalı; et, balık, yumurta gibi çabuk bozulan potansiyel riskli besinler açıkta bekletilmemeli" diyerek uyarıda bulunyor.
Dr. Uzel, besin zehirlenmesine karşı alınacak tedbirleri ise şu şekilde sıralıyor:
Meyve ve sebzeler tüketilmeden önce bol su ile yıkanmalı.
Çiğ ve pişirilmiş besinler, birbirine temas etmeyecek şekilde üzeri açık hava ile temas halinde olmadan saklanmalı.
Yemekler mümkünse günlük olarak hazırlanmalı, birden çok kez ısıtılmamalı.
Uygun saklama ve servis koşulları dışında sunulan, dışarıda ve açıkta satılan yiyeceklerin tüketimi kontrol altına alınmalı, besinler güvenilir yerlerden satın alınmalı.
Kırık, çatlak, ambalajı zedelenmiş gıdalar satın alınmamalı. Özellikle konserveler satın alınırken kutusu zedelenmiş, kapak kısımları şişme yapmış ürünler seçilmemeli.
Dondurulmuş ürünler satın alınıyorsa paketin içinde ya da alt kısımlarında buz kristallerinin olmamasına dikkat edilmeli.
İçme suları güvenilir kaynaklardan alınmalı, damacanaların uzun süre güneşte bekletilmesinden kaçınılmalı.
Mutfakta kullanılan bezler, tutaçlar, bulaşık süngerleri, kullanım sonrası iyice dezenfekte edilmeli, nemli ve sıcak ortamda bırakılmamalı.

Pasta Kralı Pelit'ten çikolatadan tavla...

Çeşme'de birbiri ardına düzenlenen ve moda haline gelen tavla turnuvalarının birinde ilginç bir tablo.
'Atilla Polat 1 Tatil Sitesi'ndeki turnuvanın finalistleri ilginç bir sürprizle karşılaştı.
İzmir'in ünlü Sevinç Pastaneleri'nin sahibi Kenan Pelit, çikolatadan imal ettiği orijinal boyda tavlayı, yine çikolatadan yapılmış pul ve zarları ile armağan etti. Resimde Kenan Pelit, yine bir başka ünlü Murat Özgen ile o tavlanın başında, yarışmacılarla birlikte bu pozu verdi.

Büyük ikramiye

İskoçyalı bir genç ve güzel karısı bir hayır kurumu yararına verilen balodaydı. Kadın bu arada, çekilecek piyango için iki bilet satın aldı. Genç İskoçyalı kızdı:
"İyi ama iki bilet almana sebep nedir karıcığım? Büyük ikramiye sadece bir tane...."

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA