• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
SEDA KAYA GÜLER

Genç bilim kadınları

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 08.04.2015, 00:00
İnternette arama motoruna "bilim kadınları" yazın, işiniz kolaylaşsın diye bir de L'Oreal yazın. Karşınıza genç ve güzel kadınlar çıkacak.
Genç kızlarımızın örnek alması gereken isimler onlar. Yerinde olmak isteyeceğimiz kadınlar. Ama maalesef bizim kızlarımız popüler ünlü olmanın peşinde. Bunun için televizyon programlarına çıkmak için birbirleriyle yarışıyorlar mesela. Üstelik ekran başında azarlanma, hakarete uğramaya, küçük düşmeye rağmen. Yaptıkları da her gün farklı bir giysi ile ekranda boy göstermek.
Dediğim gibi bilim kadınlarımız da onlar kadar şıklar aslında. Hatta daha tarzlar. Ve de güzeller. Ve de onlarda olmayan başka özelliklere de sahipler. Hepsinin bir amacı, hedefi, ideali var örneğin. Bu hedef salt "ünlü" olmak veya nasıl olursa olsun adından söz ettirmek değil, insanlığın yararına bir şeyler yaparak "ünlü" olmak.

FİLİZ, GÜNEŞ, ELİF...
Mesela Filiz Kuralay. Ordu Üniversitesi'nde doçent, doktor. Doğal ve çevresel faktörler etkisiyle DNA'da oluşan hasarların tespiti için çalışıyor.
Mesela Güneş Özhan. O da doçent. Tabii doktorası da var. Dokuz Eylül Üniversitesi'nden. İnsanların diyalogları ile ilgili elbette ama onun ilgi alanı hücreler arasındaki konuşmalar. Hücreler kendi alanlarında iletişim sağlayamazlarsa "Alzheimer" gibi hastalıklar ortaya çıkıyor.
Mesela Elif Fırat Kayalar. O da Koç Üniversitesi'nde doçent, doktor. Kan kanserine neden olan hücresel ve moleküler bozukluklarla ilgili çalışmalar yapıyor.
Üç kadın daha var, tanıtmak istediğim. Biri Hümeyra Çağlayan. Kayseri Abdullah Gül Üniversitesi'nde Yrd.Doç.Dr. Özellikle gıda testlerinde çok yararlı olacak biolojik sensörler üzerine araştırma yapıyor.
Emine Eren de Hacettepe Üniversitesi'nde çalışıyor. Doçent doktor olan Emine, çağımızın en önemli hastalıklarından depresyonu araştırıyor.
Ve Bilge Baytekin. O da diğerleri gibi doçent, doktor. Çevresel atıklardan en az zararla kurtulmayı sağlayacak bir proje geliştiriyor.

13 YILDIR ÖDÜL VERİLİYOR
Bu sözünü ettiğim kadınlar kozmetik firması L'Oreal Türkiye'nin Unesco işbirliğiyle her yıl 6 bilim kadınına sağladığı 15 bin dolarlık bursun bu yılki kazananları.
Projenin adı "Bilim Kadınları İçin". Programı ile kadınların bilime olan katkısına farkındalık yaratmak ve bilim kadınlarına dikkat çekerek toplumları bilinçlendirmek hedefleniyor. Proje ile olağanüstü kadın araştırmacılar tespit edilerek genç nesiller ile rol modellerin buluşturulması sağlanıyor. Bilim dünyasına destek olunması ve bilim insanlarının güçlendirilmesi de projenin amaçları arasında yer alıyor.
Uluslararası alanda 17 yıldır UNESCO işbirliği ile sürdürülen "Bilim Kadınları İçin" projesi ile Dünya'nın her yerinden araştırmacı bilim kadınlarını teşvik eden firma, bugüne kadar 110 ülkeden 2.250'den fazla kadına ulaştı.
Türkiye'de da 13 yıldır genç ve üstün yetenekli bilim kadınlarının araştırmaları gün yüzüne çıkarılarak, burs ile ödüllendiriyorlar.
Hepsini kutluyor ve başarılarının devamını diliyorum.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA