• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
SEDA KAYA GÜLER

Vekillerden beklentiler

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 08.07.2015, 00:00
Erken seçim mi olacak yoksa koalisyon hükümeti mi kurulacak, henüz belli değil ama oylarımızla Meclis'e gönderdiğimiz vekillerden beklentilerimiz var. Kadınların beklentileri daha yüksek. Çünkü kadınlara karşı her alanda daha yaygın ve daha derin ayrımcılık uygulamasıyla karşı karşıyayız. Her zamankinden daha fazla hem de. Okumuşu, okumamışı, çalışanı, çalışmayanı, ünlüsü ünsüzü herkes erkek şiddetinden nasibini almakta.
Kadın Adayları Destekleme Derneği/ KA.DER, milletvekillerine bir mektup yazarak beklentilerini dile getirdi.
Mektupta şu satırlar yer alıyor: "Ülkemiz kadınlarının seçme ve seçilme hakkı elde etmesinin 81. yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi seçimleri yapıldı. Aynı yıl ülkemiz dünyanın en büyük 19 ekonomisi ve Avrupa Birliği'nin yer aldığı G20 ülkeleri zirvesine başkanlık edecek. KA.DER olarak milletvekillerimizle, siyasi partilerle temasa geçiyoruz ve kendilerine kadınlarla birlikte kadınlar için siyaset yapma önerilerimizi iletiyoruz. Hem siyasetçilerin hem de sivil toplum temsilcilerinin ifade ettikleri gibi, kadın sorunlarının çözümü ve kadınların karar mekanizmalarında söz sahibi olması sadece kadınların değil, ülkemizin de gelişmesine paha biçilmez bir katkıdır, eşitlik temel bir insan hakkıdır."

İLLE DE EŞİTLİK
Mektupta talepler konu başlıkları altında sıralanıyor. En önemli konu başlığı eşitlik. Toplumsal cinsiyet ayrımcılığının sadece kadınları ilgilendiren bir sorun olmadığının altı çizilerek vekillerden "Kadınların özgür ve eşit yurttaşlar olarak görülmemesi demokrasinin gelişimini engellemektedir" söyleminin yaygınlaştırılması isteniyor.
Eşitlikçi yasalar ve kadınlara yönelik özel ve destekleyici politikaların uygulanması ise en acil önlemlerden.
"Siyaset" başlığı altında ise şu hususlar yer alıyor:
-G20 için oluşturulan bütün kurullarda kadın temsil oranının en az üçte bir olmasının sağlanması.
-Partilerin yerel ve genel seçimlerdeki tüm aday listelerinin, yüzde 50 kadın seçilmesini sağlayacak şekilde düzenlenmesi için çalışmalar yapılması.
-Bütçe görüşmelerinde, "Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Bütçe"nin ana eksen olarak ele alınmasının sağlanması.
Ekonomi konusunda da "Kadınlara yeni istihdam alanları yaratmak için kapsamlı bir kadın istihdam politikasının oluşturulması, İş Kanunu'nun toplumsal cinsiyet bakış açısıyla gözden geçirilmesi, cinsiyet ayrımcılığını ortadan kaldıran düzenlemelerin yapılması ve uygulamaya konması" gibi talepler yer alıyor.

EĞİTİM VE ŞİDDET
Eğitimde cinsiyet eşitsizliğini ortadan kaldırmaya yönelik politikaların, etkili ve bütüncül olabilmesi için mücadele edilmesi bekleniyor. Bunun için "Kız çocuklarının ulaşım sorunu sebebiyle okula gitmekte güçlük çektiği yoğun göç alan ve altyapısı eksik yerlere öncelik verilmesi"nin yanı sıra "Okul kitaplarında kadınlara karşı ayrımcılığın içerik ve dil açısından önlenmesi, her düzeyde müfredata kadın-erkek eşitliği bilincini güçlendirecek ders program ve konuları eklenmesinin sağlanması"na kadar pek çok talep yer alıyor.
Ve şiddet. Korkunç boyutlara ulaşan kadına yönelik şiddetin önlenmesi için bu alanda çalışan sivil toplum kuruluşlarıyla kamusal organların birlikte büyük çaplı projeler yürütmesi, 6284 sayılı yasanın gerektirdiği takip ve uygulamaların yerine getirilmesi, ŞÖNİM'lerin yönetmeliklerinin hazırlanması ve ülke çapında sayısının ve etkinliğinin artırılması, çok eşliliği, zorla evlilikleri, gelenek suçlarını, namus cinayetlerini, kadına karşı her türlü şiddeti ve tacizi engellemeye yönelik uygulamaların hayata geçirilmesi vs...
Umarız Meclis'in yeni kadın ve erkek vekilleri bu yönde çalışmalar yapar.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI