• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
SEDA KAYA GÜLER

Mutluluk dolu bir bayram

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 17.07.2015, 00:00
Öncelikle bayramınız kutlu olsun. Günleriniz sağlık, huzur ve mutluluk içinde geçsin. Mutlu olmak, hepimizin istediği bir şey ama ne var ki mutlu olmayı pek bilmiyoruz. Mutlu olmamak için de elimizden gelen her şeyi yapıyoruz.
Okumak için masamda bekleyen kitaplardan birisi "Mutluluk Kılavuzu".
Adı: "Kendinden Kaçarken Yakaladım Seni". Yazarı da Dr. Ebru Nurluoğlu. Şirketlere, yöneticilere liderlik ve koçluk eğitimi veren Nurluoğlu, kitabı en çok oğlu için yazdığını söylüyor. "Bir gün ben yanında olmasam bile, bu kitabın söyledikleri her an anında olsun istedim" diyor. Amacı okuyucuya "Daha fazla mutlu olma ve daha fazla mutlu etme" yolunda rehberlik etmek.
Kitabın özeti aslında şu cümlede yatıyor: "Kıymet bilen kişi için yaşadığı her gün bir armağan.
Okuması kolay bir kitap ama uygulamak şartıyla. Kitabı okumak yetmiyor söylenenleri de yapmak zorundasınız. Elinize kağıt kalem alıp hayatınızın bir muhasebesini da yapmanız gerekiyor. Ne istiyorsunuz hayattan, ne bekliyorsunuz, kendinizi ne kadar tanıyorsunuz, hedefleriniz ne, vs?

HEM MUTLU OLMAK

Benim de ilgimi "Hem mutlu olan, hem de mutu eden insan" bölümü çekti. Olmamız gereken de böyle bir kişi olmak. Bu kişilerin hayat felsefesinin 24 ana bileşenden oluştuğunu söylüyor yazar. Sırayla bir göz atalım:
Affediciler. Anın tadını çıkarıyorlar. Beden, zihin ve ruha özenliler. Yani hem bedenlerini hem zihinlerini hem de ruhlarını geliştiriyorlar. Bakış açılarını değiştirmişler. Kurban edilen yerine deneyim yaşayan rolü kabullenmişler. Örneğin birisine kızınca arkasından söylenmiyorlar. Şansız olduklarını veya haklarının yendiğini düşünmüyorlar. Suçu kendilerinde de arıyorlar.
Değişme isteklerini eyleme dönüştürmüşler. Yani hedefler belirlenmiş ve harekete geçilmiş. Eleştiriye açıklar. Kendilerine gelen eleştirileri tehdit olarak algılamıyor ve dikkate alıyorlar. Eski ahbaplıklarını koruyorlar. Hayatlarını basitleştirmişler. İyi niyetliler. Kararlılar. Kendilerine değer veriyorlar. "Keşke" demiyorlar.

HEM MUTLU ETMEK
Küsmüyorlar. Ne hayata ne de başkalarına. Kutlama yapıyorlar. Özel bir sebep de beklemeden, basit kutlamalarla hayatlarını onurlandırıyorlar. Küçük şeylerle mutluluğu yakalıyorlar. Maneviyatı, maddiyatın önüne koymuşlar. Onları neyin mutlu edeceğini biliyorlar. Olumlu düşünüyorlar. Öğrenmeye açıklar. Kitap okuyor, belgesel izliyor, sinemaya gidiyorlar. Ellerindekileri başkalarıyla seve seve paylaşıyorlar. Bilgilerini, deneyimlerini, sinemada beğendikleri sahneyi, bir şakı sözünü vsŞükrediyorlar. Takdir ediyorlar. Yardımseverler. Yaşam amaçları var. Yani ölmeden önce neler yapmak istedikleri hakkında bir fikirleri var. Değerleri ve hedefleri doğrultusunda hareket ediyorlar.
Bayram tatili sırasında kendinizle baş başa kaldığınızda bu maddeleri gözden geçirebilir ve kaç tanesini uyguladığınızı test edebilirsiniz.
Herkesin mutlu olması ve yanındakileri de mutlu etmesi dileğiyle yeniden iyi bayramlar.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA