• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
SEDA KAYA GÜLER

Zeytin hasadı başladı

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 06.11.2015, 00:00
Zeytin ağacının olduğu her yerde şu günlerde yoğun bir çalışma var. Hasat şenliği denilince akla hemen iki ilçemiz geliyor. Akhisar ve Ayvalık.

100 yaşın üzerinde 9 milyon zeytin ağacına sahip Akhisar'da, terör olayları nedeniyle şenlik yapılmadı ama hasadın bereketi herkesin yüzünü güldürdü.

Türkiye'de sofralık yeşil zeytin pastasının yüzde 70'ine, sofralık siyah zeytin pastasının ise yüzde 30'una sahip Akhisar, bu yılki hasattan çok umutlu da diyebiliriz. Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi verilerine göre bu yıl 123 bin ton zeytin ve 3 bin ton zeytinyağı elde edilmesinin öngörüldüğü Akhisar'da "bereket" bekleniyor.

Akhisar Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Alper Alhat da hasatta yaptığı konuşmada, 7 yıl önceki ilk hasat şenliğinde Türkiye'de kişibaşı zeytinyağı tüketiminin 0.8 kg seviyesinde olduğunu, tanıtımla bugün zeytinyağı tüketiminin 2 kg seviyesine ulaştığını, hedefin ise 10 kg olduğunu söyledi.

"Zeytinimizin kökü tarihten geliyor. Bizim zeytin ve zeytinyağımızda sağlıksız hiçbir şey yok. Bunun üstüne bir de çok yüksek kalitede ürün alıyoruz" diyen Alhat, zeytinyağında üreticinin iyi bir sezon geçirdiğini ancak bunun yanlış anlaşılmaması gerektiğini belirterek, üreticinin hakkının karşılığını aldığını söyledi.

AKHİSAR'DA EN ZENGİN ÇEŞİT

Türkiye'nin en fazla çeşitlilik gösteren ağaçları Akhisar'da. Domat, gemlik, uslu, trilye, Çanakkale, Edremit tipi zeytinler mevcut. Altın sıvıdan sağlık akıyor.

Sırada şimdi Ayvalık var. 11'incisi yapılacak olan hasatta bu kez tarih, mimari, doğa ve lezzet dile gelecek. Ayvalık Ticaret Odası'nın Ayvalık Belediyesi ve Ayvalık Ziraat Odası ile ortaklaşa düzenlediği Ayvalık Uluslararası Zeytin Hasat Günleri artık uluslararası bir kimliğe büründü.

Uluslararası Zeytin Konseyi (IOC), Akdeniz Zeytinci Kentler Birliği (Re. Co. Med) ve İspanya merkezli bir zeytinyağı derneği olan QV Extra'nın da katılımı şenliği renklendiriyor.

Bugün başlayan "Hasat Günleri" kapsamında yapılacak etkinliklerde ülkemizdeki zeytinyağı üretim ve tüketimini artırmanın ve kaliteli zeytinyağı üretmenin yolları tartışılacak. Bunun yanında Ayvalık Eski Otogar'da kurulacak "Zeytinyağı Pazarı"nda Ayvalıklı üreticiler ilk hasat zeytinyağlarını ziyaretçilere tattıracaklar.

AYVALIK'TA ZEYTİNYAĞI VE TARİH

Ayvalık Uluslararası Zeytin Hasat Günleri'nin bu yılki teması "Zeytinyağı ve Tarih." Slogan da bu konsept doğrultusunda, "Zeytin Varsa Hayat Var, Bin Yıllardır" olarak belirlendi. Yarın gerçekleştirilecek Zeytinyağı Paneli'nde ziyaretçiler geçmişten günümüze zeytinyağının hayatımızdaki yeri ve önemi hakkında bilgi edinebilecekler. Bu yılki panel konuşmacıları arasında Prof. İlber Ortaylı var. Ayrıca, Akdeniz Zeytinci Kentler Birliği (Re. Co. Med) Başkanı Enrico Lupi ve zeytin tarihi ve kültürü araştımacısı Dr. Horst Schafer-Schuchardt, zeytinyağının tarihini anlatacaklar.

Yılın ilk sembolik hasadı ise Ayvalık, eski bir Boşnak köyü olan Küçükköy'de gerçekleşecek. Küçükköy "minyatür" meydanı, Merkez Camii, göç temalı Kent Müzesi, 19. yüzyıldan kalma taş evleri ile birçok yaşanmışlığın tanığı... Şimdi ise sayıları kırkı bulan sanatçı, yerel yöneticilerin de desteğini alarak köydeki yorgun taş evleri yeniliyor, sakin sokakları canlandırıyor ve butik otelleri hizmete sokuyorlar.

Hasat Günleri yine Zeytine Minnet yürüyüşüyle başlayacak, sokak müzisyenleri Ayvalık'ın farklı köşelerinde konserler verecek.

Yolunuz Ayvalık'a düşerse şenliğe katılın. Zeytin ve zeytinyağı almak için gerek Ayvalık gerekse Akhisar ve içinden zeytin geçen bölgelerin yolunu tutun.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI