• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
SEDA KAYA GÜLER

Tecavüze taviz yok!

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 28.09.2016, 00:00

Tecavüz, taciz, şiddet sadece bizim topluma mahsus değil. Dünyanın her yerinde erkeklerin kadınlara tecavüz ettiğine şahit oluyoruz. Örneğin Yunanistan'ın Larissa kentinde 50 ve 56 yaşında iki erkek, Çocuk Koruma Programı'ndan kaçan 14 yaşındaki bir kız çocuğunu rızası dışında alıkoydu. Failler 15 gün boyunca bir evde kapalı tutarak cinsel istismar ettikleri kız çocuğunu, aynı zamanda para karşılığı başka erkeklere satarak da sistematik cinsel istismarı devam ettirdiler. Polise gelen bir ihbar sonucu yapılan ev baskınıyla kız çocuğu kimliği gizli tutularak devlet korumasına alınırken, failler (birisi çocuğun vaftiz babası olmak üzere) tutuklandı.
Orada da bu habere kadınlar, daha doğrusu feministler tepki gösterdi. Dilara Gürcü'nün T24'de yer alan haberine göre feministler, davaya münferit bir olay olarak yaklaşıldığını ve Yunanistan'da cinsel şiddetin genel bir problem olduğunu dile getirdiler.

KADINLARIN TEPKİSİ

Halkın ve medyanın tepkisizliğini eleştiren feministler, herhangi bir eylem organize edilmediğini ve olayın medyada yeterince konu edilmediğini, haberleştirme dilinin kurbana acıma odaklı olduğunu ve Yunanistan'daki cinsel şiddet sorununun görmezden gelindiğini belirttiler.
Yunanistan'daki tecavüz kültürüne karşı "artık sabrımız" taştı diyerek, Atina'da "Taviz Yok" isimli bir hareket başlattılar. Kamuoyuna yaptıkları açıklama şöyle:

14 yaşında cinsel şiddete maruz bırakılmış kızın davasında 5 sanık yakalandı.
Medya failleri kamuoyuna "canavar" ya da "sapık" kişilermiş gibi gösteriyor.
Oysaki biz onların fotoğraflarına baktığımızda sıradan her gün karşımıza çıkabilecek erkekler görüyoruz.
Cinsel şiddet uygulayan failler toplum dışında kalmış bireyler değil, her gün aramızda olan akrabalar, avukatlar, manavlar, aile dostları ve komşular. Ve bu cinsel şiddete, her cinsel şiddet vakasında olduğu gibi, bütün toplum ortak oluyor.
Medya organları, kadına yönelik her tür şiddet vakasını, şok edici ve olağan dışı bir vakaymış gibi sunarken bu suça ortak oluyorlar.
Bu şiddet vakalarını kısa sürede unutanlar da veya kadınları kendi güvenliklerini sağlayamadıkları için sorumlu tutunlar da bu suça ortak oluyorlar.

FEMİNİST AÇIKLAMA

Biz unutmayı reddediyoruz.
Biliyoruz ki bunun gibi başkaları da oldu ve olacak.
Biz adaletin sağlanmasını talep ediyoruz.
Adalet, faillere gerekli cezaların verilmesi demek.
Adalet, kurumsal çevrede, şiddete karşı maruz kalanları desteklemeye yönelik değişiklikler yapılması demek.
Adalet, medya organlarının sansasyonel makalelerle dehşete aç bir kamuoyunu beslemek yerine, suçlar hakkında konuşması demek.
Adalet, yaşananları görmeyen, dinlemeyen, olanlar hakkında konuşmayanların da sorumlu tutulması demek.
14 yaşındaki bir kız çocuğunun maruz bırakıldığı cinsel şiddet cezasız kalmasın diye, kimse ataerkiye karşı kendini yalnız hissetmesin diye, tecavüz kültürüne taviz yok diyoruz.
Bütün bu açıklamaların altına imzamı atarım. Tecavüze her yerde tepki aynı çünkü.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA