• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
SEDA KAYA GÜLER

Adil ve eşitlikçi yönetim modeli

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 14.11.2016, 00:00

Kadınların üst yönetimde yer almaları IFC'nin (International Finance Corporation) temel konularından biridir. Zira yönetimde cinsiyet eşitliğinin sağlanması, şirketlerin finansal performansını, yatırımcı güvenini ve itibarını yükseltir.
Bu sözler, IFC Doğu Avrupa ve Orta Asya Toplumsal Cinsiyet Sorumlusu Sammar Essmad'e ait. Bu konuşmayı geçtiğimiz hafta İstanbul'da düzenlenen "4. Türkiye Kadın Direktörler Konferansı" nda yaptı.
Konferans, Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu tarafından Egon Zehnder International Türkiye ofisinin stratejik desteği ile yürütülen Bağımsız Kadın Direktörler Projesi (BKD) kapsamında düzenleniyor.
Dünya Bankası Grubu üyesi IFC da bu projeye destek veriyor. Zorlu Holding'in desteğiyle Zorlu Performans Sanatları Merkezi'nde gerçekleşen konferansta, "Türkiye'de Halka Açık Şirketlerde Kadın Direktörler Raporu 2016" da açıklandı.
Rapor sonuçlarına göre son beş yılda Borsa İstanbul'da halka açık şirketlerde kadın yönetim kurulu üyesi oranı yüzde 11.5'ten yüzde 14.2'ye yükseldi.

YAVAŞ AMA OLUMLU GELİŞME

Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu Direktörü Melsa Ararat tarafından paylaşılan araştırma, BİST'te işlem gören 410 şirketi kapsıyor.

410 şirketin 168'inin yönetim kurulu, tamamen erkeklerden oluşuyor. Bu sayının 2015 yılında 178 olduğunu da hatırlatalım.
Bir yıl içinde 10 şirkette kadınlar yönetime girmiş.

Yönetim kurullarını oluşturan 2813 direktörün yüzde 14.2'si, yani 304'ü kadın. 304 kadın direktör toplam 399 direktörlük sandalyesine sahip.

399 sandalyenin 224'ünde icracı olmayan ancak bağımsız olmayan, 102'sinde bağımsız ve 73'ünde icracı üye olarak görev alan kadınlar oturuyor. Bağımsız kadın direktörlerin toplam yönetim kurulu üyelerine oranı ise yüzde 6.5.
Melsa Ararat konuşmasında şunları söyledi: "Yavaş ama olumlu bir değişim gözlemlemekteyiz. 2012 yılında yönetim kurullarında en az bir kadın üyesi olan şirketlerin oranı %52,9 iken bu oran 2016 yılında %59 olmuştur. Ayrıca BIST'te listelenmiş şirketlerin %10'unda en az 3 kadın direktör bulunmaktadır."

KADINLARA ÇOK İŞ DÜŞÜYOR

Kadın direktörler toplantısında kadın direktörler de söz aldı. Bunlardan biri de IBM Türk Genel Müdürü Defne Tozan'dı.
Kadınların iş hayatına girişinin toplumsal hayat üzerindeki etkilerini anlatarak başlayan Tozan, teknolojideki gelişim nedeniyle dünya bambaşka bir yere giderken bütün şirketlerin nasıl birer teknoloji şirketine dönüştüğüne değindi ve fen ve teknoloji eğitimi almış nitelikli iş gücünün önemini vurguladı.
Yeni dünyada roller yeniden tasarlanırken kadınlara çok iş düşeceğine değinen Defne Tozan, iş dünyasının erkek egemen bir alan olması sebebiyle kadınların burada yer almak için daha fazla çaba harcamaları gerektiğini belirtti.
Egon Zehnder International Londra ofisinden Küresel CFO Hizmetleri Başkanı Çağla Bekbölet de şirket olarak, son beş senede yönetici ve yönetim kurulu atama süreçlerinde çeşitlilik ve kapsayıcılık konusunda liderlik görevini üstlenip, farklı fikirlerin ve geçmişlerin temsil edilmesi ve dillendirilmesi konusunda aktif olarak çalıştıklarına değindi ve bu çalışmalar sonucunda İngiltere'de şirketlerdeki kadın CEO sayısının 5'den 7'ye çıktığını söyledi.
Konuşmacıların ortak görüşü, dünyanın geleceğinin, "Adil, eşitlikçi, insanı ve sürdürülebilirliği odağına alan bir yönetim modeli"nde olduğu. Bunun tek çıkar yolu da kadınların erkeklerle eşit oranda karar verici konumlarda olmaları." Özetle, Bağımsız Kadın Direktörler Projesi Danışma Kurulu Üyesi Sibel Asna'nın da vurguladığı gibi, çocuklarımıza daha yaşanabilir bir dünya bırakmak istiyorsak, geleneksel erkek egemen toplumdan, tüm farklılıkları barındıran, içselleştiren bir düzen talebinde bulunmamız kaçınılmaz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA