• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
SEDA KAYA GÜLER

Toplum sağlığı ve hijyen

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 18.01.2017, 00:00

Toplum sağlığını doğrudan etkileyen faktörlerin başında "Hijyen" konusu geliyor. Öncelikle de el hijyeni. Ellerdeki mikropların kolaylıkla kişiden kişiye geçebildiğini ve yiyeceklere bulaşma riski bulunduğunu göz önüne alırsak, konunun önemi de kendiliğinden ortaya çıkıyor. Kişisel olarak önlemlerimizi aldığımızı düşünüyorum. Ellerimizi yıkıyoruz veya ıslak mendille siliyoruz.
Evlerimizde bu konuya özen gösteriyoruz.
Çocuklarımıza bu konunun önemini anlatıyoruz.
Peki ya dışarıda? İşyerinde, restoranlarda, kafelerde vs... Özellikle de otellerde.
Kaç yıldızlı olursa olsun, otel odalarındaki en çok dokunulan yüzeyler, büyük riskler taşıyor.
Yüzeylere bulaşan mikroorganizmalar uygun koşullarda çoğalıyor ve buralara dokunan kişilere ve yiyeceklere taşınıyor. Bu da hastalıkları beraberinde getiriyor.

OTEL ODALARI

Sık sık seyahat eden ve otellerde konaklayan birisi olarak, 16 Ocak Dünya Hijyen Günü nedeniyle açıklama yapan Eczacıbaşı Profesyonel Genel Müdürü Melike Koçoğlu'nun söyledikleri dikkatimi çekti. Sizlerle de paylaşmak istedim.
Diyor ki Melike Koçoğlu; "Otel odasında konaklayan kişiler, en çok elektrik düğmeleri, kapı kolları, TV kumandaları ve telefona temas ediyorlar. Bu yüzeylerden bulaşacak mikrop ve enfeksiyon bulaşma riskini de artırıyor. Yine odalarda kirlilik oranı daha yüksek olan saniter (banyo ve tuvalet) alanların yüzeylerine bulaşan mikropların bu alanların dışına yayılmasının önlenmesi gerekiyor.
Enfeksiyon bulaştırma riski olan yüzeylerin, sık sık alkol esaslı sprey dezenfektan uygulanmasıyla güvenli duruma gelmesi sağlanabiliyor." Mutfak hijyeni daha da önemli. Otel veya restoranlarda hazırlanan yiyeceklerin güvenli ve sağlıklı olması, gıda kaynaklı hastalanmaların önlenmesi de sürekli yapılan temizlik uygulamalarına bağlı zira. Mutfakta çalışan kişilerin kendi hijyenlerini önemsemelerine de.

TABAK VE ÇAMAŞIRLAR

Bulaşık yıkama makinelerinde 85-90 derecede yapılan durulamayla yıkanan bulaşıkların, hijyenik duruma gelse de makineden toplanıp kullanılana kadar olan zamanda tekrar kirlenmemesi için özellikle el hijyenine dikkat edilmesi ve temiz alanlarda muhafaza edilmesi gerekiyor.
Ve havlu, çarşaf, örtü gibi çamaşırlar. Bu da ayrı titizlik gerektiren bir konu. Enfekte olan çamaşırlardan, enfekte olmayan çamaşırlara mikrop bulaşma riski var mesela.
Bu çamaşırların diğer çamaşırlardan ayrı yıkanması, kirli çamaşırlar yıkanıp temizlenip tekrar kullanıma sunulduğunda, tamamen temizlenmiş olması gerekiyor.
Temiz çamaşırlarla temas eden personelin ellerinin temiz olması ve özellikle ticari çamaşırhanelerde paketlenerek depolanması ve sevkiyatı hijyenin korunması için önem taşıyor. Yani evimizin dışındaki sağlık güvenliğinin sağlanması işletmelere düşüyor.
Biz kişisel olarak ne kadar dikkat edersek edelim, işletmeler bu konuya özen göstermezse olmaz. Bizim bunları işletmelerden talep etmemiz, yetkililerin de gereken denetlemeleri yapmaları şart.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA