• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
CHP’li muhaliflerin imzaları hazır YUNUS KARAKAYA

CHP’li muhaliflerin imzaları hazır

yunus.karakaya@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 14.08.2016, 00:00

CHP İzmir İl Başkanı Alaattin Yüksel istifa etti ve partide ortalık toz duman oldu. Yüksel'in istifasının ardından toplanan CHP İzmir İl Yönetimi ise Parti Genel Merkezi'ne danışmadan İl Başkanı olarak Asuman Ali Güven'i başkan seçtiklerini deklare etti.
Peki, Asuman Ali Güven'in başkanlığı geçerli mi?
Genel Merkez onay vermeden İzmir İl Başkanlığı'nın Asuman Ali Güven'i başkan olarak ilan etmesi ne kadar doğru?
CHP Genel Merkezi'ne yakın kaynaklar, İl yönetiminin Genel Merkez'e darbe yaptığını öne sürdü.
Adının açıklanmasını istemeyen bir Genel Merkez yöneticisi, "Tüzük gereği de olsa İzmir İl Teşkilatının Genel Merkezle istişare ederek yeni başkanını seçmesi gerekirdi. Ama müdahale edilmesin diye ani karar aldılar şimdi bir kriz var, bu durum il yönetimini görevden almaya kadar gidebilir" dedi.
Aynı isim "CHP İzmir'in yeni başkanının, Örgütten Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Asuman Ali Güven olduğu şeklinde açıklama yapılması yanlış. İl teşkilatları Genel Merkez'e isim önerir, ondan sonra Başkan açıklanır.
Güven'in ismi diğer isimlerle birlikte değerlendirecek" diye konuştu.
CHP İzmir'de İl Başkanlığı krizi ne zaman sona erer?
Sanırım Çarşamba gününü beklemek gerekir. Çünkü Çarşamba günü yapılacak olan CHP MYK'sında Asuman Ali Güven'in ismi CHP İzmir İl Başkanı olarak onaylanırsa işte büyük kriz o zaman başlayacak.
Başlayacak diyorum muhalifler imza toplayarak CHP İzmir'i kongreye götürmek isteyecek.
Çünkü muhalif kanat CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu İzmir'den Ankara'ya gönderirken özel olarak görüştüler.
Ve bu görüşmede, Asuman Ali Güven İl Başkanı olarak onaylanırsa imza hazırlığı içinde olduklarını açıkça dile getirmişler.
İmzaları toplamaları da pek zor gibi görünmüyor, çünkü Büyük Başkan Aziz Bey de, Asuman Ali Güven'in başkanlığına sıcak bakmıyor. Aslında en güzeli Genel Merkez'in, yönetime bir kayyum atayarak CHP İzmir'i yasal süre içerisinde kongreye götürmesi ve yeni il başkanının kim olacağını delegelerin tercihine bırakması.
O zaman kafalara kimin il başkanı olacağı soruları geliyor.
Dr. Ülkümen Rodoplu ve Mehmet Şakir Başak, Cevat Durak, Nevzat Kavalar ilk akla gelen isimler. Gerek Ülkümen Rodoplu, gerekse Mehmet Şakir Başak ile yaptığım görüşmelerde "CHP İl Başkanlığı kutsal bir görevdir. Genel Merkez görev verirse bizde taşın altına elimizi koyarız" diye konuştular.
Nevzat Kavalar zaten bildiğiniz gibi Alaattin Yüksel ile girdiği seçimi 12 oy ile kaybetmişti. Cevat Durak'ı zaten anlatmama gerek yok sanırım.

SİYASETTE ÖNGÖRÜ ÖNEMLİDİR

CHP İzmir İl teşkilatındaki gelişmeler bir kez daha gösterdi ki siyasette öngörü çok önemlidir.
Kongrenin hemen ardından 22.12.2015 tarihinde "Bu kongre burada bitmez" demiştim ve dediğim gibi oldu.
Benim gibi öngörüsü tutan bir diğer isim ise Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ oldu.
Karabağ, Alaattin Yüksel'in başkan seçilmesinden 2 gün sonra 'o koltukta uzun süre kalamaz, istifa eder' sözleri ile gündeme gelmiş ve bugünlerde yaşanacaklarının haberini o günlerden vermişti. Ve Karabağ'ın öngörüsü de tuttu.

DP'DE KONGRE GÜNÜ

DP İzmir 13. İl Kongresi'ni bugün yapacak.
Genel Başkan Gültekin Uysal'ın da katılacağı kongre saat 12.00 Fuar İzmir Sanat Merkezi'nde gerçekleşecek.
Son anda bir değişiklik olmazsa İl Başkanlığı için Metin Dökmeciler ile Tamer Yentür'ün listeleri yarışacak.
İl Başkan adaylarından Tamer Yentür, Demokrat İzmir'de "Kimsenin ben patronum" diyerek partilinin iradesini yok sayamayacağını söyledi. Metin Dökmeciler ise "Bütün Demokratlar, tüm Türkiye sevdalıları partimizin Meclis'te olması ve yeniden iktidara yürüyebilmesi için birlik ve beraberlik zamanıdır" dedi.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA