• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Oyun parkları engellilere uygun değil YUNUS KARAKAYA

Oyun parkları engellilere uygun değil

yunus.karakaya@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 20.10.2016, 00:00

Günümüz Türkiye'sinde engellilerin toplumla bütünleşme yönünde yoğun sorunlar içinde yaşadıkları herkes tarafından bilinmektedir.
İsimlendirmeden başlayan ve yaşamın pek çok alanına yayılan bu sorunlar, engelli bireylerin içinde yaşadıkları toplumla işlevsel bir bütünlük içinde yaşamalarını güçleştirmektedir.
İnternet üzerinden yayın yapan FRMTV'deki "Gündem Özel" programında konuğum olan AK Parti İzmir Engelliler Koordinasyon Merkezi Başkanı Ahmet Uğur Baran ile engellilerin yaşadığı sorunları ve çözüm önerilerini konuştuk.
Ahmet Uğur Baran'ın dikkat çektiği noktalardan birisi, oyun parkları oldu.
Belediyeler tarafından yapılan oyun parklarının, engelli çocuk ve ailelerine uygun olarak düzenlenmediğinden dert yanan Baran "Engelli bir anne engelsiz bir çocuğunu bu parka getirirse nasıl oynatacak diye düşündünüz mü? Ben bunları düşündüm. İki tane engelsiz çocuğa sahip olarak da bunu yaşıyorum.
Şimdi düşünelim, duygudaşlık kuralım. Bir annenin özellikle en zayıf noktası çocuğudur değil mi?
Şimdi çocuk parkına tekerlekli sandalyesiyle veya bastonuyla engelli bir annemiz geldi.
Parkın oyun alanına gitmek isterken, bir de baktı ki kum...
Dedi ki 'benim tekerlekli sandalyem buradan gitmez'. Çocuğunu bıraktı ve dedi ki 'dikkatli ol...' O da 'tamam anne' dedi. Diğer çocukların başında da anneleri var. Çocuk kaydıraktan kayarken ayağı takıldı ve düştü. Normal şartlarda çocuk otomatikman kalkar anne de o anda yere çöker ve birbirlerine sarılırlar.
Şimdi o kumda tekerlekli sandalyesini yürütemeyen annenin acısını anlayabiliyor musunuz?
Tam tersi de olabilir, anne engelsiz, çocuk engelli, durum yine aynı. Oyun parklarının da engellilere uygun hale getirilmesi gerekir" dedi.

"AKTARMALI ULAŞIM BAŞIMIZA DERT"

İzmir'deki aktarmalı ulaşımdan da dert yanan Baran, "Büyükşehir Belediye Başkanımız Aziz Kocaoğlu aktarmalı ulaşım denilen rezaleti başımıza dert etti. Yani bu rezalet hizmet diyemiyorum ben, rezalet bu.
Engelli vatandaşlarımıza, yaşlılarımızın başına, çocuklu ailelerimizin başına dert etti. Şöyle düşünün; otobüsün engelsiz olması hayatı kolaylaştırmıyor tek başına.
Eğer siz aktarmalı sisteme devam ederseniz, engelliye bir fayda sağlamaz.
Otobüslerimiz engelsiz değil deniyor ama hala engelliye uygun olmayan çok fazla sayıda otobüs var. Kocaoğlu 'engelsiziz' diyerek kamuoyunu yanıltıyor. Denedik, durağa çıktık...
Eski otobüslere bir aparat yapmışlar, maalesef bunlar çalışmıyor" diye konuştu.
Görme engellerin sorunlarını da anlatan Baran, "Görme engelli kardeşlerimizin hayatının kolaylaşması açısından sadece sosyal politikalar üretmeniz yetmiyor.
Bu kardeşlerime vatandaş olarak da biraz daha duyarlı olmamız lazım. Biliyorsunuz sarı paletler yaptık. Sarı yürüme yolları var. İzmir'de çoğu yerde nereye çıktığı da belli değil gerçi yolun sonunun... Ama görme engelli kardeşim, beyaz bastonuyla yürürken maalesef bir arabaya da çarpabiliyor" dedi.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA