• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
İlkler şehri Uşak YUNUS KARAKAYA

İlkler şehri Uşak

yunus.karakaya@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 07.03.2017, 00:00

Biliyorsunuz bir süreden beri gelen davetler üzerine Ege Bölgesi'ni gezip bazı il ve ilçelerin tarihsel kültürel özelliklerini sizlerle paylaşıyorum. Bu kapsamda bu hafta sonu durağım Uşak oldu. Uşak ziyaretimiz sırasında ilk durağım Uşak Belediyesi.
Uşak Belediye Başkanı Nurullah Cahan ile çalışmaları hakkında kısa bir sohbet yaptık.
Cahan'ın konuşmasının satır arasında Uşak'ın ilkler şehri olduğunu söyledi.
Peki.
Hangi konularda Uşak ilklerin şehri olmuş.

ELEKTRİK KULLANIMI

Osmanlı döneminde elektrik İstanbul'a 1912 yılında gelmesine rağmen Uşak ili 1909 yılında elektrik kullanımına geçerek Türkiye'nin ilk elektrik kullanan şehri olmuştur.

ŞEKER FABRİKASI

İlk sanayi kuruluşlarının ortaya çıktığı il olma özelliğine sahip olan Uşak ilinde ilk şeker fabrikası 1926'da Nuri (Şeker) Bey'in girişimiyle kurulmuştur. Bu fabrika aynı zamanda ilk çok ortaklı şirket olma özelliğini de taşımaktadır.

CİRİT MÜSABAKASI

Ata sporlarımızdan olan; ata binmekte ustalık, çeviklik ve zeka gerektiren atlı cirit oyunu müsabakası Uşak'ta yapılmış olup ilimizde biri bayan 32 tane cirit kulübü aktif haldedir.

İLK DEMİRYOLU

1898'de işlemeye başlayan ve Türkiye'nin ilk demir yolu olma özelliğine sahip Afyonİzmir( Basmane) demir yolu hattı, Uşak'tan geçmektedir.

VOLEYBOL MÜSABAKASI

M.S. II. yüzyılda ilk voleybol müsabakaları Uşak'ın Banaz ilçesindeki Akmonia Antik Kenti'nde gerçekleşmiştir.

MAREŞAL FEVZİ ÇAKMAK

31 Ağustos 1922'de yükseltilip 1 Eylül 1922'de tebliğ edilen Mareşallik rütbesini Mareşal Fevzi Çakmak ilk defa Uşak'ta takmıştır.

ÇOCUK KÜTÜPHANESİ

Türkiye'nin ilk çocuk kütüphanesi 10 Eylül 1953'te Uşak'ın kilimleriyle meşhur ilçesi Eşme'de açılmıştır.

ŞAYAK FABRİKASI

Türkiye'nin ilk Şayak Fabrikası 21 Şubat 1926'da Uşak'ta kurulmuştur.

KÜÇÜK MOSKOVA

Benim çocukluk yıllarımda Uşak'tan Küçük Moskova diye bahsedilirdi. Bundan olsa gerek Uşak deyince hafızamda hala karanlık ve geri kalmış bir bölge canlanırdı. Ama Uşak'a gezip görünce yanıldığımı anladım.
Uşak'ta AK Partili bir belediye başkanının görev yapması beni şaşırtan bir konu. Çünkü ben bildim bileli Uşak'ta Sosyal Demokrat oylar bir hayli yüksektir. Yaptığım sohbetler sırasında öğrendim ki Uşaklılar, partiye değil adaya oy vermiş. İllerine en iyi hizmeti Başkan Nurullah Cahan'ın getireceğini inanmışlar ki onu başkan olarak seçmişler YENİ UŞAK
Başkan Nurullah Cahan, seçim döneminde vaat ettiği projelerin birçoğunu gerçekleştirmiş. Diğerlerini de gerçekleştirmek için gece gündüz çalışmaya devam ettiğini öğrendim. Başkanın gerçekleştirdiği bazı projelerden sizlere bahsetmek istiyorum MAHALLE KONAĞI
Başkan Cahan projeyle ilgili şunları söyledi: "İki mahallemizde vaatlerimizin arasında yer alan mahalle konaklarını bitirmenin heyecanını yaşıyoruz.
Aybey ve Karaağaç mahallelerinde mahalle konaklarının yapımı sona erdi. Konaklarımız mahalle halkının ihtiyaçlarını gözeten bir yapıda olmakla birlikte kültürlerini yaşatacak şekilde dizayn edildi" dedi.
DEVAMI YARIN

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA