• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ŞENER MUTER

İşsizlik ve bireysel yetenekler

sener.muter@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 14.02.2010, 00:00
İşsizlik sorunu tüm dünyada giderek artıyor. İş aramak ve çalışacak bir işyeri bulmak artık kolay değil. Yine de iş arayan bireylerin yapacakları iş ve çalışacakları işyeri ile ilgili beklentileri ve öngörüleri olmalı. Bireyler çalıştıkları işyerinde kendilerini geliştirmeye çaba harcamalı. İşyerleri de yetenekli insan kaynaklarıyla çalışmak zorunda. Kuruluşlar nitelikli işgücüne sahip olurlarsa rekabet güçlerini artırabiliyorlar.
Bir elemanın iyi okullarda eğitim görmesi ve özgeçmiş listesinin kabarık olması o elemanın iş yaşamında da çok başarılı olacağı anlamına gelmiyor. Aynı eğitim kuruluşunda eğitim gören bireylerin iş yaşamında farklı başarı düzeylerine ulaşmaları da bu gerçeği gözler önüne seriyor. Günümüzde bireylerin yeteneklerini iyi kullanmaları, sürekli gelişmeye öncelik vermeleri ve farklılık yaratmaları büyük bir önem taşıyor. Burada söylemek istediğim şu; bir yeni elemanın sadece özgeçmişine bakarak onun geleceği ile ilgili sağlıklı bir değerlendirme yapmak söz konusu olamıyor.

İSTİHDAM SORUNU

İş başvurusunda bulunan bir kimsenin özgeçmişi o kimsenin bireysel yeteneklerini ve gelişme potansiyelini anlatmaya yeterli değil. Bir kimsenin özgeçmişi uzun sayfalar doldurabilir. Ancak özgeçmiş sayfalarındaki satırlara fazla bir anlam yüklenemez. İnsan kaynaklarının nitelikleri sadece kağıt üzerindeki satırlarla ifade edilemiyor. Özgeçmişler geleceğe yönelik bir başarı garantisi de vermiyor. Bireylerin yetenek ve gelişme düzeyi iş yaşamı boyunca dış etkenlere bağlı olarak sürekli değişim gösteriyor.
Özgeçmişlerde bireylerin eğitim durumları ve geçmişte yaptıkları işler yazılıdır. Oysa insanların hayal ettiği ancak ulaşamadığı hedefleri de vardır. Buna göre özgeçmiş sayfalarında bireylerin neleri başardıkları gibi neleri yapmak isteyip de yapamadıklarıyla ilgili bilgilerin de bulunmasında yarar var. Böylece bireylerin hayal gücü, vizyonu ve potansiyeli konularında bilgi sahibi olunabilir.
Küresel rekabet ortamında istihdam sorunu çok yönlü bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Öyle ki, istihdam sorununu çözebilmek için yeni üretim ve hizmet tesisleri yatırımları zorunlu oluyor. Günümüzde işsizlik sorununun çözümü parasal kaynaklar gerektirdiği gibi küresel rekabetle baş edebilecek bilgi, teknoloji, pazarlama, lojistik ve dış kaynak kullanımında da yenilikçi olmayı gerektiriyor.
Ülkemizde istihdamın artması ulusal gelirin ve dolayısıyla bireylerin satın alma güçlerinin artmasını sağlayacak. Yeni istihdam fırsatları yaratmanın ulusal ekonomimize orta vadede olumlu katkıları olacak. Ulusal gündemimizde ve ekonomik etkinliklerimizde istihdam sorununun çözümüne öncelik vermek zorundayız. İstihdam sorunu giderek büyüyen çaresiz bir sorun haline gelmemeli.

BİLİNÇLİ ÇABALAR
Ülkemizde istihdam sorununun çözümü için toplum olarak özveride bulunmak ve bu sorumluluğu paylaşmak gerekiyor. İstihdam sorununun çözümü için yeni projelerin hazırlanmasında siyasi partiler, kamu kuruluşları, işverenler, sendikalar ve sivil toplum kuruluşları birlikte katkıda bulunmalı. Ulusal gündemimizde yer alan konular arasında öncelik taşıyan istihdam sorununun çözümü için daha bilinçli ve yoğun çabalar harcamalıyız.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI