• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ŞENER MUTER

Yeni Yılda Siyasi Partilerden Beklenenler

sener.muter@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 06.01.2014, 00:00
İnsanlar yeni yıla birtakım beklentilerle girmektedir. Öyle ki, daha iyi olmasını istediğimiz halde olmayan, emek verip de elde edemediğimiz pek çok dileğimizin yeni yıla girerken gerçekleşmesi umudu hep gönlümüzden geçmektedir. Toplumun da siyasi partilerden birtakım beklentileri bulunmaktadır. Hızlı değişim ve açık iletişim çağında özellikle toplumun beklentileri büyük bir önem taşımaktadır.

Somut Projeler

Ülkemizde süregelen sosyal ve ekonomik sorunlara etkili çözümler bulunabilmesi için siyasi partilerin daha farklı bir yapılanma içinde olmaları gerekmektedir. Toplum siyasi partilerin işsizlik, kayıt dışı çalışma, her kesimde yolsuzluk, vergi kaçırma, sosyal güvenlik, meslek eğitimi, kamu hizmetleri ve özelleştirme gibi konularda daha somut ve uygulanabilir projelerle halkın karşısına çıkmalarını beklemektedir. Siyaset çok çeşitli sorumlulukları olan zor bir görevdir. Sadece konuşmaya, rakipleri karalamaya ve suçlamaya dayalı bir yöntemle başarıya ulaşılamamaktadır. Siyasi partiler somut hedeflerini, bu hedeflere ulaşmak için programlarını, elde ettikleri sonuçları ve topluma sağladıkları katkıları sık sık gözden geçirmek zorundadır. Siyasi partiler toplumla daha sağlıklı bir iletişim kurabilirlerse ve örgütsel çevikliğe sahip olabilirlerse daha büyük başarılara ulaşabileceklerdir.

Siyasi partiler toplumun kendilerinden ne beklediğini doğru anlamak zorundadır. Konu siyaset ve toplumun beklentileri olunca ister istemez aşağıdaki sorular gündeme gelmektedir: Toplumun sorunları ve beklentileri ön yargısız olarak ele alınmakta mıdır? Her siyasi partinin daha iyi bir gelecek için öngördüğü açık ve net bir yol haritası var mıdır? Toplum siyasi partileri nasıl değerlendirmektedir? Siyasetçiler örnek bir vatandaş görünümü sergilemekte midir? Siyasetçiler kendilerini nasıl görmekte ve onlar da öz eleştiri yapmakta mıdır?

Siyasi partiler, her şeyden önce, toplumun sosyal ve ekonomik gereksinimlerini karşılamak, ülkede refah ve huzuru sağlamak amacıyla bir hizmet yarışı içinde olmalıdır. Siyaset haksız kazanç ve gelir kaynağı olarak görülmemelidir. Ayrıca her siyasi partinin amaçlarını ve varlık nedenlerini topluma açık bir şekilde anlatması beklenmektedir. Siyasi partiler sorumlu oldukları projeleri gerçekleştirirken yabancı ülkelerdeki uygulamaları ve gelişmeleri yakından izlemelidir. Toplumu ilgilendiren projelerde ve uygulamalarda "oldubitti"ye yer verilmemelidir.

Dünyayı İzle - Yenilikçi Ol

Siyasi partilerin dünyada yaşanan gelişmeleri yakından takip etmeleri ve yeniliklerin peşinde koşmaları gerekmektedir. İçinde bulunduğumuz bilgi çağında dışa açılmak ve uluslararası kuruluşlarla olumlu bir iletişim içinde olmak büyük bir önem taşımaktadır. Siyaset tüm kesimler için bir hizmet yarışı olmalıdır. Bundan sonra bir siyasi parti gücünü öteki partilerle çatışarak değil, kendi projelerini halka doğru bir şekilde anlatarak ve başarılı uygulamalar yaparak artırabilecektir. Siyasi partiler ülkenin ekonomik ve sosyal sorunlarını çözebilmek için ayrım gözetmeden geniş bir seçmen tabanına seslenmek, hakka ve hukuka da saygılı olmak zorundadır.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI