• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ŞENER MUTER

İş Etiği İlkeleri

sener.muter@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 21.09.2014, 00:00

Etik kurallar hayatımızda önemli bir yer tutmaktadır. İş etiği, iş yerlerinde paylaşılan kurumsal değerler ve davranış kültürü olarak da tanımlanabilir. Alışılagelen etik değerler çoğu zaman yazılı belgeler halinde değildir. İş etiği karşılıklı saygı ve güvene dayalı davranışlardır. Bu nedenle insan kaynaklarının iş etiği kurallarına uyumlu davranması büyük bir önem taşımaktadır. Beklentiler ve mevcut uygulamalar incelendiğinde iş etiğinin çok çeşitli konuları kapsadığı da görülmektedir.

Davranışların Tutarlılığı

Sosyal sorumluluk bilinci, kurumsal değerler, dürüst olma, kişisel ilişkiler ve karşılıklı saygı, fırsat eşitliği, takım çalışmaları, rüşvet ve yolsuzluklara fırsat verilmemesi, iş yeri bilgilerinin ve fikri mülkiyet unsurlarının korunması, rekabet gücünün artırılması, iş güvenliğinin sağlanması ve çevrenin temiz tutulması konuları hep iş etiği kapsamında yer almaktadır. İş etiği kurallarının uygulanmasında işverenlerin ve yöneticilerin örnek ve öncü olmaları büyük bir önem taşımaktadır.

İş yerlerinde sadece söylenen sözler değil davranışların tutarlılığı da büyük bir önem taşımaktadır. İş etiği kuralları örnek bir kuruluş olabilmenin ön koşulları olarak karşımıza çıkmaktadır. İş etiği kurumsal hedefler doğrultusunda düşünce ve amaç birliğinin gerçekleştirilmesine katkıda bulunmaktadır. İş hayatında sürdürülebilir başarılara ulaşabilmek için tüm çalışanların ortak kurumsal değerleri benimsemesi gerekmektedir.

Kuruluşlarda iş etiği uygulamaları birtakım ortak özellikler göstermektedir. Ancak çalışılan iş koluna ve hedef alınan pazarlara bağlı olarak bir takım farklılıklar göze çarpmaktadır. İş etiği kurallarının katılımcı bir yönetim anlayışıyla belirlenmesi yararlı olmaktadır. İş etiği el kitapçığını hazırlayıp yönetim kurulunun onayına sunacak ve uygulamaları takip edecek bir kurulun görevlendirilmesi gerekmektedir. İş etiği kuralları durağan olmayıp yeni teknolojiler, yeni pazarlar ve uluslararası rekabet nedeniyle sürekli yeni boyutlar kazanmaktadır. İş etiği kurallarını başka bir şirketten birebir kopya etmenin bir yararı olmamaktadır. Her kuruluş kendi deneyimlerini ve niteliklerini göz önünde bulundurarak iş etiği kurallarını kendi belirlemelidir. Gerekiyorsa uzman kuruluşlardan destek de alınmalıdır.

Temel İlkeler

İş etiği ile ilgili temel ilkeler yalın bir dille yazılmalı ve bir el kitapçığı haline getirilmelidir. Yürürlükte bulunan yasa maddelerinin iş etiği kitapçığında tekrar edilmesi gerekmemektedir. İş etiği kurallarının tüm çalışanlar tarafından kolayca anlaşılabilir olması büyük bir önem taşımaktadır. İş etiği kurallarını belirlemek ve kurum kültürünü yaygınlaştırmak için sağlıklı bir bilgi akışı gerekmektedir. Sadece yasaklamaya ve emir vermeye dayalı ilişkiler değil, karşılıklı güven ve hoşgörüye dayalı davranışlar daha yararlı olmaktadır. Amaç daha büyük kurumsal başarılara ulaşabilmek için tüm çalışanların bilgi ve yeteneklerini daha iyi değerlendirmek olmalıdır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA