• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ŞENER MUTER

Çalışanların Motivasyonu Nasıl Artar?

sener.muter@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 28.09.2014, 00:00

Şirketler yapmakta oldukları işleri yıllarca aynı yöntemlerle sürdürürlerse rekabet güçlerini geliştirememektedir. Ayrıca piyasalardaki değişime uyum sağlayamayan kuruluşlar yeni gelişmeler karşısında zorluk çekmektedir. İş hayatında alışılagelen yöntemlerin dışında daha farklı ve daha ileri teknolojilerin uygulanması konusu günümüzde ön plana çıkmaktadır. Çoğunlukla yeni fikirlere ve farklı projelere duyarlı kimseler ve onların çalıştığı kuruluşlar daha başarılı olmaktadır. Her düzeyde çalışan elemanların yapmakta oldukları işleri geliştirmeleri ve verimliliği artırmaya katkıda bulunmaları artık zorunlu olmaktadır.

İş yerlerinde çalışan elemanların motivasyonunun yüksek tutulması günümüzde büyük bir önem taşımaktadır. Yöneticiler çalışanların iş yapma isteklerini ve motivasyonlarını engelleyen söz ve davranışlardan uzak durmaya özen göstermelidir. Çalışanların motivasyonunun yüksek olması iş yerlerinde karşılaşılan yönetim sorunlarının çözümünde de yararlı olmaktadır. Yöneticilerin birtakım söz ve davranışları çalışanların motivasyonunu çoğu zaman olumsuz yönde etkilemektedir.

Bu söz ve davranışları şöyle sıralayabiliriz;

"Bu işleri yıllarca hep aynı şekilde yapıyoruz. Değişime ne gerek var?"

"Bozulan ve dökülen bir şey yok. Neyi tamir etmeye ya da değiştirmeye özeniyoruz?"

"Bu söylediklerini daha önce denedik, bir yararı olmadı."

"Söylediklerin önemsiz şeyler, bizim işlere faydası yok."

"O işlere ayıracak yeterli elemanımız yok."

"Başımıza yeni işler icat etme."

"Bu düşüncelerle boşa zaman harcama."

"Aklına gelen fikirleri ileri sürerek suları bulandırma."

"Bu düşüncelerle gülünç duruma düşersin."

"Bu konuda sen sorumlu değilsin. Sen bunları bilemezsin. Bunlar senin görevin değil."

"Söylediğin fikirler kötü değil ancak bize hiç uymuyor."

"Benim sözlerimi hep yanlış anlıyorsun."

"Söylediklerin teoride doğru olabilir, ancak uygulamalarda bir yararı olmuyor."

"Bütçemizde bu konuda bir harcama imkanı yok."

"Önerilerin çözümden çok yeni problemlere sebep olacak."

"Önerilerini bir komite kurup ona havale edelim. Bunu onlar incelesin."

"Ben daha sonra sana bilgi vereceğim."

Her iş yerinin kendisine özgü bir davranış biçimi ve yönetim kültürü bulunmaktadır. Benzer yatırımları yapan, benzer makine ve tesislere sahip olan kuruluşların performansları ve başarı düzeyleri farklı olmaktadır. Bu da göstermektedir ki, insan faktörü ve çalışanların motivasyonu konuları günümüzde büyük bir önem taşımaktadır. Yukarıdaki satırlar günlük hayatta çok sık karşılaştığımız sıradan örnekleri yansıtmaktadır. Ne var ki, her şirket için bu satırların doğru ya da yanlış olduğu peşinen öne sürülemez. Ancak çalışanların motivasyonunu artırmayı ve başarılı olmayı düşünen yöneticilerin yukarıdaki söz ve davranışları göz önünde bulundurarak iş süreçleriyle ilgili kararlar vermeleri daha yararlı olacaktır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA