• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ALİ KOCATEPE

Gencebay'a saygı albümü

ali.kocatepe@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 14.10.2012, 00:00
Orhan Gencebay 33 yorumcunun (şarkıcı ve grup) seslendirdiği 33 şarkısıyla son haftalarda gündem yarattı. "Orhan Gencebay'la Bir Ömür" adını verdiği albümde ciddi bir emek ve zenginlik var. Bu tür albümler dünyada "Tribute" adıyla anılıyor. Yani o sanatçıya "Saygı" anlamında...
Bizde ilk kez Bülent Ortaçgil için yapılmıştı. Benimkini de 2006'da 41'inci sanat yılım için hazırladık. 26 şarkımı 36 sanatçı yorumlamıştı. Ve nihayet müzik dünyamızın fenomeni Orhan Gencebay'ın yıllardır sözü edilen ve beklenen albümü geldi. Binden fazla bestenin sahibi, şimdiye kadar 60 milyondan fazla plağı, kaseti ve CD'si satılmış Gencebay'ın, besteleri ve sanatçı dostları arasında seçim yapması çok zor olacaktı. Gencebay sonunda tercihlerini ortaya koydu ve iki CD'den oluşan saygı albümü çıktı.
Arabesk müziğin yaratıcısı ve kralı olarak tanımlanan sanatçı, bu değerlendirmeyi yanlış ve eksik bulduğu için hiç bir zaman kabul etmedi. O, oldum olasıya çalışmalarını serbest Türk müziği, özgür Türk müziği, serbest çalışmalar ve Gencebay müziği gibi kavramlarla adlandırıyor.
1944'te Samsun'da dünyaya gelen, müziğe daha altı yaşındayken keman ve mandolin dersleri alarak başlayan Orhan Gencebay aynı zamanda bir bağlama ustası. Ben onu 1969'da "Bir Teselli Ver" şarkısıyla tanımıştım. Arkadaşlığımız en az on yıl birlikte yönetim kurulu üyeliğini yaptığımız Mesam ve Müyorbir toplantılarımızda gelişti. Sözü ve sohbetine doyum olmayan Gencebay'ın filozof yanına da o dönemlerde yakından tanık oldum.
Kendi şarkılarından başka bir şarkı seslendirmeyen sanatçı arkadaşım bir kaç yıl önce kanserli çocuklar için yaptığım bir besteye sesiyle de katkıda bulunarak duyarlılığını ortaya koydu..
Gelelim, "Orhan Gencebay'la Bir Ömür" albümüne:
Yazacaklarım tamamen kendi beğenim ve duygularım. Bir eleştiri yapmıyor ve kişisel zevkimi ortaya koyuyorum.
Genelde en beğendiğim Gencebay şarkıları:
1. Hatasız Kul Olmaz 2. Gönül 3. Batsın Bu Dünya 4. Kaderimin Oyunu 5. Bir Teselli Ver
Albümde en beğendiğim şarkılar:
1. Hatasız Kul Olmaz (Tarkan) 2. Neyi Değiştirdik ki (Yıldız Usmanova) 3. Yorgun Gözler (Yaşar)
En beğendiğim yorumlar:
1. Yıldız Usmanova 2. Tarkan 3. Volkan Konak 4. Zara 5. Yaşar 6. Rafet El Roman 7. Seksendört 8. Özcan Deniz
En beğendiğim düzenlemeler:
1. Beni Biraz Anlasaydın (Aranjör: Steffen Muller) 2. Neyi Değiştirdik ki (Aranjör: Selim Çaldıran) 3. Hatasız Kul Olmaz (Aranjör: Ozan Çolakoğlu)
Her zamanki yorumlarını bu albüme de yansıtanlar:
1. Ajda Pekkan 2. Nükhet Duru 3. Emel Sayın 4. Ebru Gündeş 5. Yıldız Tilbe
Hayal kırıklıklarım:
1. Candan Erçetin 2. Sezen Aksu 3. Nilüfer
En silik kalan yorumcular:
1. Sibel Can 2. Şevval Sam 3. Serdar Ortaç
Prodüktör ben olsaydım:
Rock yorumlarıyla albüme katkıda bulunan Athena, Duman, Emre Aydın, Manga ve Seksendört'ü sıralamada alfabetik değil arka arkaya yerleştirirdim.
Sonuç:
Müzikseverlerin arşivlerinde mutlaka bulundurmaları gereken bir albüm.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA