• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Lazımlığa oturmayı reddediyor ARMAĞAN PINAR ADANAR

Lazımlığa oturmayı reddediyor

armagan.adanar@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 25.02.2014, 00:00
Soru: 3 yaşındaki oğlumuza 3 aydan beri tuvalet eğitimi veriyoruz. Lazımlığa oturmayı reddediyor. Sorunu ne olabilir?

Cevap: Oğlunuz tuvalet eğitimine biraz direniyor. Denemeler nedeniyle üstünde baskı hissediyor olabilir. Lazımlığa karşı veya sizlerin tavrınıza karşı olumsuz duygular besliyor olabilir. Çocuğunuz lazımlığa tuvaletini yapmayı redettiğinde sizin tavrınız nasıl oluyor? Eğer olumsuz bir geri dönüş yapıyorsanız, çocuk da bu olumsuz duyguya karşılık rahatsız hissedebilir. Bazen evhamlı, titiz, pimpirik ebeveynler tuvalet eğitiminde farkında olmadan zorlayıcı, negatif olabilirler. Bu da çocuğun gerilmesine sebep olur ve istenileni yapmayabilir. Bu durumda sorulması gereken soru; oğlunuz lazımlığa yapmayı redettiğinde sizlerin davranışlarınız, mimikleriniz nasıl oluyor?


Askerden döndükten sonra hırçınlaştı


Soru: Oğlum askerden döndükten sonra hırçınlaştı, annesinin üzerine yürüyor, bizi korkutuyor, çalışmıyor. Hiçbir arkadaşı yok, evde oturuyor. Oğlumu çalışmaya nasıl ikna ederim?

Cevap:Haklısınız oğlunuzun çalışması gerekir ancak bazı kişilerin yetiştirilişinden kaynaklanan sorunlar olabilir. Bir çocuğun her istediğini yapmanın ve çocuğa hayır dememenin doğru olduğunu düşünen ebeveynler çocuklarına bu yönde eğitim verirler ve çocukları da kendilerini adeta bir kral/kraliçe gibi görürler ve her insanın da onları böyle göreceğini düşünürler, diğerlerinin sınırlarına saygı duymazlar, sorumluluk almazlar, çalışmazlar. Acaba siz de bu şekilde bir eğitim vermiş olabilir misiniz oğlunuza? Elbette eğitimsel sıkıntı olmayabilir, bir ruhsal sorun da olabilir. Bunun ruhsal bir sorun olduğunu düşünüyorsanız oğlunuza uzman yardımı aldırabilirsiniz.

Beni sevmediğini düşünmeye başladım

Soru: Yaklaşık 1 yıldır evliyiz. Karım cinsel ilişkiye girmek istemiyor, korktuğunu söylüyor.
Bana beni sevmiyormuş gibi geliyor, boşanmayı düşünür oldum. Bunun bir çözümü var mıdır?

Cevap: İstediğiniz çözüm, sizi sevip sevmediğini anlamak mı yoksa cinsel ilişkiye yanaşmasını sağlamak mı? Cinsellikle ilgili çocukken alınan yanlış eğitimler, genç kızı da genç erkeği de evlenince olumsuz olarak etkileyebilir. Cinsellik utanılacak, ayıp, günah eğitimiyle büyütülen kız çocuklarında ve "İlk ilişkide çok kan gelir", "Canın yanar" gibi kulaktan dolma bilgilerle belli bir yaşa gelen kızlarda ilişkiye karşı yoğun bir korku oluşabiliyor ve genç kız ilişkiden canı yanacak diye uzaklaşabiliyor. Bu duruma "koitus fobisi" denir. Ve tıpkı diğer fobiler gibi tedavisi vardır.



Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI