• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Kreşe vermek istiyorum ARMAĞAN PINAR ADANAR

Kreşe vermek istiyorum

armagan.adanar@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 05.08.2014, 00:00
3.5 yaşındaki oğlumu geçtiğimiz nisan ayında kreşe başlattık fakat hırçınlaşmaya, benden ayrı yatarken benimle yatmak istemeye başladı. Öğretmeni alışacak dedi ama oğlum o kadar çok hırçınlaştı ki daha fazla gönderemedim. Bu sene eylülde yine göndermek istiyoruz. Ne önerirsiniz?
6-36 ay arasındaki bir çocuğun ayrılığı tolere edememesi normal bir durumdur. Okula başlama yaşı aslında çocuğun eriştiği duygusal olgunlukla paraleldir. Eğer bir çocuk yanında annesi olmadan örneğin teyzesinde 3-4 saat kalabiliyorsa ya da bir çocuk gece annesinden ayrı kendi yatağında uyuyabiliyorsa, ya da annesi evdeyken annesinden bağımsız biraz zaman geçirebiliyor ise okula hazır diyebiliriz ama çocuk hala annesine karşı aşırı düşkün ise, pek çok şeyi onunla yapmak istiyor ise ya da annesinin eteği dışında başka hiç kimseyle birlikte zaman geçirmek istemiyor ise henüz kreş için büyük bir adım atmak uygun olmaz. Önce evde anne-çocuk arasındaki ilişkiyi düzenlemek gerekir. Ardından kreşe küçük adımlar ile başlatılabilir.

"Ölmeyeceksin değil mi?" diye soruyor

Soru: 5 yaşındaki oğlum "Anne sen yaşlanmayacakın değil mi?", "Ölmeyeceksin değil mi?" gibi sorular soruyor. Bu sorulara ne cevap vereceğimi bilemiyorum.
Cevap: 5 yaşından önce çocuklar genellikle soyut kavramları algılayamazlar; ölüm, yaşam, rüyalar, yaşlanmak vb... Somut olanı algılarlar yani bir şey var ise vardır, orada değilse de yoktur. Ama bu dönemde çocuklar çok önemli bir güce sahipler ki o da sezgileridir. Aslında çocuklardaki ilk korkular 2 yaş döneminde görülmeye başlar. Matkap sesinden korkmak, ani seslerden korkmak, palyaçodan korkmak... 5 yaş civarında çocuk soyut kavramları anlamaya başlayınca korku şekil değiştirir ve yetişkinler açısından anlam kazanmaya başlar. Bu dönemde görülen korkular ölmekten korkmak, yaşlanmaktan korkmak, anne-babasının ölmesinden korkmak olarak sıralanabilir. Başta çok yoğun olarak başlayabilir ve zaman içinde azalır. Eğer azalmıyor ve aynı yoğunlukta devam ediyor ise yardım alınması gerekebilir.

Kızım ilkokula başlamaya hazır mı?

Soru: Kızım bu sene ilkokula başlayacak. Gittiği anaokulundaki öğretmeni kızımın henüz ilkokula hazır olmadığını söyledi. Ne yapmalıyım?
Bu gibi durumlarda öğretmenin uyarısını gözardı etmemek gerekir ama sadece uyarıya kulak kabartarak bir karar vermek uygun olmaz. Burada yapmanızı önerdiğim çocuğunuza okul olgunluğu testi yaptırmanızdır. Çocuğunuzun okula hazır olup olmadığı pek çok beceriye bakılarak karar verilir. Duygusal olarak hazır mı? Bilişsel olarak hazır mı? İnce motor kasları açısından hazır mı? Sosyal beceri özbakım açısından hazır mı? Tüm gün anneden ayrı kalabiliyor mu?... Yapılacak testte bunlar ölçülecektir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA