• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Zafer Algöz, Mozart ve ’Arkadaşım Müzik’... BÜLENT GÜRLÜK

Zafer Algöz, Mozart ve 'Arkadaşım Müzik'...

bulent.gurluk@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 24.03.2010, 00:00
Size daha önce, TRT3 Radyosu'nda perşembe günleri yayınlanan 'Müzik Mutfağı' programından söz etmiştim. Hatırlayacağınız gibi İstanbul'da hazırlanan ve klasik müziğin dünyaca ünlü ustalarına, onların bilinmeyen yönlerine ve eserlerine yer verilen programın yapımcılığını Gaye Çağlayan üstleniyor. Sunuculuğunu da yine Çağlayan'ın üstlendiği 'Müzik Mutfağı'na her hafta, dünyaca ünlü piyanistimiz Burçin Büke konuk olarak katılıyor. Büke'nin engin müzik bilgisi ve ilginç anekdotlarıyla renk kattığı program, her hafta daha da büyüyen bir hayran kitlesine hitap ediyor.
Ama Gaye Çağlayan'ın TRT radyosundaki maharetini bununla sınırlı sanıyorsanız, aldanıyorsunuz. Kendisi, yapımcılığını Defne Kayhan'la paylaştığı bir muhteşem programa daha imza atıyor. Ama ne yazık ki 'Arkadaşım Müzik' adlı bu yapımı kendisi sunamıyor. Neden mi? O kocaman bir kadın da ondan! Çünkü 'Arkadaşım Müzik' programını çocuklar sunuyor, çocuklar... Her hafta cumartesi ve pazar günleri, saat 10.00'da TRT 3 Radyosu'nda dinleyebileceğiniz 'Arkadaşım Müzik'te, klasik müziğin o ruhumuzu terbiye eden, zekanın gelişimini besleyen nameleriyle çocuklarımızın dünyasına yeni pencereler açılıyor.
***
Gaye Çağlayan, Defne Kayhan ve İdil Akçil'in metinlerini yazdığı, Mehmet Sungur'un 'Ton Amca'yı canlandırdığı, Zeynep Beklim ile Can Erkekli'nin çocuk anlatıcılar olarak sunumunu gerçekleştirdikleri Arkadaşım Müzik'in hedef kitlesinin çocuklardan oluştuğuna bakmayın. Yetişkinlerin müzik zevkine de hitap edecek kadar kaliteli ve eğlenceli bir program var karşınızda. Gerçekten takdir edilecek bir ekip disipliniyle hazırlandığı hemen anlaşılıyor.
Programın içerdiği bölümlere ve aktarımlarına bir göz atalım. 'Çocuktan Al Haberi': Çocuk sanatçıların, çocuk ve gençlik korolarının sanat faaliyetleri anlatılıyor. Onların festival ve yarışmalarıyla ilgili bilgiler veriliyor. Ayrıca çocukları ve gençleri ilgilendiren yurtiçi ve yurtdışı sanat olayları ile müzik kitapları tanıtılıyor. 'Ton Amca'nın Stüdyosu': Dünya çapında ün yapmış büyük bestecilerin çocukluk, gençlik ve olgunluk dönemlerine yönelik kısa dramatize öyküler anlatılıyor. 'Müzik Ellerimin Altında': Bir müzikseverin müzik dolabında mutlaka bulunması gereken temel eserleri tanıtan, çalgıların yakından tanınması için kolay algılanabilen konçertolardan, orkestra ve solo eserlerden örnekler mikrafona taşınıyor.
***
Çocuk olmalarına rağmen, tonlamalarıyla usta seslendirmecileri aratmayan Zeynep ve Can'ın iki hafta önceki konukları usta oyuncu Zafer Algöz'dü... O kadar güzel bir kurgu hazırlanmış ki, müzik ve tiyatro kültürünün harmanlandığı özel bir program ortaya çıkarılmış. Metin yazarı İdil Akçil'in yaratıcılığını kutluyorum. Mizansene göre tiyatrocu Zafer Algöz bir anda programa 'Mozart' kılığıyla giriyor. Biliyorsunuz, kendisi İstanbul Devlet Tiyatrosu'nda sahnelenen ve Wolfgang Amadeus Mozart'ın hayatının anlatıldığı oyunda, dahi besteciyi canlandırıyor. Çocukların soruları öylesine akıllıca ki, hem oyun hem Mozart hem de Algöz'ün bilmediğimiz taraflarıyla ilgili bilgiler ediniyoruz.
***
Mozart'ın 5-6 yaşlarında beste üretmeye başladığını, ilk kez duyduğu bir müziği anında piyanoda notalara dökebildiğini, bir eseri sondan başa çalabilme yeteneğini, şen şakrak kahkahalarıyla neşe saçan kişiliğini, baba baskısıyla müziğinin keşfedildiğini, bilardo ustalığını ve ne yazık ki yoksulluk içinde öldüğünü öğreniyoruz Zafer Algöz'ün çocuklara verdiği yanıtlardan.
Yine Mozart'ın, 'Amadeus' oyununda, kendisini çok kıskanan saray bestecisi Antonio Salieri ile tanışma sahnesini dinliyoruz. Bu ders niteliğindeki hikayede, Salieri'nin kuru bir eserini yeniden besteleyerek dünyaca tanınan çeşitlemelerini yarattığını öğreniyoruz. Daha ne olun, 'Arkadaşım Müzik' programında emeği geçen herkesi kutluyoruz. Başta iki afacan sunucuyu elbette...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA