• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Bilkentli Elvin’in adını bir kenara yazın! BÜLENT GÜRLÜK

Bilkentli Elvin'in adını bir kenara yazın!

bulent.gurluk@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 04.04.2012, 00:00
Hatırlar mısınız bilmem... Geçtiğimiz Ekim ayında, ünlü piyanistlerimiz Güher ve Süher Pekinel'in 'Dünya Sahnelerinde Genç Yetenekler' adlı projeyle yurtdışına eğitime yolladığı 9 genç İzmir'de bir konser vermişti.
O dönemde köşeme taşıdığım bu oluşumdan ve genç sanatçıların dilimizi ısırtan yeteneklerinden uzun uzun bahsetmiştim. 'Dünya Sahnelerinde Genç Yetenekler' projesi, Atatürk'ün çıkardığı ama son yıllarda askıya alınan 'Harika Çocuk Yasası'nın ihmal ettiği üstün yetenekleri bulup, onlara yurtdışında eğitim fırsatı yaratma duyarlılığının ürünüydü.
***
Türkiye'deki tüm konservatuvarlar taranarak, adeta cımbızla çekilircesine değişik enstrümanlardan öğrenciler tek tek seçildi.
Ve bu gençler, Onduline Avrasya ana sponsorluğunda, çaldıkları enstrümana göre en usta pedagog ve müzik eğitimcilerinin bulunduğu farklı ülkelere gönderildiler.
Kısa sürede dünya sahnelerinde boy gösteren o yetenekler, kendilerine biçilen gömleğin üstlerine cuk oturduğunu kanıtlar gibiydiler... G&S Pekinel'in gençleri inanılmaz yükselmiş, boylarını kat be kat aşmışlardı.
***
İşte Ekim ayında, 'Dünya Sahnelerinde Genç Yetenekler' projesine destek sağlamak adına Ankara, İstanbul ve İzmir'de izleyiciyle buluşan 9 isim de o kadrodandı.
Hamileri Pekinel'lerle aynı sahneyi paylaşan pırıl pırıl sanatçıların hepsi de 'erken ustalık' dönemini aratmayacak sahne ışığıyla gönlümüzü aydınlattılar.
Hele performansları, yetenekleri ve özgüvenleriyle hayranlık uyandıran gençlerin içinde biri vardı ki, yaşça içlerinde en küçüğü olmasına rağmen pırıltısı diğerlerini gölgede bırakıyordu.
Kemanından yükselen ezgileri, çıkardığı tonlardaki ustalığı, birbirinden güç klasik eserleri yorumlayışı ve ciddiyetindeki profesyonellikle gözümüzde büyüdükçe büyüyordu.
Belli ki 1997'de 'keman virtüözü' olarak dünyaya gelen küçük dev adamın adı Elvin Hoxha Ganiyev'di...
***
Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Lisesi, Keman Sanat Dalı 1'inci sınıf öğrencisi Elvin'den sevindirici haberler aldım geçenlerde. Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi Basın Yayın Ofisi Sorumlusu Yelda Cavga, Elvin Hoxha Ganiyev'in İspanya'da düzenlenen 'II. Uluslararası Noche en Madrid Festivali Yarışması'nda birincilik ödülü kazandığını bildiriyordu mailinde...
18-23 Mart 2012 tarihleri arasında İspanya'nın Madrid kentinde gerçekleştirilen ve İspanya, İsrail, İtalya, Yeni Zelanda, Romanya, Meksika, Yunanistan, Sırbistan, Rusya, Ukrayna, Belarusya, Azerbaycan, Türkiye, Çin gibi dünyanın her yanından yarışmaya katılan 7-27 yaşları arasındaki 53 yarışmacıyı geride bırakmış Elvin... Demek ki İzmir'deki konserde, gözümüzde büyütmemişiz onun yeteneğini. O zaten durmadan sanatıyla büyüyormuş.
***
Dünyanın en büyük keman solistlerinden biri olarak ileride tanımayan kimsenin kalmayacağı Elvin'in adını bir kenara yazın.
Pekinel'lerin de projesiyle eğitimine omuz verdikleri küçük keman devi, 2006'da Moskova'da düzenlenen 'Uluslararası Klasik Kültür Mirası Yarışması'nda birincilik, 2007'de '2. Gülden Turalı Keman Yarışması'nda birincilik ve 'Türk Bestecisi Özel Ödülü' sahibiymiş meğer.
2008'de Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı Bursu ile ödüllendirilen Elvin, "Azerbaycan Altın Kitabı"na da ismini yazdırmış. 2009'da Polonya'daki 'Uluslararası 11. Lipinski-Wieniawski Genç Kemancı Yarışması'nda dünya ikincisi ve Andante 2010 Klasik Müzik Ödülleri'nden 'Yılın Çıkış Yapan Genç Müzisyeni' de seçilen Elvin Hoxha Ganiyev, Eylül 2012'de İsviçre'de yapılacak 'Young Musicians Tchaikovsky Keman Yarışması'na hazırlanıyormuş.
Yolu açık olsun...


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA