• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Caymaz’ın flüt tınıları ve bir sanatçı portresi BÜLENT GÜRLÜK

Caymaz'ın flüt tınıları ve bir sanatçı portresi

bulent.gurluk@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 21.02.2014, 00:00
Geçtiğimiz günlerde, sanat yaşamını Almanya'da sürdüren önemli flüt sanatçılarımızdan Ayla Caymaz ile İzmirli başarılı piyanist Talia Özlem Baltacılar'ın birlikte sahne aldıkları bir konsere ev sahipliği etti Adnan Saygun Sanat Merkezi...
Aynı gece, önceden planlanmış başka bir etkinlikte bulunmak zorunda kaldığım için gayet hoş geçeceğinden kuşku duymadığım bu dinletiyi kaçırdım. Ama İzmirli seramik ve resim sanatçısı, yazar Meriç Hiçyılmaz Yoldaş bu konseri izledikten ve Almanya'dan gelen değerli flüt sanatçımızla tanışıklığından sonra, hem konser hem de Caymaz'ın sanatçı portresiyle ilgili güzel bir yazı göndermiş. Yoldaş'ın kaleminden dökülenleri ben de sizlerle paylaşmak istedim:
***
"Sizlere bugün Almaya'ya yerleşmek zorunda kalan uluslararası çapta çok kıymetli flüt sanatçımız Ayla Caymaz Işıklar'dan bahsetmek istiyorum. İnsanlar vardır ki, unutmuş anılarını, tüm dostlarını, memleketini, unutmuş yaşadığı şehri... İnsanlar vardır ki, yaşanmışlıklar içinde, anılarında, vatanında, yurdunda... Bir dost tanıdım gözlerinde memleket hasreti, sıcacık yuvasının özlemi. Güzelyalı'da doğmuş büyük sanatçı Adnan Saygun'un adına yaptırılan sanat merkezinde, yine bir Güzelyalılı sanatçı Ayla Caymaz'ı dinlemek ayrı bir keyifti bizler için. Wolfgang Amadeus Mozart'la başlayan konserde, Selman Ada, Frederic Chopin, Astor Piazzolla ile bizi dansın en güzeli; tangoyla buluşturdu Ayla Caymaz ve piyanoda kendisine eşlik eden Talia Özlem Baltacılar...
Onların tınıları bir anda hülyalara sürükledi bizi. Gökyüzüne çıkarıp, kırlarda dolaştırdı... Arthur Honegger'in 'Keçilerin Dansı' harikaydı. Joaguin Valerde'nin 'Adagio Fa Majör'ü ve ünlü bestecimiz Ulvi Cemal Erkin'in 'Köçekçe'siyle, Caymaz'ın flütü adeta konuşuyor, konuştukça coşturuyordu izleyicileri...
***
Caymaz, İzmir'in mutena semti Güzelyalı'da doğmuş ve sokaklarındaki selluka kokularıyla büyümüş, ilkokulda mandolinin tınısıyla tanışmış ve musikiye ilgisi bir ömür sürüp gitmiş böylece.
Zamanın Devlet Konservatuvarı'nda, Bernhard Hübner'den aldığı flüt dersleriyle başladığı müzik eğitimi yolculuğunu Minella ve Rispoli ile tamamlamış sanatçı. Bir yıl Dokuz Eylül Üniversitesi Devlet Konservatuvarı'nda solfej asistanlığı yapmış. Sonrasında DAAD-Burslarını kazanarak, Hamburg Müzik Yüksek Okulu'da Prof. Gerrthrud Zöller ve Karlhein Zöller'in yanında kariyerini geliştirmiş. Sanatta olgunluk, Solist sanatçı ve pedagoji diplomalarını almaya hak kazanmış.
***
Öğrenim süresinde birçok oda müziği ve solo konserlerde yer almış, 'Dünya Gençlik Buluşmaları'nda Almanya ve Avusturya'nın çeşitli yerlerinde konserler vermiş Caymaz, 1975 yılından itibaren Almanya'da Saarbrücken Radio Senfoni Orkestrası'nda çalışmaktadır. 1976-1980 yılları arasında Saarbrücken Müzik Yüksek Okulu'nda Flüt Bölümü Doçentliği'ne yükselmiştir. 1995 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı'nda flüt-workshop gerçekleştiren sanatçı, Amerika, Rusya, İtalya, İspanya, Portekiz, Slovakya, Çin, Japonya ve daha birçok ülkede konserlere katılmıştır. Ayrıca Finlandiya ve Kore'de gençlere kurslar vermiş ve birçok ülkede misafir sanatçı olarak dinleti ve workshop çalışmalarında bulunmuştur."


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI