• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Çözüm sutyende değil cerrahide FİLİZ İÇKE ÖNAL

Çözüm sutyende değil cerrahide

filizicke@hotmail.com Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 16.02.2010, 00:00
Meme küçüklüğü nedeni ile kıyafet seçiminde kısıtlamalar yaşayan, özel dolgulu sutyenlerle idare etmekten bunalan kadınlar kaderlerine razı olmak yerine meme protezi ameliyatlarını tercih ediyor

Küçük meme aslında her dönemde kadının kıyafet seçimini kısıtlayan, özgüvenini zedeleyen bir unsur olmuş. Eskiler, "ev yapımı" sutyenlerin içine pamuk doldururlarmış. Günümüzde özel dolgulu sutyenler bu ihtiyacı karşılıyor ama yine de ayna karşısında bedeni ile baş başa kalan kadın için küçük meme hala "büyük sorun". Neyse ki estetik cerrahinin ulaştığı nokta, bu kadınlar için yüz güldürücü sonuçlar vaat ediyor. Meme protezi talep eden kadınların sayısında son dönemde patlama yaşandığına işaret eden Profesör Doktor Cüneyt Özek, "Günümüzde kadınlar meme küçüklüğünü dolgu sutyenlerle kapatmak yerine daha kalıcı bir çözüm olduğunu öğrendiler. Meme küçüklüğünden şikayetçi bir kadın için meme protezi son derece mantıklı bir çözüm" diyor.

ÖZGÜVENİ AZALTIYOR
"Bir kadın için meme son derece önemli" diyen Profesör Doktor Cüneyt Özek, kadınların meme algısı üzerine şunları söylüyor: "Bunu anlayabilmek için kadın psikolojisini iyi anlamak lazım. Kanser sonrasını düşünürseniz bir kadının memesini kaybetmesi bir erkeğin kulağını kaybetmesi gibi bir şey. Erkekler bunu çok iyi algılayamıyor ama memenin küçük olması da, hiç olmaması da kadını çeşitli psikolojik sıkıntılara sokuyor. Meme ile ilgili problemler kadınlarda inanılmaz derecede özgüven kaybına yol açıyor."
Meme protezi ameliyatları, bu kadınları öyle mutlu ediyor ki, hastaların tamamına yakını duygularını 'Keşke daha önce yaptırmış olsaydım' diye dile getiriyor. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Estetik Plastik Rekonstrüktif Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cüneyt Özek, meme protezi ameliyatları ile ilgili sorularımızı yanıtladı:
-Meme protezi ameliyatları için ideal bir yaş aralığı var mı?
Meme protezi ameliyatları için ideal olarak belirtilen özel bir yaş aralığı yok ama kişi 18 yaşını bitirmeden önce yapılmamalıdır.

15-20 YIL ÖMRÜ VAR
-Daha ileri yaşlarda yapılan ameliyatlar da yüz güldürücü sonuçlar veriyor mu?

Kadının yaşı ilerlemişse, doğum yapmışsa, sarkma varsa sadece meme protezi yeterli olmayabiliyor. Protez takmanın yanı sıra memeyi toparlamak da gerekebiliyor.
-Doğumdan önce takılan meme protezleri, hamilelik sürecini ve emzirmeyi engelleyebilir mi?
Takılan protezler, hamilelik ve emzirme yönünden bir problem yaratmıyor. Hastalarımızda yüzde 80-90 oranında hiçbir şekilde sütte azalma ya da başka bir problem görmüyoruz.
-Ameliyat sonrası iz kalıyor mu?
Protez birkaç yoldan takılıyor. Meme başı çapı yeterliyse, meme başından, küçükse meme altından, bazen de koltuk altından protezi takmak mümkün. Benim açımdan ilk tercih meme başı oluyor çünkü iz açısından en iyi sonuç meme başından alınıyor.
-Meme kanseri taramalarında protez bir kısıtlama getiriyor mu?
Hayır. Hastanın kanser yönünden izlenmesinde bir problem olmuyor. Protez varken de ultrason, mammografi gibi tarama yöntemleri rahatlıkla kullanılabiliyor.
-Protezler hastanın yaşamına bir kısıtlama getiriyor mu?
Erken dönemde, ameliyattan sonraki ilk 15-20 gün üzerine yatılmamasını istiyoruz. Ama daha sonraki günlerde herhangi bir kısıtlama gerekmiyor.

PATLAMA ŞEHİR EFSANESİ
-Protez patlar mı?

Patlama bir şehir efsanesi. Silikonların içi akışkanlığı son derece sınırlı bir jelle doludur ve bu jellerin üzeri de çift kat silikon zarflarla sarılmış durumdadır. Dolayısıyla sıkmayla veya üzerine yatma sonucu protezlerin patlaması söz konusu değil.
-Ameliyat ne kadar sürer?
Meme protezi ameliyatları genel anestezi altında yapılır ve yaklaşık 1 buçuk 2 saat sürer.
-İdeal ölçüyü nasıl saptıyorsunuz?
Ameliyatta deneyerek ideal ölçüyü bulmaya çalışıyoruz. Ameliyat öncesinde elbette ölçüm ve çizimler yapılıyor. Ameliyat sırasında da birkaç boy sizer deneyerek, hangi ölçünün ideal olduğunu tespit edip ona göre bir meme yapmaya çalışıyoruz. Kullanılacak protezin boyutunu seçerken hastanın ve cerrahın beklentilerinin ortak bir noktada buluşması çok önemli.

Yıllar sonra toparlama ameliyatı yapılabilir
-Genellikle hangi bedenler talep görüyor?

Bu ameliyatlarda amaç vücuda uygun, ideal boyutta bir meme yapmak. Beden konusuna çok takılmamalarını öneriyoruz hastalarımıza. Örneğin 90 beden bir kadın için ideal olabilir ancak vücuduna uygun olmayabilir. Göğüs kafesi çapı, beden yapısı son derece önemli. Dolayısıyla amaç, sutyen bedeni belirlemekten ziyade vücuda uygun güzel bir meme yapmak olmalı.
-Diyelim meme protezi 25 yaşında takıldı. 15 sene sonra sarkma oluştu. Bu durumda ne yapılabilir?
Zaten teorik olarak 15-20 senede bu protezlerin yenilenmesi gerekir. Bunlar evladiyelik değil. Ayrıca memede sarkma da varsa ekstra olarak meme toparlaması yapılabilir.
-Hasta takılan protezden memnun kalmazsa geri dönüş şansı var mı?
Tabii ki. Bu durumda takılan protez çıkarılır ve hastanın isteğine göre yeni bir protez takılabilir.

Sigara ve güneş cildin düşmanı

Deri yaşlanmasının içsel ve dışsal nedenlere bağlı olarak geliştiğini belirten Deri Hastalıkları Uzmanı Dr. Figen Akın, "İçsel süreci kişinin genetik yapısı belirliyor. Dışsal yaşlanma ise deride yüzeyel damarlarda kan akımını azalttığı için sigara, aşırı alkol kullanımı, yetersiz beslenme, güneş ışınları ve olumsuz çevre koşulları sonucu gelişiyor" diyor. Cilt bakımının yaşlanmayı geciktirmeye yönelik olması gerektiğini belirten Dr. Figen Akın, öncelikle cildi yaz ve kış aylarında güneş ışınlarından koruyan bir ürün kullanmak gerektiği konusunda uyarıyor: "Deride dışsal yaşlanmanın yüzde 80'i ultraviyole ışınlara bağlı olarak gelişiyor. Bu nedenle yaz ve kış devamlı olarak cildi ultraviyole ışınların yarattığı hasardan korumak için güneş koruyucu kremlerin kullanılması önem taşıyor."

BOL BOL SU İÇİN
Cildin nem ihtiyacının her yaşta önemli olduğuna dikkat çeken Akın, "Bu nedenle her gün en az 2,5- 3 lt su tüketimi sağlık bir cilt bakımında önemli rol üstleniyor. Ayrıca antioksidan gıdalardan zengin beslenme (özellikle ileri yaşlarda), düzenli spor yapma da cilt bakımında önemli bir yer tutuyor. Yaşla birlikte, cildin üst tabakalarının dökülmesi (hücre yenilenme zamanı ) azalıyor. Cildin üst tabakaları dökülemediğinden cilt donuklaşıyor ve kaba bir görünüm kazanıyor. Ciltteki bu donuk görünümü gidermek için her gün sabah akşam cilt tipine uygun bir temizleme ürünü ile cilt temizlenmeli. Yağlı ciltlerde jel formu, kuru ciltlerde krem formu ürünler tercih edilmeli. İleri yaşlarda, belirgin cilt hassasiyeti yoksa, genelde soyucu özelliği daha belirgin olan hidroksi asit (AHA) veya retinoid içeren ürünler tercih edilmeli. Sadece su ve sabun ile yapılan cilt temizliği cildi kurutur" diyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA