• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Sıfır beden isteği ölüme götürüyor FİLİZ İÇKE ÖNAL

Sıfır beden isteği ölüme götürüyor

filizicke@hotmail.com Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 22.07.2010, 00:00
Fazlalık birkaç kiloyu dünyanın en önemli sorunu olarak algılayan genç kızlar, kilo vermek uğruna ölümcül beslenme hataları yapabiliyor. Bu durum kendi haline bırakılırsa bilinçsiz diyetler kalp, böbrek ve beyinde ölüme varabilen kalıcı hasarlara neden oluyor

Mankenlerin incecik vücutlarını gören pek çok genç kız, onlar gibi olmak uğruna yaptığı bilinçsiz diyetlerle sağlığını kaybediyor. Uzmanlar uyarıyor: Anne babaların bu dönemde çok dikkatli olması şart. Kilo takıntısı ile başlayıp ölümcül diyetlerle devam eden, "Anoreksiya Nervoza" hastalığı, genç kızlarda daha sık görülüyor.

Nasıl anlarsınız?
Aşağıdaki belirtilerden birini veya birkaçını çocuğunuzda görürseniz bir psikiyatrdan yardım almalı, ayrıca doktor ve diyetisyen kontrolünde zayıflaması için imkan yaratmalısınız.
- Kısa sürede çok fazla kilo verme isteği
- Şişman olmadığı halde sürekli bundan yakınma
- Kilo kaybetmekte ısrarcı bir tutum
- Gereğinden fazla şişmanlık takıntısı içinde olma
- Yemekten sonra şişkinlik ve bulantı hissi
- Yemek sonrası kendiliğinden ya da parmakla kusma
- Sürekli barsak boşaltıcı ya da idrar söktürücü kullanma

Öğün atlamasına izin vermeyin
-Güne mutlaka kahvaltı ile başlamasını sağlayın.
-Tüm öğünlerde kepekli ekmek, çavdar ekmeği, tam tahıllı ekmek gibi çeşitleri tercih edin. Bunlar beyaz ekmeğe göre çocuğunuzun daha uzun süre tok kalmasını sağlayacaktır.
- Alışverişte süt, yoğurt, peynir gibi ürünlerin yağsız veya yarım yağlı olanlarını tercih edin ve tüm öğünlerde masada en az birini bulundurun.
- Öğle ve akşam yemeklerinde et ve balığın yanı sıra mutlaka sebze yemekleri ve salatanın da yer almasına özen gösterin.
- Üç ana ve üç ara öğün kesinlikle atlanmamalı. Vücudumuz, yediklerimizi yakarken de enerji harcar ve Öğün atlamak yalnızca kilo vermenin yavaşlamasına neden olur, bunu çocuğunuza anlatın.
- Çikolata, gofret, hazır meyve suları, kolalı içecekler ile her tür hamur işini alışveriş listenizden ve buzdolabınızdan çıkarın.
- Çocuğunuz tatlıya düşkünse ev yapımı hafif sütlü ve meyveli tatlılar yemeye teşvik edin. Ama en iyisi meyvedir. Sevdiği meyveleri keşfedin ve bunları buzdolabında bulundurun.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA