• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Artık zaman bizden yana... FİLİZ İÇKE ÖNAL

Artık zaman bizden yana...

filizicke@hotmail.com Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 02.12.2010, 00:00
Kök hücre; vücudumuzda bütün dokuları ve organları oluşturan ana hücredir. Bu hücre bulunduğu ortama göre farklılaşır ve sınırsız kendini yenileyebilme özelliği taşır

Clinic A Plus İşletme Müdürü Berna Savaşan, kök hücre teknolojisinin yaşlanma karşıtı uygulamalardaki kullanımı, etkinliği ve sonuçları hakkında soruları yanıtladı.
-Kök hücre kullanım alanları nelerdir?
Kök hücreleri, estetikte anti-aging (yaşlanma karşıtı) uygulamalarında kullanımıyla beraber tıpta; kanser, sinir sistemi hasarları, kemik hastalıklarında kullanılabilmektedir. Bunlardan en mükemmel kullanım alanlarından biri, dış fiziksel etkenlerle hasarlanmış, genetik olarak yıpranmış cilt hücrelerinin iyileştirilmesi, bölünebilmesi ve yeniden yapılandırılmasıdır.
-Ciltteki hücrelerin iyileştirilmesi nasıl sağlanıyor?
Bu yapılar başta hücre çoğalmasını artırmanın yanı sıra, kollajen, hyalüranik asit, elastin fibrinlerin üretimini artırmak, leke oluşumunu azaltmak için aşırı melanin (renk maddesi) üretimini baskılamak ve saç kayıplarında saç büyümesini hızlandırmak gibi hücresel mesajlar taşırlar. Bu yolla vücudun kendi eksiklerini kendisinin tamamlanmasını sağlarlar.
Erişkin bir birey olduğumuzda dahi vücudumuzda kök hücreler kendi programlarında olan hücrelere dönüşerek bazı organları sürekli olarak yeniler. Cildimiz de sürekli yenilenen organlarımızdan biridir. Ancak yaş ve dış faktörler nedeni ile bu yenilenme süreci giderek yavaşlar.
-Cildimizi yaşlandıran en önemli etkenler nelerdir?
Cildimizdeki kırışıklıkların büyük bölümünün nedeni güneş ve dış etkenlerdir. Bununla birlikte cildin yenilenme hızı da düştüğü için, yaş ilerledikçe yüzümüzdeki yaşlanma ifadesi giderek derinleşir. İşte kök hücre teknolojisi dermakozmetik alan ile bu noktada kesişir. Kullanılan özel olarak hazırlanmış formüller cildimizdeki kök hücrelerinin beslenmesine ve daha hızlı gelişmesine destek verebilmektedir. Bu sayede cildimiz çok daha hızlı yenilenmekte ve gençleşebilmektedir.
-Anti aging uygulama sadece yüz bölgesine mi yapılıyor?
Hayır sadece yüz bölgesine değil, aynı seansta yüz ile beraber boyun ve dekolteye de yapılabilir olması tercih edilmesini sağlayan ana etkenlerden biridir.
-Uygulama nasıl yapılır?
Uygulamalar dermaroller denilen özel bir aletle yapılmaktadır. Dermaroller, üstündeki 100 ile 250 tane arasında son derece ince iğneler (çapı yaklaşık 0,1 mm) ile ciltte mikrokanallar açar. Dermaroller, cilde topikal olarak uygulanan özel formüllerin (örneğin; kök hücre, büyüme faktörleri ve benzeri) derinin alt katmanlarına geçişini 200 kat artırır.
Sadece dermaroller iğnelerinin ciltte oluşturduğu mikrokanallar, cilt tarafından yara gibi algılanır ve sonraki iyileşme sürecinde ciltte ortaya çıkan büyüme faktörleri de kollajen, hyalüranik asit, elastin fibriller gibi derinin elastikiyetini dengeleyen yapıların üretimine yardımcı olur. Yani sadece dermaroller uygulaması bile cilt kalitesini arttırır. Cildin elastikiyetini geliştirir. Özel formüller taze ve yeni cilt gelişimini tetikleyerek kırışıklıkları ve çizgileri azaltır. Cilde nem kazandırır. Formüllerdeki antioksidan maddeler cildin yaşlanma sürecini yavaşlatır.
-Hangi yaş grubuna uygulanabilir?
Burada önemli olan cilt yaşıdır. İçeriklerindeki konsantrasyon farklılıklarına göre farklı yaş gruplarına uygulanabilir.
-Uygulamadan sonra kişi günlük hayatına devam edebilir mi?
Dermaroller uygulamalarının ardından yüze konan yatıştırıcı maske sayesinde cilt kadifemsi bir yumuşaklık kazanır ve böylece uygulama yapılan kişiler rahatlıkla günlük hayatlarına devam edebilirler.
-Hangi aylarda yapılması daha uygundur?
Dermaroller ile terapinin en önemli avantajlarından birisi de güneş hassasiyetine neden olmadığı için yaz ayları da dahil olmak üzere her mevsim uygulanabilir.
-Cilt için başka kullanım alanları nelerdir?
Dermarollerın aynı zamanda akne skarlarında (sivilce izlerinde) strialarda (deri çatlaklarında) ve ciltten kabarık görülen geçirilmiş yanık izlerinde de kullanımı mevcuttur. Son yıllardaki klinik çalışmalar göstermiştir ki dermaroller gibi modüllerle yapılan iğneli uygulamalar renk azalması ve skar oluşturma riski yaratmadan yanık izlerinde gözle görünür iyileşme sağlamaktadır. Beraberinde A ve C vitamini uygulamaları da dermal kollejen formunun oluşumunu çoğaltmaktadır. Çünkü "hyperthrophic burn-scars" dediğimiz yanık sonrası oluşan izlerde, izleri tedavi etmek için yapılan cerrahi müdahalelerde bile bazen, ciltteki normal ten rengine göre biraz daha açılma ve yine cerrahinin yarattığı olumsuz izlere rastlayabiliyoruz.
-Dermaroller saç dökülmelerinde de kullanılabilir mi?
Elbette kullanılabilir. Formüle eklenen özel maddelerle sonuçların çok başarılı olması sağlanır. Dermaroller ile kök hücre uygulamaları, erkek ve kadınlardaki saç kayıplarında saçın dökülmeye başladığı dönemde önlem olması amacıyla veya yeniden saçın canlandırılması, aşırı kuru saç derisinin onarılması durumlarında da yapılır. Uygulama, saç folüküllerini uyararak daha güçlü saç yapısı sağlar, saçın deride kalış süresini uzatarak dökülmeleri önler ve yeni saç çıkmasını tetikler.

p.r.p nedir?
Clinic A Plus İşletme Müdürü Berna Savaşan, P.R.P yöntemini şu sözlerle anlatıyor: "P.R.P.(Platelet Rich Plasma); doku yenileme tedavisiyle hastadan alınan kan santrifüj işlemi uygulandıktan sonra özel bir tüp içinde plazma ayrıştırılabilmektedir. Bu plazma bir kez elde edildikten sonra hastanın cildine farklı yollarla enjekte edilebilmektedir. Doku yenilemede kandan alınan büyüme faktörleri kollajen üretimini arttırmakta, doku yenilemesine yardımcı olmaktadır."
-P.R.P. hangi hastalıklarda uygulanabilir?
* Kırışıklıkları azaltır.
* Sivilce izlerinin azalmasına yardımcı olur.
* Cilt daha gergin ve parlak olur.
* Saç dökülmesinin azalmasını ve saçlı deride saçın sıkılaştırılmasını sağlar.
* Yara izlerini onarmaya yardımcı olur.
* Kol altı ve bacak içlerini sarkmalarının tekrar toparlanmasında faydalıdır.
* Eldeki çatlama ve kırışıklarda uygulanabilmektedir.
-P.R.P. nin etkinliği ne zaman başlar?
Uygulama yapılan bölgedeki etkinlikler 2-4 hafta içinde belirgin bir şekilde fark etmektedir.
-P.R.P. tedavisinin avantajları nelerdir?
* Uygulanması hasta açısından konforludur.
* Allerjik değildir.
* Daha hızlı bir iyileşme söz konusudur.
* Bulaşıcı hastalık riski yoktur.
* 15-20 dakika gibi kısa sürede uygulanır.
-P.R.P. uygulamasını kimler yapıyor?

Sadece doktor tarafından uygulanabilir.
-P.R.P uygulaması kaç kürden oluşmaktadır?
Kişinin cilt durumunun doktor tarafından değerlendirmesine göre 3-5 seans uygulanabilir. Seanslar 2-4 hafta aralıklarla olmakla birlikte, uzayabilen aralıklarla da doktor tarafından uygulanmaktadır.
-P.R.P. uygulamasının etkisi ne kadar sürer?
12-18 aya kadar etkisi sürmektedir. Daha sonra etkisi azalmakla birlikte yıllık 1-2 seanslık tekrarlamalarla bu etki süresi uzatılabilir.
-P.R.P. uygulamasında sakıncalı olan kişiler var mı?
* Platelet sayısı yetersiz olan hastalarda
* Kanser hastaları
* Hamilelerde uygulama yapılmaz.
-P.R.P. uygulamasının yan etkisi var mıdır?
Hastanın kendi kanı ile yapılan bu tedavide bulaşıcı hastalık ve alerji olma riski yoktur.



Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA