• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Giriş Tarihi: 11.08.2013, 00:00
Bilmeyen yoktur aslında da, unutan da çoktur. Adaleti ile meşhur Hz. Ömer'in kıssasında, adamı Ömer'e her gün 'Ölüm var ya Ömer!' diye hatırlatma yapmakla yükümlüdür ki Ömer ölümü unutmayıp adaletinin terazisini daha da iyi tutsun. Bu dünyadaki amellerini de eksiksiz olarak ifa etsin. Ne zaman ki Hz. Ömer sakalında bir beyaz tel görür, artık adamına bu uyarıya ihtiyacı kalmadığını söyler.

Klima altında oturup keyif çatarken dışarıda susuz gezen hayvanı hatırla. Dışarı bir kap su koyarken mırıldan: Ölüm var.
Müşteriye vereceğin malı tartarken hatırla: Ölüm var.
İnsanlar şeritlerinde giderken makas atarak önlerinden geçip tabakhaneye b.k yetiştirirken, başkalarının canını da tehlikeye atarken o milyonluk spor arabanın egzosu bağırsın sana, hatırlatsın: Ölüm var.
Yerde bir avuç para bulduğunda, her ne kadar tüm aç hücrelerin 'Onu al, at cebine!' diye bağırırken yutkunup 'paranın sahibini aramalı mı acaba?' diye düşünüyorsan cevap verelim sana: Ölüm var.
En güzel eğlence yerlerinde gününü gün ederken garson gelip hesabı getirdiğinde, milyona acımayıp on lirayı o adamcağıza çok gördüysen hatırla: Ölüm var.
Biri hakkında kanaat belirtirken bir yanlışına tüm doğrularını kurban ediyorsan, sadece sana son yaptıklarıyla değerlendiriyorsan, sapla samanı ayıramıyor, yeri geldiğinde düşmanının bile hakkını teslim edemiyorsan, sünnetin gereği olarak işi ehline teslim edemiyor, bilakis kadrolaşıyorsan söyleyelim: Ölüm var.
Sırf seninle muhatap değil diye komşunun varlığına haset ediyorsan, tanımadığın kişilere içindeki karanlıkları atfediyorsan bil ki: Ölüm var.
Zamanla iyi olacak hastaya beleşe Amerika seyahati için ilaç yazıyorsan, ilaçla şifa bulacak hastayı hemen ameliyathaneye gönderip döner sermaye tanrısına kurban ediyor, anında kesiyorsan aman diyeyim: Ölüm var.
Memleketin petrol çıkan kuyularını beton döküp kapatıyorsan sana o kuyunun en derinindeki cehennemden bolca selam,akabinde de: Ölüm var.
Sigarayı olduğu gibi cep telefonunu da zararlarını bildiğin halde bu dünyanın başına tebelleş ettiysen, göz göre göre ahaliyi kanser ettiysen, sen o dumanın da o sinyalin de kapsama alanı sahası dışında da olsan, aradığımız kişiye bir gün muhakkak ulaşılacaktır. Çünkü; Ölüm var.
Koskoca din alimi olup da yıllar yılı seni can kulağı ile dinleyen cemaatine onları yaratan güzel Allah'ı sevdirmekte aciz kaldığın için boyuna Allah'la korkutmaya çalışıyorsan senden iyi kim bilecek hocaefendi, ölüm var.
Orucun gerçek anlamını idrak edemeden sadece aç susuz duruyorsan, bu esnada sinirlerine hakim olamıyorsan, gerçek nefis mücadelesini anlayamadıysan, sırf bu sebeple Ramazan'da yeme- içme hakkını kullanan birinin üzerine yürüyorsan sadece ona değil, sana da mutlak ölüm var.
Sosyal medyada görüşünü ifade etmeye herkes gibi hakkın var. Sesini duyurmaya ihtiyacın var. Bununla birlikte görüşün ve amacın ne olursa olsun, ağır hakaret etmeye yeltenirsen, bu ülkenin şanlı geçmişine olduğu kadar kurucularına, sahiplerine de nefret söylemi içinde bulunursan, hatırla : Ölüm var.
Bu dünyada yarın yok gibi yaşıyorsan ve dini ve gelenekleri küçümsüyorsan, bundan ötesi var, yani ölüm var.
İbadetini göstere göstere yapıyor, cipe binmesen de takva sahibi olmakla övünüyorsan, 'vay o namaz kılanların haline!': Ölüm var!
Küçük kızlara tecavüz edenler, terörle iştigali herkesçe malum olanlar , göz önünde can alanlar az ceza ile yırtarken ya da beraat ederken kamu vicdanında suçu sabit görülememişler bir daha güneşi göremeyecekse, kimine teselli, kimine uyarı mahiyetinde: Geniş kanatları boşlukta simsiyah açılan ölüm var.
***
Pazar günleri genellikle sizleri eğlendirecek konular kaleme alan, suya sabuna da hijyen harici durumlarda pek bulaşmayan yazarınız yine artık Çeşme, kadınlar ya da bayram yazısı yazayım diye oturdu klavyenin başına, ancak bu haftaki olaylar sonucu içinden bir ses onu uyardı, dedi ki; Ölüm var yazar efendi, ölüm var!
Bir toplumda adalet bazen ekmekten de mühimdir. Eğer insanlarda adalete inanç hafiflerse, o topluma toplum demek artık zorlaşır. Yargı kararlarına herkes saygı duymak zorundadır ancak yargı da vatandaşın içini rahatlatacak şeffaflığı göstermelidir.
Son olarak mesaj kaygısız olarak bu yazıyı noktalayayım ama malum, bayram tatili sürüyor. Aman diyeyim sevgili okur, yola çıkarken hatırla, Ölüm var ölüm!
Haydi şimdi iyi bayramlar!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA