• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
KUTLU DAYIOĞLU

Oyuncağımı isterim!

kutlu.dayioglu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 15.05.2011, 00:00
Çocuklar için evde bir hayvanın olması inanılmaz özel bir duygudur. Hissettikleri duyguları başka hiçbir paylaşımdan alamazlar. Ama onunla nasıl bir paylaşıma gireceğini, nasıl davranacağını, evde hayvanın yerinin nerede olacağını ona siz öğretmelisiniz. Psikologların da kabul ettiği gibi evde bir hayvan varken doğmuş olan çocuklarda iletişim ve davranışlar çok daha sorunsuz olur. Sonradan alınan hayvanlarda ise çocuğun kişiliği ve yetiştirilişi ile bağlantılı olarak bazı problemler ortaya çıkabilir.
En problemsiz ve söz dinleyen çocukta bile hayvanı fazla sıkıştırma, sürekli kucağa alma isteği, yatağına alıp birlikte uyuma, yemek yerken veya uyurken rahat bırakmama gibi basit rahatsızlıklardan, canını yakma, yaralama, fırlatıp atmaya kadar varan hatalı davranışlar görülebilir. Bunların hepsinin nedeni çocuğun o güne kadarki bir çok oyuncağının pelüş vb tüylü olması ve hayvanların da sıcacık, güzel, hareketli ama birer oyuncak objesi gibi algılanmalarıdır. Bu nedenle çocuğunuza arkadaşı olması için bir hayvan alırken onun 10- 12 yaş civarına gelmesini beklemelisiniz. Bu yaşlara gelen çocukların çoğunda bir hayvanı oyuncak olarak görme ihtimali azalmış olacak ve onunla doğru dostluğu kurma yolunda sorumluluk, sevgi, sabır duygularının gelişmesi için güzel bir başlangıç yapabileceksiniz.

Papağanlarda strese bağlı tüy yolma

Öncelikle Jako ve Kakakdu papağanları olmak üzere bir çok papağan türünde vücut tüylerinin yolunduğu gözlemlenebilir. Genelde kuş sahipleri papağanlarında oluşan bu sorunun tüylerin kendiliğinden dökülmesi ile olduğunu düşünürler. Oysaki papağanlar strese bağlı olarak tüylerini kendileri yolarlar. Hatta kendilerini yaralayabilirler. Kuşunuzun kendini yolduğunu anlamanın en basit yolu başındaki tüylerin kalması sadece vücudundaki tüylerde problem olmasıdır. Kuşunuzun stresine bağlı başlayan tüy yolma alışkanlığı insanlarda olan tırnak yeme alışkanlığına benzer ve stres yaratan durumlar iyileştirilmediği sürece bir aşama kaydedilemez. Stres yaratan durumları iyileştirmemize rağmen hala devam eden tüy yolma sorunu için veteriner hekiminize başvurmalısınız.

Köpeklerimizin tuvaletlerine dikkat
Beton blokların arasında sıkışmış yeşil parklarımızı yetişkin, çocuk ve hayvanlar hep birlikte doğaya hasret duyarak ziyaret etmekteyiz. Fakat köpeklerimizle yaptığımız park ziyaretlerinde onların tuvalet ihtiyaçlarını gidermelerinden sonra mutlaka dışkılarını elimize ters geçirdiğimiz bir torba ile alıp çöpe atarak temizlemeliyiz.
Bunu yapmadığımız taktirde keyifle gittiğimiz o güzelim yeşil parkların hem görüntüsünü bozar hem de sağlık açısından mikrop kaynakları oluştururuz.
Lütfen köpeklerin parklara girmesi yasaklanmamış modern yöneticilere sahip şehirlerimizde köpeklerinizin dışkılarını parklarda, çimlik ve çocuk oyun alanlarında bırakmayınız.

Haftanın isimleri
Köpek: Astro- Billie- Cubby- Muzi- Zilloş
Kedi: Barney- Cleo- Cocostar- Püre- Sis


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI