• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
KUTLU DAYIOĞLU

Köpeğinizle eğlenmenin en güzel yolu

kutlu.dayioglu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 25.12.2011, 00:00
Köpekler kendilerinden bir şey istendiği zaman daha mutlu olurlar. Bunu biraz açıklarsak: Abartılı ve ego tatmini ile olmadıktan sonra köpeklere eğitim vermek onları mutlu eder. Çünkü köpekler sahiplerinin dediklerini, yaparak onları mutlu etmek isterler. Av köpeklerinin avdaki performansı, bekçi köpeklerinin sahiplerine gösteri yapar gibi her sese havlaması, hatta ne yazık ki dövüştürülen köpeklerin bile sahiplerini mutlu etmek için onların istediğini yapmaya çalışırken korkunç dövüşlerde birbirlerini parçalamaları hep bu içgüdü ile olur. Bu içgüdüyü doğru yönlendirmek için köpeklerimize değişik hünerler öğretebiliriz. Bu konuda ben en fazla FCI logolu köpek oyun ve gösterilerini tavsiye ediyorum. Bu eğitimler çeviklik, köpek numaraları, frizby, köpekle sahibinin birlikte katıldığı cross yarışları, su oyunları vb harika, neşeli ve köpek sahibi ile köpeğini bir birine yaklaştıran birlikte bir şeyler başarma keyfini yaşatan oyun ve eğitimlerdir.

Uyku hayvanlar için de vazgeçilmez

Tüm hayvanların dinlenmek için uykuya ihtiyacı var. Ama hayvanlar bizden çok farklı ortamlarda çok değişik şekillerde uyuyabiliyorlar. Örneğin bir yaban ördeği karda, buzda tek ayağı üstünde, hatta suyun içindeyken üşümeden, donmadan gayet rahat uyuyabiliyor. Ya da kuşlar bir dala tüneyip düşmeden uykuya dalabiliyorlar. Böcekler bile uykuya ihtiyaç gösteriyorlar. Kelebekler kanatlarını kapatıp diğer böcekler ise kuytu bir köşede duyargalarını vücutlarına yapıştırıp hareketsiz kalarak uyuyorlar. Örneğin yunuslar hareket halindeyken uyuyabiliyorlar ve o sırada kaslarını dinlendirmek yerine yıpranan beyin sistemlerini yeniden düzenliyorlar.
Yapılan araştırmalarda yaban hayatına göz attığımızda yunus 10 saat, aslan 12-13 saat, piton yılanı 18 saat, maymun 17 saat, fillerin 3 saat, zürafaların 2 saat, yarasaların 20 saat, köpek balığının 5 saat uyuduğunu saptamışlar.
Evcil hayvanlardan sıçan, tavşan, guinea pig, ördek tavuk vb hayvanlar 10 saat, hamster'ın ise 13- 14 saat uyuduğu saptanmış.
Kediler günün uzun bir bölümünü derin uykuda geçiriyorlar. Günde yaklaşık 12 saat uyuyan kedilerin yanı sıra köpekler de benzer şekilde her fırsat bulduklarında tetikte çoğu zaman yarım bir uyku ile dinlenerek yine de 10 saat civarı uyurlar.
Kış uykusuna giren kurbağa,yılan vb soğukkanlı hayvanlar ise bütün bir kış mevsimini havalar ısınana kadar uykuda geçirebiliyorlar.

Kedi tırmalamak zorundadır

Kediler ağaç vb tırmanırken, avlanırken veya kendilerini korumak isterken tırnaklarını kendi istekleri ile çıkarırlar. Bunun dışında parmak eklemleri tırnaklarının katlanmasına uygun anatomik yapıdadır. Yürüme, koşma vb normal faaliyetlerinde tırnaklarını saklı tuttukları için tırnakları uzar. Bahçeye veya sokağa çıkabiliyorlarsa ağaç gövdelerinde vb tırnaklarının aşırı uzamasını engelleyecek şekilde tırnaklarını hem kısaltır hem de sivrileştirirler.
Evdeki özellikle yemek yediği ve tuvaletini yaptığı bölgelere uygun tırmalama platformları koyarsanız bu işlemi evde de yapabilirler. Hiçbir uygun seçenek sunmazsanız ne yazık ki bu işlem için mobilyalarınızı kullanırlar. Kediler bu işlem sırasında aynı zamanda pati altlarında bulunan bezlerdeki salgılar sayesinde tırmaladıkları alanlara fenomen dediğimiz özel kokularını bulaştırıp bu bölgeleri işaretlemiş olurlar.
Kedinizin sizi tırmalamasına fazla izin vermemelisiniz. Onlar kendi aralarında oynarken deri yapılarının esnekliği nedeniyle birbirlerini yaralamadıkları için bizimle de rahat oynarlar. Ama biz insanların derileri gergin ve kolay çizilebilir ve yaralanabilir yapıdadır. Eğer kedimize bizi tırmaladığı, yaraladığı veya canımızı yaktığı zaman tepki vermezsek o bizim rahatsız olduğumuzu anlayamaz. Bazı kediler siz tepki verseniz de tırmalama konusunda çok rahattırlar. Sahiplerinin ellerini ayaklarını hatta nadirde olsa yüzünü tırmalayıp yaralama eğilimleri yüksektir. Ama unutmayın hiç tepki vermiyorsanız zaten bu hareketinden vazgeçmesi için bir neden yoktur.

Doğayı kirletmeyelim!

Tayvan'ın New Taipei kentindeki yetkililer, sokaklardaki köpek dışkısı sorununa, dışkıları poşetleyip getirenlere çekilişle ödül dağıtarak çare buldu. Yetkililer, 4 binden fazla kişinin 14 bin 500 torba dışkı getirdiğini ve getirilen her torba için bir çekiliş bileti aldıklarını söyledi. Çekiliş sonucu, 50'li yaşlarındaki bir kadın 2 bin 200 dolar değerinde altın kazandı. Uygulamanın aslında geçen Ekim ayında sona ermesinin planlandığını belirten yetkililer, kaydedilen başarı nedeniyle uzatıldığını söyledi. Köpek dışkısı, içinde bulunan bakteriler nedeniyle insan sağlığına, özellikle de çocukların sağlığına zararlı.
Ağustos'ta başlayan uygulamanın başarılı olmasıyla beraber, piyangoya daha çok ödül konuldu. Büyük ödülün yanı sıra, diğer dört kişiye de birkaç yüz dolarlık altın verildiği kaydedildi. Toplamdaysa, 85 talihlinin ödül kazandığı açıklandı. Yetkililer ödül uygulamasının, insanların köpeklerin dışkılarını temizleme alışkanlığı kazandırmış olmasını umuyor, çünkü bütçelerinin köpek dışkısı için daha fazla altın vermeye müsait olmadığını vurguluyorlar.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA