• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
KUTLU DAYIOĞLU

Balıklara kaliteli yem

kutlu.dayioglu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 01.01.2012, 00:00
Akvaryum balıkları için her türe özel değişik yapıda, renkte ve içerikte yemleri piyasadan bulabilirsiniz. Yemi alırken bu küçük su ortamlarına hapsettiğimiz balıkların doğadakine benzer tüm ihtiyaçlarını karşılayabilmek açısından aynı diğer evcil hayvanlarda yapmamız gerektiği gibi iyi kalitede ve güvenilir yemleri almanız ve kullanmanız gerekmektedir. Bu yemlerde gerekli protein, karbonhidrat, vitamin ve mineral madde içerikleri gerektiği miktar ve oranlarda bulunur. Böylece balıklarınız güzel gelişecek, renkleri canlı olacak ve üreyen balıklarda yavru verimi yüksek olacaktır.
Kaliteli yem vermenin yanında balıklarımıza yemleme yaparken dikkat etmemiz gerek bazı kurallar vardır:
* Verdiğiniz yemin yapısı akvaryumdaki balıkların kolayca tüketmesine uygun olmalıdır. Dipten yem yiyen balıklar için dibe çöken granül tarzında yemler, su yüzünden yem yiyen balıklar için de pul yemler vb su üstünde yüzebilen yemler daha uygundur. Aksi takdirde yenmeyen yemler akvaryumun içinde birikir ve kokuşarak balıkları zehirler.
* Bazı balık türleri hayvansal besin kaynağı dediğimiz, karides, balık unu vb içeriklerin oranının fazla olduğu yemlerle beslenirken bazıları spirulina, ıspanak vb bitkisel içerikli yemlerle beslenirler.
* Besleme yaparken bir defada çokfazla miktarda yem vermek yerine mutlaka iyi izleyip balıkların 5-6 dakikada tüketebildikleri miktarlarda ve gün içinde 2-3 defa besleme yapmalısınız.
* Yemlemede tüm kurallara uysanız bile yine dibe çöken ve yenmeyen yemler sorun oluşturabilir. Bunu engellemenin en güzel yollarından birisi de çöpçü dediğimiz balık türlerinden akvaryumlarımıza mutlaka bir kaç tane koymamızdır. Bu balıkların özelliği sürekli dibe çöken yemleri arayıp yemeleri ve akvaryumun dibini karıştırıp havalanmasını sağlamalıdır. O yüzden çöpçüler deniz akvaryumları dahil bir akvaryum ortamının vazgeçilmez temizlik işçileridir.
* Doğal canlı bitkilendirme yapılan akvaryumlarda da dibe çöken yemler ve balıkların dışkıları bitkiler tarafından gübre gibi değerlendirilip kullanılacağı için akvaryum suyunun temiz ve yaşanabilir kalmasına destek olunmuş olur.
* Yemleme sırasında akvaryumda mevcut bulunan havalandırma ve filtreleri kapatmak gerekebilir. Böylece yemleme sırasında balıklar yemleri akvaryumun içine karışıp gitmeden rahatça tüketirler. Yemleme sonrası bu düzenekler tekrar çalıştırılabilir.

Kuşlara kış mönüsü

Kışın şehirlerde ve doğada yaşayan hayvanların yiyecek ihtiyacını karşılayarak onlara destek olmalıyız. En başta balkonlarımızın uçan dostları kuşlara hepimizin mutfağında olan yiyeceklerden harika bir kış mönüsü hazırlayabiliriz.
Ufalanmış bayat ekmek, pirinç, bulgur karışımından oluşan yemleri gazete üzerine veya derin olmayan kaplara koyduktan sonra balkonlarımıza bırakırsak, özellikle sabah saatlerinde ve akşamları bu yemlere üşüşen serçe, kumru ve güvercin vb kuşları seyretmenin tadına doyamazsınız.
Geçtiğimiz günlerde doğada yaban hayvanlarına destek anlamında medyaya yansıyan harika bir haberi okumak beni çok mutlu etti. Bu haberde Spil dağındaki Yılkı atlar ve diğer yaban hayvanlarına düzenli uygun yemleme yapılarak zor kış şartlarını atlatmalarına destek olunduğu anlatılıyordu. Manisa'ya Spil dağından inen Yılkı atları ile ilgili daha önce yapılan haber de atların bu hareketinin nereden kaynaklandığını açıklarken özellikle soğuk ve çetin geçen kış aylarında aç kalma sonucu atların ve diğer yaban hayvanlarının mecburen yiyecek bulabilmek için şehirlere inebildiklerini anlatmıştım. Bu açıklamalar ve haberden sonra Orman ve Su İşleri Bölge Müdürü Rahmi Bayrak'ın gerekli önlemleri alarak hayvanlara destek anlamında harika bir çalışma başlattığını öğrenmek beni ve diğer hayvan sever duyarlı vatandaşları çok mutlu etti.

Yalnız erkek muhabbet kuşları

Muhabbet kuşlarının uğraşıldığı zaman eğitildiğini ve onlarca kelimeyi konuşabilecek kadar zeki olduklarını artık hepimiz biliyoruz. Özellikle bu eğitimin yapılabilmesi için birinci koşul kuşunuzun erkek olması ve ne yazık ki tek başına kalmasıdır. Yanında bir eşi olduğu zaman eğitmek çok daha güç hatta çoğu zaman imkansızdır.
Çünkü adı üstünde muhabbet kuşu çok sosyal ve çenebaz bir kuştur. Yanında dişisi veya başka muhabbet kuşları yoksa sizinle iletişim kurar, insan seslerini ve davranışlarını taklit etmeye başlar.
Bu şekilde konuşan ve evcil bir muhabbet kuşumuz varsa ve 3-4 yaşını geçtiyse artık yanına bir eş alsanız da eğitimi bozulmaz.
Bazen erkek kuşların tek başına yaşamasından dolayı sağlık sorunları da oluşabilir.
Erkek muhabbet kuşlarındaki en sık rastlanan kusma hareketi dişiyi besleme hareketidir. Ve diğer kumalarda olduğu gibi elektrolit ve sıvı kaybına neden olur. Dişi alacağınız zaman mutlaka genç hatta yavru bir dişi alın. Erkek kuşlar ilerleyen yaşlarına rağmen her zaman centilmendirler. Dişi kuşlar ise kavgacı, uzlaşmaz ve tehlikelidir. Genç olmayan bir dişi kuş bir anda erkek kuşunuz kanlar içinde bırakıp öldürebilir bile!

Haftanın isimleri;
Köpek : Woof- Aggy- Alisha- Biggie- Chompy
Kedi: Jingle- Anais- Bea- Panther- Cinny


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA