• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
KUTLU DAYIOĞLU

Köpekle iletişimde ses çok önemli

kutlu.dayioglu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 25.03.2012, 00:00
Köpeğinizle doğru ses tonları ve zamanlamalarda konuşursanız sizi anlamak için çaba sarf edecek ve bu çaba sonucu depresyona girmeyecektir. Bu konuşma ille tatlı sesle sevgi sözcükleri ile olmayabilir. Bildiğiniz gibi okullarda çocuklara çok fazla bağırıp çağıran, sürekli azarlayan, tehdit eden hatta sürekli fiziksel cezalara başvuran öğretmenler öğrenciler tarafından asla sevilmedikleri gibi beklenenin aksine çok da fazla sözleri dinlenmez. Farklı şekilde çok iyi niyetli, çekinik ve her şeyi rica ederek öğrencilerinden isteyen, gerekli otoriteyi kuramamış öğretmenler de derste düzeni sağlayamazlar ve öğrenciler tarafından ciddiye alınmazlar. Ama doğru davranışlarla, ne çok sert ne de aşırı zayıf olmadan öğrencilere doğru ses ve davranışlarla istikrarlı ne istediğini tam ifade edebilen, pedagojik formasyonu hakkıyla kullanan öğretmenler veya takım koçları her zaman öğrenciler tarafından çok sevilir, dedikleri yapılır ve memnun etmeye çalışılırlar.
İşte biz de köpeğimizle benzer ilişkiyi kurabilirsek, benzer etkiyi sağlayabilirsek köpeğimiz ne istediğimizi anlayacak ve gereksiz yere yapamadığı şeyler için veya sizin davranışlarınızdaki dengesizlikler yüzünden depresyona girmeyecektir.

Terk edeceksen hiç alma!
Köpekler insanlara çok çabuk bağlanır ve tek tek bireyleri sahip olarak görebildikleri gibi tüm aileyi de benimser ve her bir aile bireyi ile sevgi bağı oluştururlar. Aile içine alınan her yavru bir gün sonra bile geriye bırakılsa yine de aşırı üzülür ve mutsuz olur. Köpeklerin bu tür üzüntüleri şiddetli depresyonlara neden olabilir. Bu depresyonlar sonucu köpeklerde aşırı tüy dökülmesi, her şeyden korkma veya saldırganlık, yemek yememe ve zayıflama yada aşırı yeme ve obesite gibi durumlar oluşabilir. Unutmayın köpekler 1 günde 3 aylık tecrübe edinirler. Bu onların hayatta kalma başarılarının sırrıdır. Siz köpeğinize doğru veya yanlış davranışı 1- 2 gün bile yapsanız o sanki 3 aydır böyle davranıyormuşsunuz gibi etkilenir ve kötü huylar edinebilir veya ne istediğinizi anlayarak buna iyi yönde şartlanabilir. Bir gece bile birlikte uyusanız sanki 3 aydır bunu yapıyor muşsunuz gibi benimser ve sizin yanınızda uyuyamadığı her an mutsuz olur.

Papağanlar aynı besinlerle beslenmez
Papağan beslenmesinde çoğu zaman araştırmayan sahipleri tarafından sadece ay çekirdeği veya kuş yemleri karışımı ile beslenme yapılır. Papağan türlerinin her biri doğada yaşadıkları alanlarda tükettiklerine benzer besin çeşitleri verildiğinde sağlıklı ve uzun ömürlü olabilirler. Birkaç türden örnek verirsek gerekirse Jako dediğimiz papağanlara ayçekirdeğinin yanında kavrulmamış yer fıstığı, badem, fındık çok az ceviz verilebilir. Bu tohumların yanında sebze meyve olarak en fazla elma verilebildiği gibi kırmızı üzüm, normal üzüm, armut, incir, yeşil ve kırmızı tatlı biber, havuç, kabak vb besinleri de farklı farklı günlerde her birinden 2 kesme şeker büyüklüğünde olmak şartıyla menusuna katabilirsiniz.
Lory dediğimiz çok canlı renkler sahip türleri içeren papağan türünde ise yaşadığı bölgede tatlı meyvelerle beslendiği için normal Jako ya verdiğiniz yemlerin yanında bir mama kabına reçel veya bal koyabilirsiniz.
Diğer küçük tipteki sultan, cennet, sevda ve muhabbet kuşu gibi pağanlar boylarına uygun kenevir tohumu, ince yem, kum darı denilen tohumların dışında yine Jako için yazdığımız tüm sebze ve meyvelerden çok daha küçük miktarlarda verilerek beslenebilir.
Kakadu, Ara gibi çok büyük papağanlar bu ırklara özel ithal paket yemlerin yanında Jako gibi beslenebilir.

Haftanın isimleri
Köpek: Ninno- Sofi- Alpi- Koço
Kedi: Kedibör- Damla- Deyna- Kestane


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA