• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
KUTLU DAYIOĞLU

İspinoz meraklıları artıyor

kutlu.dayioglu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 04.03.2012, 00:00
Zebra Finch dediğimiz bu minicik çok güzel renklerle bezeli tüyleri olan ispinozlar gün boyu devam eden telaşları ve neşeli hareketleri ile evlerin neşesidirler. Elektronik seslere benzer ötüşleri şaşırtıcıdır. Kafeslerinde doğru düzeni kurduğunuzu yumurtlama ve yavru bakmaya çok hevesli olduklarını görürsünüz. Bu minik kuşlar küçük hasır sepetlere yuva yaparlar. Yuva malzemesi olarak keten iplikleri, kısa ince kuru otlar, ve pamuk parçalarını kafesine attığınızda sabırla bunları yuvalarına taşıyıp yuvalarını ördüklerini ve çok kısa sürede kendileri gibi minicik yumurtalarını yapıp kuluçkaya yattıklarını gözlemlersiniz. Yavrular çıktığında kafalarının üzerinde punk gibi bir tüy yumağı ile çok şirindirler. Bu üreme döneminde dikkat edeceğiniz en önemli nokta yuva malzemelerini kalından inceye, en son pamuk olmak üzere sırayla kafese koymak ve kafeslerinde mürekkep balığı kemiği dediğimiz kalsiyum ve fosfor kaynağı kemikleri hiç eksik etmemektir.

Köpeğinize uzamalı tasma seçerken...

1- Fiyatları biraz daha pahalı da olsa kesinlikle güvenilir, sağlam ve mekanizması iyi çalışan uzatma tasmalar almalısınız.
2- Köpeğin ırkına özel ve sağlamlıkta uzamalı tasma almalısınız. Genelde kaliteli firmaların uzamalı tasmalarında dağcılıkta kılavuz ip dediğimiz ince görünmesine rağmen dağcılık faaliyetinde düşmelerde insanı bile taşıyabilecek sağlamlıkta ipler veya yine perlon bant dediğimiz sağlam kayışlar kullanılmaktadır.
3- Bu uzamalı tasmaları sadece gezdirmede kullanmalısınız.
4-Köpeğinizi uzamalı tasma ile gezdirirken mümkün olduğunca ip veya kayış kısmının ağaçlara, duvarlara vb sürtmesini engellemelisiniz ki tasmanız aşınarak kopmasın.
5- Son uyarım : Büyük ırk köpekleri özellikle diğer köpeklere atak yapabilen Rottweiler vb ırkları sadece kontrollü diğer köpeklerin olmadığı veya anlaştığı köpeklerin olduğu bölgede uzamalı tasma ile gezdirmelisiniz.

Kendinizi daha iyi hissedeceksiniz

Soğuklar devam ettiği sürece tekrar tekrar hatırlatmadan duramıyorum. Soğuk havalarda doğadaki hayvanlar için şartlar çok daha zorlaşır. Yazın veya baharda dayanabileceği hastalık ve açlığa soğukta dayanamazlar. Lütfen geleneklerimizin bize öğrettiği, dedelerimiz, anne ve babaannelerimizden, anne ve babalarımızdan gördüğümüz gibi doğaya saygımızı kaybetmeyelim. Balkondaki ve park bahçelerdeki kuşlara ekmek, bulgur ne varsa verelim. Sokak kedi ve köpeklerine evdeki artıklarımızı sokağa çıkarken uygun kirlilik yaratmayacak yerlere bırakalım. Göreceksiniz kendinizi daha iyi hissedeceksiniz.

Su kaplumbağalarınızı tek yönlü beslenme

Su kaplumbağaları etçil sürüngenlerdir. Ama bulundukları doğal ortamlarda bulabildikleri her türlü gıdayı tüketme eğilimindedirler. Doğada öncelikle, suyun içinde buldukları ve avlayabildikleri her canlıyı yakalayıp yerler. Büyümüş kaplumbağaların küçük ördek yavrularını veya balıkları bile yedikleri bilinmektedir. Sadece tek tip bir kaplumbağa yemini önüne koymak ve hayvanın sadece bununla beslenmesini ve ihtiyaçlarını karşılamasını beklemek doğru değildir. Özellikle su kaplumbağaları için hazırlanmış yeşil renkli pond dediğimiz yemler ve gambia dediğimiz küçük karideslerin kurutulmuşları protein ihtiyacı açısından bir çok eksiğini giderebilir.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA