• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
KUTLU DAYIOĞLU

Kışın köpeğimi yıkayabilir miyim?

kutlu.dayioglu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 22.12.2013, 00:00
Köpeklerinizi kış aylarında da yıkayabilirsiniz. Ama yaz aylarında olduğu gibi sık yıkamamalısınız. Yağmurlu havalarda gezdirme sonrası sadece ayaklarını yıkamanız yeterlidir.
Banyo konusunda dikkat etmeniz gereken konular:
1- Havaların aniden soğuduğu günlerden ziyade güneşli günlerde yıkamaya çalışın.
2- Köpeğinizin aşılama gününden 2- 3 gün öncesi ve sonrası yıkamamalısınız.
3- Köpeğinizi mümkün olduğunca öğle saatlerinde yıkamalısınız.
4- Yıkama sonrası iyice kurulamalısınız.
5- Banyo sırasında kulaklarının içine su kaçmaması için önlem almalı ve sonra kulak içini iyice kurulamalısınız.
6- Köpeğinizi yıkarken kesinlikle güvendiğiniz köpek şampuanlarını kullanın.
7- Kullandığınız suyun sıcaklığı aynı bebeklerde ve çocuklarda olduğu gibi dikkatle ayarlanmalıdır. Çok soğuk ve sıcak su kullanmamalısınız.
8- Bahçede ve dış ortamda yaşayan köpekler kış aylarında yıkanmamalıdır.

Yaşlı köpeklerde obezite ciddiye alınmalıdır

Köpeklerde ırka ve yaşa bağlı normal kilonun üzerinde olma durumunda obezite söz konusudur. Her yaşta obezite bir sorundur özellikle yaşlılarda daha da önem arz eder. Çünkü yaşlılarda metabolizma iyice azalmış, hareket etme eğilimi azalmıştır. Bu durumda da kilo artışını kontrol etmek güçleşir.
Yaşlı köpeklerde obezite bazı sağlık problemlerine neden olabilir ya da ortam hazırlar. Bunlar; Tansiyon ve kalp problemleri, şeker hastalığı, karaciğer ve bazı organlarda yağlanma ve öncelikle kalça eklemlerinde olmak üzere fazla kiloya bağlı bazı ortopedik sorunlardır.
Eğer köpeğinizin bel bölgesi kalınlaşmaya başlıyorsa acil olarak veteriner hekiminizle bu konuda görüşmeli ve gerekirse obezite programına başlamalısınız.

Mikroçip, köpeğin ve kedinin kimliğidir


Deri altına bir iğne yardımı ile kolayca uygulanan mikroçip sayesinde köpeğinizin veya kedinizin kimliği kesinleşecektir. Bu şekilde mikroçip takılmış bir evcil hayvanın kaybolması ve birisinin bulması durumunda artık hemen tüm kliniklerde bulunan mikroçip okuyucu ile çip numarası okunacak ve internetten sizin bilgilerinize ulaşılacak ve dostunuza kavuşmanız kolaylaşacaktır.
Ayrıca çalınma veya yine bulunma durumlarında diğer kişinin dostunuzu vermek istemediği gibi bir durum oluşursa mikroçip taktırdıysanız elinizdeki karnedeki barkod etiketi, veteriner hekiminizde ve mikroçip sitesindeki kayıt sayesinde dostunuzun sizin olduğunu kolayca ispatlayabileceksiniz. İşlem sonrası okunmayan mikroçipler veya ehli olmayan ellerde uygulama hataları olabileceği ve enjeksiyon ile uygulandığını düşünerek sonradan sorun yaşamamak için mikroçip takılması işlemini veteriner hekiminize yaptırmalısınız.

Tuvalette ve yemek yerken sakinlik isterler


Kedilerinize ev ortamınızda düzen kurarken her zaman yemek yediği ve yattığı bölge ile tuvaletini koyacağınız bölümü en az 3 metre mesafede tutmalısınız. Yetişkin kedilerde bu mesafe daha da artmalı.
Kediler yemek yerken ve tuvaletlerini yaparken rahatsız edilmek istemezler. Yemek yedikleri yer çok fazla ayak altında olursa rahat ve huzurlu yemek yiyemedikleri için kedinizde çabuk ve hızlı mama yeme nedeni ile sindirim problemleri ve hava yutmaya bağlı gaz oluşabilir. Tuvaletini çok gürültülü yada çok fazla hareketin olduğu bir yere koyarsanız bu seferde ani ses ve hareketlerden ürkerek tuvalet kabında kendini rahat hissetmeyecek tuvaletini tuvalet kabı dışına yapmaya başlayacaktır.

Haftanın isimleri
Köpek: Bebe- Budong- Chives- Neko
Kedi: Biricik- Robin- Frito- Penny

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA