• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
KUTLU DAYIOĞLU

Su kaplumbağalarında su ve kabuk temizliği

kutlu.dayioglu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 17.11.2013, 00:00
Kaplumbağalarda suyun kirlenmesi ve sık değiştirilmemesi ciddi hastalıklara neden olabilir. Bu hayvanlar doğada büyük göllerde yaşadıkları için, yaşadıkları suyun içine dışkılarını yapma konusunda bir sakınca oluşmaz. Ama bizim beslediğimiz dar ve küçük alanlarda sürekli yem yiyip suyun içine artıklarını bırakırlar. Bu bulaşık suda mikroplar fazlaca üreyerek kaplumbağanın birçok enfeksiyonuna kaynak olabilirler.
O yüzden kaplumbağamızın suyunu fazla kirlenmeden sık sık değiştirmeliyiz ve arada temiz bir diş fırçası ile kabuğunun alt ve üstünü fırçalayarak yosunlanma ve artıklardan arındırmalıyız.

5 DAKİKA FIRÇALAYIN
Yeni koyacağımız su dinlendirilmiş olmalı ve soğuk olmamalıdır. Su kaplumbağalarında haftada 2 defa yumuşak bir diş fırçası ile kabuklarının her yerini 5 dakika fırçalayarak temizlersek bazı kabuk hastalıklarının önüne geçer ve daha sağlıklı bir kaplumbağamız olmasına katkı koymuş olursunuz. Ayrıca kış mevsimlerinde yakaladığınız her güneşli anda kaplumbağanızı güneşlendirmenizde çok yararlıdır.

Kuşlar için en riskli günlerdeyiz

Havaların bir sıcak bir soğuk olması nedeni ile mevsimin değiştiği bu günler kuşlar için çok risklidir. Kuşlar bu aylarda üşütebilirler veya direnç kırıklığına bağlı herhangi bir hastalığa kolayca yakalanırlar. Bu günlerde kuşlarımızı pencere ve benzeri cereyandan korumaya daha fazla özen göstermelisiniz. Kuşunuz kabarır, konuşmayı veya ötmeyi keserse, hemen veteriner hekime götürmelisiniz.

Siyam dövüşçü balığı Betta

Bu inanılmaz gösterişli balıkların erkekleri siyam da aynı horozlar gibi bahis ile dövüştürülmektedir. Doğada Siyam'da pirinç tarlalarında yaşayan bu balıklar yaşadıkları çamurlu suların oksijensiz olması nedeniyle evrimleşerek diğer balıklar gibi solungaçla değil labirent dediğimiz akciğer benzeri organlarla solunum yaparlar. Havayı suyun dışından ağızları ile labirentlerine depolar ve depoladıkları bu havanın içindeki oksijeni labirentlerinden alırlar.
Süs balığı olarak beslenen Beta balıklarında inanılmaz renkler ve muhteşem kuyruk ve yüzgeçleri olan balıklar üretilmiştir. Beta balıklarında dişiler erkekler kadar gösterişli değildir. Akvaryumlarda beslenen betalar havayı suyun dışından aldıkları için çok küçük fanuslarda beslenirler. Ama havayı dışarıdan bile alsa hiçbir canlı için küçük yaşam alanları uygun değildir. İçinde yaşadıkları suyun fazla kirlenmeden sık sık damacana suyu veya dinlenmiş su ile tazelenmesi yapılmazsa kuyruk çürümesi hastalığına yakalanabilirler.

Küçükler hayvanlara zarar verebilir


Evimize aldığımız her evcil hayvan, çocuklarımız karşısında korunmasızdır. Özellikle yavrular çocuklar tarafından oyuncak olarak algılanıp eziyetlere uğrayabilirler. Burada çocuk kötü bir şey yaptığının farkında değildir. 10-12 yaşına kadar olan çocuklarda evcil hayvanını yuvasından birlikte almanız ve birlikte ilgilenmeniz gerektiği konusunda kesin kurallar koymalısınız. Aksi takdirde klinik hayatımda birçok örneğini gördüğüm sakatlanmalar hatta ölümler çocukların elinde oluşabilir.
İlk baştan itibaren onlara nasıl davranacaklarını anlatmanız yeterli olmayabilir. Örneğin bir guinea pigi veya tavşanı muhakkak sizin izninizle ve gözetiminizde kafesinden çıkarıp birlikte vakit geçirmelidir. Köpeğiniz veya kediniz yavruluktan çıkıp büyüdüğü zaman bu riskler ortadan kalkacaktır. Ama kuş, guinea pig ve benzeri küçük hayvanlarda yavruluktan çıksalar bile risk devam eder.

Onunla arkadaş olmanın yolu

Köpeğinizi özellikle ilk yavruluk dönemleri ve aşıları bittikten sonra düzenli ve uzun yürüyüşlere götürürseniz, köpeğinizin kas, iskelet vb gelişimi çok daha iyi olur, sizinle iletişimi artar, diğer köpekler ve insanlarla tanışıp sosyalleşir.
Özellikle Alman kurdu, Boxer, Golden ve benzeri spor ırklarında düzenli ve aynı saatlerde gezdirilen köpekler ırk özelliklerinin olabileceği en güzel gelişmeye ulaşırlar. Bu geziler sırasında köpeğinizi motive edecek bazı sevdiği oyuncakların yanınıza alırsanız çok daha verimli egzersizler yaptırabilirsiniz.
Uygun geniş alanlarda çevreye rahatsızlık vermeden serbest bırakarak oyunlar oynamak, birlikte koşmak ve çimlerde yuvarlanmak, köpeğinizle sizi birbirinize yaklaştıracak ve dostluğunuzu sağlamlaştıracaktır.

Haftanın isimleri
Köpek: Çapkın- Slash- Brandi- Gadget
Kedi: Canciğer- Betty- Hobbes- Fudge

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA