• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
KUTLU DAYIOĞLU

Köpekler ve kediler kuduz hastalığını kendileri üretmez

kutlu.dayioglu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 05.01.2014, 00:00
Kuduz hastalığı özellikle etçiller arasında, ısırma ile bulaşan bir virüsün neden olduğu bir hastalıktır. Kuduz aşısının veteriner hekim tarafından uygulandığı bir köpek veya kedide kuduz hastalığı ortaya çıkmaz ve ısırma ile bile olsa sizde böyle bir hastalık oluşmaz. Sahipli veya sahipsiz aşılı bir köpek veya kedi tarafından ısırıldığınızda veya tırmalandığınızda ilk yapacağınız işlem yara yerini betadine veya baticon ile iyice temizlemektir. Eğer yara yeri derinse, diş batması vb varsa o zaman tetanoz aşısı yaptırmanız çok önemlidir. Kontrolsüz bir şekilde hiçbir şey yokken bir anda sizi ısırıp kaçan saldırgan bir hayvan söz konusu ise ve hayvanın aşı durumunu bilmiyorsanız hem tetanoz hem de kuduz aşısı yaptırmalısınız. Ama küçük bir yavru kedi oynarken veya beslerken yanlışlıkla sizi tırmaladıysa sadece betadine ile temizlemek yeterlidir. Yada bir köpekle oynarken dişi elinizi çizerse yine benzer basit bir önlemle sorunu çözebilirsiniz. Bu arada köpek ve kedinizin kuduz aşılarını ihmal etmemelisiniz.

Sokaktan bulduğunuz kedi yavrusunu yaşatabilmemiz için

Sokak kedilerinin doğum dönemlerinde ne yazık ki bazı bilinçsiz insanların yavru kedileri anne kedinin doğurduğu yerden alıp başka yerlere atması ile çok fazla sayıda öksüz, yardıma, bakıma muhtaç kedi yavrusu ile karşılaşıyoruz. Böyle bir yavru bulduğunuzda öncelikle muhakkak veteriner hekime götürerek üzerinde bulunabilecek pireler için doğru ve gerekli dozda ilaçlarla tedavisini yapmasını sağlayınız.
Sokakta öksüz bir yavru kedi bulduğunuzda onu yaşatmaya çalışırken dikkat etmeniz gereken bazı önemli hususlar vardır.
Öncelikle bu kedi yavruları çişlerini anneleri yaladığı zaman yaptıkları için bir tuvalet kağıdının çok az ıslatılarak cinsel organına sürtülmesi ile düzenli 3- 4 saatte bir çişlerinin yaptırılması gerekir.
Beslenme ihtiyacında ise veteriner hekiminizin önereceği, hazır satılan çok pahalı olmayan bir kedi sütü maması (cat milk) ve kedi biberonu kullanarak sorun aşılabilir. Bu tip hazır mamalar aynı insan bebeklerinde olduğu gibi, bebek kedinin tüm besin ihtiyaçlarını ve gerekli vitaminleri içeriğinde tam olarak bulundurur. Ayrıca her zaman sıcak su ile kolay ve taze hazırlanabildiği için bebeklerde besin bozulmasına bağlı ishallerde görülmez.
Diğer önemli husus da eğer havalar soğuksa yavrunun ısınması için eczanelerden alabileceğiniz havluya sardığınız sıcak su torbalarının (termafor) bulunduğu anne vücut ısısına yakın bir ortamı sağlayan, içinden çıkamayacağı fazla büyük olmayan kutularda tutulmasıdır. Sıcak mevsimlerde sadece içinde kıvrılmış havlu bulunan kutular yeterlidir.
Yavruyu temiz tutmalısınız. Bunun için de kirlenen yerlerini önce ıslak sonra kuru pamukla temizleyebilirsiniz.
Kedi yavruları çok kısa sürede serpilirler. 1 aylık olmuş bir kedi yavrusu kaptan yiyecek alabilir. Bu arada tüm bu bakım sırasında lütfen veteriner hekiminizle bağlantıda olunuz.

Kuşunuz veteriner hekim kontrolünde

Kuşlar özellikle kış aylarında ve hava değişiminin olduğu bahar aylarında daha fazla hastalanırlar. Sağlıklı kuşunuzun davranışlarını, duruşunu ötüşünü incelemeniz onun bir rahatsızlığı olduğu zaman ne gibi farklılıklar ortaya çıkacağını erken saptamanız açısından önemlidir.
Hastalanan kuşlar genelde tüylerini kabartır, başını sırtına kanatları arasına sokar ve uyurlar. Dışkıları normale göre daha sulu olabilir. Burunlarından akıntı ve aksırık görülebilir. Yem yemeleri azalır ve eski neşeleri kalmaz. Bu tip herhangi bir şüpheli durumda hiç oyalanmadan veteriner hekime götürmelisiniz.
Petshoplardan alacağınız ilaçları kullanmak teşhis koyulmamış bir tedavi olacağı için kuşunuzun daha fazla kötüleşmesine neden olabilir ve vakit kaybetmiş olursunuz. Ayrıca evdeki ilaçlarla asla tedavi denemesi yapmayınız. Örneğin çok basit bir ilaç gibi görünen aspirin kuşlarda mide kanamalarına yol açabilir.

Haftanın isimleri
Köpek: Homer- Goofy- Otis-Reis
Kedi: Mocha- JoJo- Stimpy- Mırmır


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA