• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
KUTLU DAYIOĞLU

Köpeğinizi tıraş ettirmek için havaların ısınmasını bekleyin

kutlu.dayioglu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 16.03.2014, 00:00
Köpeğinizde tüy dökülmesi problemi veya benzeri nedenlerle traş düşünüyorsanız havalar ısınmadan tıraş yaptırmamalısınız. Soğuk havalarda yaptırılan tıraşlarda bazen köpeklerde ve kedilerde soğuk çarpması sonucu vücudun tüylerinde genelde kısmi olarak tüylerde uykuya girme sonucu allopecia oluşur. Vücudun genelinde tüyler uzarken bazı bölgelerde tüyler uzamaz. Bu sorun çoğunlukla bir müdahale gerektirmeden düzelir. Ama bazen lokal veya enjeksiyon tedavi gerektirebilir. En iyisi havalar iyice ısınmadan elbise bile giydirecek olsanız bu mevsimde tıraş yaptırmamanızdır.

Diyet mamalar hayat kurtarıyor

Köpekler ve kedilerin bir çok hastalığında tedavilerinin yanında doğru besin değerleri ve içerikleri olan mamalar kullanılır. Bu mamalar, böbrek yetmezliği, şeker hastalığı, kalp hastalıkları, sindirim sistemi problemleri, pankreas yetmezlikleri, karaciğer hastalıkları, obezite, beslenme yetersizliği gibi durumlarda hastaya destek ve doğru diyetle besleyerek aynı zamanda koruma sağlarlar. Köpek veya kedilerin hastalık durumlarında veteriner hekim hastalığın teşhisini kesinleştirdikten sonra evcil hayvanın ihtiyacı olan diyet mamayı belirler ve sadece veteriner kliniklerinde bulabileceğiniz uygun diyet mamaları kısa süreli iyileşene kadar veya hayatı boyunca kullanmak üzere hasta sahibine verir. Birçok hayvan doğru teşhis ve doğru tedavinin yanında doğru diyet mamanın da desteği ile hem sağlığını kavuşur hem de uzun yıllar yaşamına devam edebilir.

Kedi kumu önemlidir


Kedi besleyenler bilirler; kediler tuvaletlerini gömmek isterler. Bunun için kedinin boyuna uygun, kediler için yapılmış bir tuvalet kabı seçildikten sonra sıra kedi kumunu seçmeye gelir. Bu durumda dikkat etmeniz gereken birkaç ayrıntı vardır.
*Kedilerin alışkanlığına, yaşına göre uygun bir kedi kumu seçmelisiniz. Daha önce kristal kedi kumu kullanan bir kediye alıştırmadan birden topaklaşan kum koymak kedinin tuvalet alışkanlığını bozabilir ve tuvalet dışında bir yerleri kirletebilir.
*Kedi kumunu seçerken yavrulara topaklaşan kumun seçilmesini öneriyorum daha ince yapısı nedeniyle yavruların kolayca kazmasını ve tuvaletlerini gömmesini teşvik ediyor. Doğru bir tuvalet alışkanlığı ediniyorlar.
*Kum değişikliği yapılacağı zaman eski kum yeni kumla yavaş yavaş karıştırılarak alıştırılması iyi olur.
*Parfümlü vb kumların kullanımında kediniz yeni kuma uyum sağlayamıyorsa başka bir kum deneyebilirsiniz.
*Kedinizin idrar yolu probleminden şüpheleniyorsanız idrarda kan olup olmadığını görebilmek için beyaz bir kum kullanmak ve kumun altına yine beyaz hasta bezi sermek işe yarayabilir.

Papağanınızı çok fazla yalnız bırakırsanız

Papağanlar insanlarla birlikte yaşamlarında evcilleştiklerinde ve konuşmayı öğrendiklerinde son derece ilgi çekici kuşlardır. Papağanınızın evcilleşmesi için çok sabırlı olmalı ve öncelikle onun güvenini kazanmalısınız. Çoğu papağan yavruluktan itibaren evcilleştirildiği için insanlara alışkın ve yeni şeyler öğrenmeye çok müsait yapıdadır. Ama ihmal edilmiş, kötü şartlarda bakılmış, korkutulmuş papağanlar evinize geldiğinde evcilleşmesi için daha fazla sabretmeniz gerekebilir. Bunun yanında çok iyi evcilleşmiş papağanlar bile uzun süre yalnız bırakıldıklarında, ilgilenilmediğinde yani ihmal edildiğinde gittikçe ürkekleşip, alıştığı insanlardan korkmaya ve tepki vermeye başlayabilir. Özellikle jako papağanlarda uzun süre yalnız bırakmak çok ciddi bir şekilde ürkeklik ve vahşileşmeye neden olur. Çok evcilleşmiş kuşlarda bile bu gözlemlenir. Bu hayvanlara yeterli vakit ayıramayacak, düzenli ilgilenemeyecek kişilerin papağan alması uygun değildir.

Yabani bir hayvan bulursanız

Bulunmuş veya yakalanmış bir yaban hayvanının doğaya geri bırakılmasında önemli bazı aşamalar ve kriterler vardır. Bunlar sırasıyla;
1- Yaban hayvanının bulunduğu zaman doğru şekilde yakalanması:
2- Veteriner Kliniklerine gelen hayvanların muayenesi, tedavi ve operasyonlarının yapılması.
3- Tedavi, operasyon sonrası tedaviler ve bakım sırasında rehabilitasyonu.
4- İyileşme sonrasında doğada yaşayabilecek kondisyonu ve beceriyi tekrar kazanması için (özellikle yabani kuşlarda) üzeri ağ ile kaplanmış geniş alanlarda tutulması
5- Her yaban hayvanının bulunduğu veya yaşamasına uygun doğal alana salınması

Haftanın isimleri
Köpek : Lexi- Kozi- Kuki- - Sparky
Kedi: : Peluş-Pantera- Koful- Leblebi


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA