• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
KUTLU DAYIOĞLU

Köpeğimi kısırlaştırmalı mıyım?

kutlu.dayioglu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 09.03.2014, 00:00
Kısırlaştırma köpeğinizin ilerde çıkabilecek birçok istenmeyen sağlık ve davranış problemini ortadan kaldırır. Bunların en başında üreme organlarında oluşabilecek tümörler gelir. Kısırlaştırılmış köpeklerde meme tümörü vb üreme organları ile ilgili tümörlerin oluşma sıklığının azaldığı yapılan çalışmalarla anlaşılmıştır. Hatta meme tümörü vb tümör operasyonu sonrası kısırlaştırma tavsiye edilir. Kısırlaştırılmış köpeklerin beslenmesine dikkat etmelisiniz! Çünkü kısırlaştırılmış köpeklerin kilo almaya eğilimleri artar. Ama bu onları kısırlaştırmamıza engel bir neden değildir. Çünkü kısırlaştırma sonucu yararlanım açısından kilo alma çok daha önemsiz kalır. İştahı fazla açılan kilo alma eğilimindeki köpeklerinize toplam günlük öğünü gün içine bölerek yani fazla yemek yeme meraklısı hayvanınızı oyalayarak kilo almasını engelleyebilirsiniz. Tabii en önemlisi de köpeğinizi bol yürüyüşle ve oyunla eksersiz yaptırmanızdır.

Amerika'da çocuklara hayvan sevgisini öğreten hayvan

Guinea pig kemirgen ailesinden ama kemirme özelliği olmayan, ısırmayan, tuvaleti kokmayan, kaçıp evde kaybolmayan bir evcil hayvandır. Yurt dışında çocuklara hayvan sevgisini öğretmek için eve ilk alınan evcil hayvandır. Çocukların hayvanlarla birlikte yaşaması ve büyümesi onların ilerideki kişilikleri ve sevgiyi tanımaları için en güzel yolu olduğu artık tartışılmayacak bir gerçek olarak anne ve babalar tarafından biliniyor. Veteriner hekimler ve psikologların da onayladığı hayvan sevgisinin gücü tüm dünyadaki ebeveynler tarafından çocuklarının kişiliğinin doğru gelişimini sağlamak için kullanılıyor. Evde bir hayvanın olması çocukları mutlu ettiği gibi onların sorumluluk sahibi ve sevgiyi tanıyan bireyler olarak yetişmesine de katkı koyuyor. Ama çok küçük çocuklara bir köpek almak bunu ne yazık ki sağlayamıyor. Köpek çocukların sorumluluğunu aşan bir ilgi istediği için aile içinde sorunlara neden olan bakım zorlukları yaratabiliyor. Diğer evcil hayvanlar olan kuşlar, kaplumbağalar, hamster, akvaryum ve benzeri ise çocuğun eline alıp sevmesinin imkansız olması sonucu köşeye atılmış birer canlı olarak bir işe yaramıyorlar. Guinea pig ise bir köpek gibi evcilleşip uzun süre yaşadığı için bakımı otçul olduğu için çok kolay olduğu için alınan her evde kendine çok iyi bir yer buluyor ve gerçekten çocuklar tarafından kolayca beslenip bakımları yapılabiliyor.
Türkiye'de geçmiş yıllarda sadece Abyssinian (rozet) ve Hollanda türü guinea pigler varken artık uzun tüylü çok güzel ırklar da üretilmektedir. Guinea pig konusunda daha fazla bilgi almak için www.mavipet.net sitesi ziyaret edilebilir.

Dostunuzun sağlıklı yaşlanabilmesi için

Köpeklerinizin sağlıklı yaşlanması için en önemli koşullar;
1- Bol ve düzenli uzun süren egzersiz ve oyun içeren açık alanlarda yürüyüşler. Tüm canlılarda egzersiz çok önemlidir. İnsanlar dahil düzenli egzersiz yapan canlıların yaşlılıkları daha sorunsuz geçer ve sağlık problemleri az olur. Köpeklerde geniş bahçeniz bile olsa nasıl olsa bahçede geziyor diye düşünmeyin. Yine de dış ortamda düzenli gezdirmelisiniz.
2- Dengeli, doğru ve yaşına uygun beslenme. Bu beslenme hatalarından doğabilecek bir çok sağlık sorununun oluşmasını engelleyecektir.
3- Özellikle 4-5 yaşını geçtikten sonra oluşabilen sağlık sorunlarında kan tahlillerini yaptırmak.

Kedilerde emboli

Pıhtılaşmış bir kan parçasının, yağ parçasının ya da havanın damar içerisine kaçarak burada damarı tıkaması sonucu emboli meydana gelir. Bu olay kalbe giden damarlarda ve beyin damarlarında meydana gelirse sonucu felç ya da ölüm olabilecek kadar ciddi bir durumdur.
Birçok kalp ve damar hastalığında ani gelişen embolilere yatkınlık vardır. Kediler de özellikle Scotish fold ırkında doğuştan gelen kalpte dilatasyon durumunda operasyon sonrası hemen veya 10 güne kadar olan dönemde bile olabilen birden oluşan arka ayaklarını tutamama, yürüyemem gibi belirtilerle seyreden emboli sonucu felçler şekillenebilir.
Büyük kırıklarda damar yoluna giren adipositlerde akciğerde ve diğer hayati organlarda tıkanma ve emboliye neden olabilir. Erken teşhiste tedavi imkanı olabilir ama embolinin şiddetine göre bazen sonuç alınamaz. Emboli kediler ve diğer tüm canlıların özellikle operasyonlar sonrası en büyük ve önceden bilinemeyecek risklerinden birisidir.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA